• BIST 9524.59
  • Altın 2492.501
  • Dolar 32.5634
  • Euro 34.7233
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Yatan hasta ilaçları

Yatan hasta ilaçları
Sigortalılarımıza hastanede yattığı sürece tedavisi için gerekli ilaçlar hastanelerce temin edilecektir.

Sigortalılarımıza hastanede yattığı sürece tedavisi için gerekli ilaçlar hastanelerce temin edilecektir.

1)Temel amaç hastanın daha konforlu hizmet almasını sağlamaktır; Ülkemizdeki uygulamada hastaneye yatmak için gelen hasta maalesef yanında en az iki kişiye ihtiyaç duymakta, hastaneler tarafından sıklıkla ihtiyaç duyulan malzeme, ilaç ve tetkikler için hasta yakınları koşuşturmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin hemen tamamında pijama dâhil, yatan hastanın tüm ihtiyaçları hastanece karşılanmaktadır. Düzenleme ile hastaların kan,ilaç,ve tıbbi malzeme temini ile uğraşmaksızın daha konforlu bir şekilde tedavi olması hedeflenmektedir.


2)Yatan hasta ilaçlarının hastane eczanelerince karşılanması yeni bir uygulama değildir;
İlaçlar serbest eczanelerden temini yanısıra hastane eczanelerinden de verilmektedir. Tüm hastanelerde eczaneler faaliyetlerini sürdürmekte olup yatan hastaların ihtiyaç duyduğu bir kısım ilaçları karşılamaktadırlar. Hepsinde kadrolu eczacılar mevcuttur. Yapılan düzenleme ile bu uygulama yaygınlaştırılmaktadır.

3)Paket uygulamada fiyata dâhil olan ilaçlar için ikinci kez yapılan ödemeler kurum zararı oluşturmaktadır;
BUT gereği cerrahi işlemlerde paket fiyata ilaçlar dâhil olup hastanelerce karşılanması gerekmektedir. Ancak uygulamada ayrıca reçete edilmekte, ilaç için ödemenin ikinci kez yapılması da sistem açısından önemli bir açık oluşturmaktadır.

4)Hastanelerin simsar işgalinden kurtarılması hedeflenmektedir
; Malzeme ve ilaçlar için hastanede neredeyse kadrolu personel denebilecek simsarlar dolaşmaktadır. Hastalara yazılan malzeme ya da ilaçlar, bu kişiler tarafından, uygun olmayan yöntemlerle tedarik edilmekte, hastalara senetler imzalatılmaktadır. Sigortalılarımızın hastalığı yanında bu gibi sorunlarla da uğraşması maddi manevi problemlere yol açmaktadır. Kurumların tüm çabalarına rağmen engel de olunamamaktadır. Ayrıca bugüne kadar soruşturulan yolsuzlukların çoğunda bu kişilerin payı olduğu da tespit edilmiştir.

5)Ayaktan hasta reçetelerinin serbest eczanelerce temini hususunda geriye dönüş söz konusu değildir;
Düzenleme hasta konforunu esas almakta olup sadece yatan hasta ilaçlarını kapsamaktadır. Serbest eczaneler yurdumuzun en ücra köşesinde bile hizmet vermekte, hastaya en yakın noktada bulunmaktadırlar. Serbest eczanelerden ilaç temininden vazgeçilmesi gibi bir kurum politikamız bulunmamaktadır.

6)Hastanelerce yazılan yatan hasta reçeteleri, serbest eczanelerce karşılanabilecek, bu durum Eczacı için hiçbir problem oluşturmayacaktır.
Eczaneler bu tür reçeteleri 5 (beş) günlük dozu aşmamak kaydıyla sorunsuz karşılayacaktır. Bu konuda sigortalılarımız mağdur edilmemelidir.

7) Eczaneden reçeteyle temin edilen ilaçların bir kısmı hastanelerden mahsup edilecektir. İlaçlardan temini zor olduğu tespit edilenlerin bedelleri hastanelere iade edilecektir. Ancak Cerrahi, yoğun bakım ve psikiyatri kliniklerinde yatan hasta işlemlerin çoğu paket fiyat olup, paket fiyata ilaçlar dâhil olduğundan bu tür reçeteler tamamıyla mahsup edilecektir.

Bu haber toplam 4143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim