• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

Yaz Hastalıklarına Karşı Dikkatli Olun

Yaz Hastalıklarına Karşı Dikkatli Olun
Yaz döneminde hastalıklar azalır gibi sanılsa da bu kez farklı sorunlar gün yüzüne çıkabiliyor.

Yaz döneminde hastalıklar azalır gibi sanılsa da bu kez farklı sorunlar gün yüzüne çıkabiliyor. Özellikle pek çok kişi sıcak yaz günlerinde mide bulantısı ve ishalden şikayetçi oluyor. Son dönemlerde sıklıkla görülen yaz hastalıkları kişilerin hayat kalitesini bozarken, buna önlem almak önem taşıyor. Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz aylarında sık görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Yaz aylarında günün büyük kısmının açık havada geçirildiğini söyleyen Uz. Dr. Nesriye Demirel, "Bu nedenle de damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlar yaz mevsiminde az görülür. Fakat kişileri bekleyen farklı enfeksiyon çeşitleri vardır. Uygun koşullarda saklanmayan besinler, yıkanmamış sebze ve meyve tüketmek, klima bakımlarının yapılmaması gibi nedenlerle yaz döneminde görülen enfeksiyonların sıklığı artar" dedi.

Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz enfeksiyonlarını ve yapılması gerekenleri ise şu başlıklarda aktardı:

"Sebze ve meyveleri yıkamadan tüketmeyin

Yaz mevsiminde kaynağı güvenilir olmayan besinler, iyice yıkanmamış sebze ve meyveler, iyi pişmemiş yiyecekler, hijyenik koşullarda hazırlanmayan gıdalar karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve ishalle seyreden enfeksiyonlara sebep olur. Bu tür enfeksiyonlar sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle gıdalara çok dikkat etmek gerekir. Eğer bu tür bir durumla karşılaşıldıysa mutlaka uzman bir hekimden destek alınmalıdır.

Klimaların bakımı yaptırılmalı

Yaz aylarında klimalar eğer düzenli bakımdan geçmemişse lejyoner hastalığına neden olabilir. Lejyoner hastalığı, klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Leyjoner hastalığı hızlı ve ölümcül bir zatürreye dönüşme riskini de taşır. Bu nedenle klimaların bakımı düzenli yaptırılmalıdır.

Depo suyu kullanılıyorsa dikkat edilmeli

Banyolar, havuzlar, saunalar, hamamlar, jakuziler, suyla çalışan soğutma ve ısıtma sistemleri gibi sistemlerdeki kirlilik sayesinde yine lejyoner hastalığı görülebilir. Özellikle bu alanlarda depo suyu kullanılıyorsa suların kullanılmadan önce bir süre akıtılması ve sonradan kullanımına baktırılması önem taşımaktadır.

Mantar enfeksiyonu da tehlike oluşturuyor

Yaz aylarında mantar enfeksiyonları da sıklıkla görülür. Temizliğinden emin olunmayan havuzlar sıklıkla nedendir. Bu nedenle havuzların klor ve ozonla düzenli temizlenmesi, temizlik yapılırken de havuza girecek insan sayısı hesaplanmalıdır.

Sıcak çarpmasını basit adımlarla önleyin

Sıcaklığın artışı ile birlikte güneşe maruz kalma ve sıcak çarpması ile seyreden ciddi durumlar yaşanabilir. Bu durum özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar açısından daha tehlikelidir. Sıcak çarpması ve aşırı güneşe maruz kalınması durumlarında ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı gelişir. Sıcak çarpmasını önlemek için bol sıvı, mineralli su tüketmek, gölge ya da klimalı ortamda bulunmak, gün içerisinde dışarı çıkmamak, çıkılacaksa bile ince ve açık renkli giysiler giyip güneş kremi kullanmak gerekmektedir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 634 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim