• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yaşı bekleyenler emekli olabilecek mi?

Yaşı bekleyenler emekli olabilecek mi?
Bildiğiniz gibi ülkemizde emeklilik şartlarıyla ilgili en önemli düzenlemelerden birisi 1999 yılında yapıldı.

Bu kapsamda bayanlar için 58, erkekler için 60 yaş şartı getirildi. Yeni yaş koşulu 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar için uygulanacaktı. Ancak bu tarihten önce işe başlamış olanlar için de kademeli bir yaş skalası belirlendi. Hal böyle olunca yakın zamanda emeklilik hesabı yapan bütün çalışanlar için emeklilik tarihi uzamış oldu.

İşte o tarihten beri bu kesimde, yani 2000 yılından önce çalışma hayatına başlamış işçi, memur, esnaf vb. vatandaşlarda bir rahatsızlık var. Özet olarak, 1999 yılında getirilen yaş şartının kendileri hakkında uygulanmamasını talep ediyorlar. Bu taleplerini de hemen her platformda dile getiriyorlar.

Yasa teklifi verildi ama

Bu konuyla ilgili farklı tarihlerde yasa teklifleri verildi. Nitekim en son teklif de geçtiğimiz günlerde CHP Milletvekili İzzet Çetin tarafından verildi. Ancak teklifin yasalaşma ihtimali yok denecek kadar az. Zira gerek 1999 yılında yapılan düzenleme gerekse 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu, sosyal güvenlik açıklarını azaltmaya dönüktü. Bu tedbirlere rağmen açıklar hâlâ istenen düzeye çekilebilmiş değil. Dolayısıyla böyle bir ortamda, özellikle AK Parti milletvekillerinin söz konusu teklife sıcak bakması pek muhtemel görünmüyor. Dolayısıyla emeklilik için yaşı bekleyen okurlarıma fazla ümitlenmemelerini tavsiye ediyorum.

Önce Bağ-Kur sigortalılığınızı kapatacaksınız

Soru: İyi günler; 'Borçluya üç formül' başlıklı yazınızı okudum. Bağ-Kur'lu olup da primlerini ödeyemeyene de GSS primi ödemek şartıyla sağlık yardımı yapılacağını yazmışsınız. Benim kafama takılan, Bağ-Kur prim borcunu ödemeden sadece GSS primi ödeyerek sağlıktan faydalandığım zaman, daha sonra Bağ-Kur primlerimi ödemek istediğimde benden sağlık primleri de alınacak mı? Yoksa sağlık primini ödediğim için sadece yaşlılık sigortası primi mi ödemem gerekir? Bir de bu düzenlemenin yer aldığı kanun maddesini belirtirseniz sevinirim. Ünal

Cevap: Ünal Bey, bahsettiğiniz yazımda, birikmiş Bağ-Kur borcunu ödeyemeyen ve dolayısıyla sağlık yardımlarından yararlanamayan vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunmuştum. Bunlardan birisi de Bağ-Kur sigortalılığını sonlandırıp (vergi kaydını sildirerek veya şirket ortaklığından çıkarak) sadece Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleriydi. Bu şekilde ödeyeceğiniz GSS primleriniz sadece ödediğiniz dönemde sağlık yardımlarını almanızı sağlar. Bunun dışında ileride ödeyeceğiniz Bağ-Kur primlerine sayılmaz ve herhangi bir mahsup yapılmaz. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme 5510 Sayılı Kanun'un 3. ve 60. maddeleriyle Sağlık Uygulama Tebliği'nin 1.2.(1)/d maddesinde yer almaktadır.

SGK'da yeni dönem

Bir süredir SGK Başkanlığı'na vekalet eden Sayın Fatih Acar, geçtiğimiz günlerde söz konusu göreve asaleten atandı. Böylece merkezi bütçeden sonra en büyük bütçe ve örgüte sahip SGK için yeni bir dönem başlamış oldu. Teşkilatı iyi tanıyan ve reform sürecini başarıyla yürüten Sayın Acar'a ve kendisiyle birlikte başkan yardımcılığına atanan Sayın Yadigar Gökalp'e başarılar diliyorum.

Sadettin ORHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3430 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim