• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Yeni sistemle ünlü doktorların eli kolu bağlandı

Yeni sistemle ünlü doktorların eli kolu bağlandı
Yeni sağlık sisteminden en çok yara alanlar hekimler, organ naklinde dünyaca ünlü profesörler oldu. Hekimlerin çalıştığı hastaneler SGK kapsamından çıktığı için raporları geçerli değil..

Yeni sağlık sisteminden en çok yara alanlar hekimler, organ naklinde dünyaca ünlü profesörler oldu. Hekimlerin çalıştığı hastaneler SGK kapsamından çıktığı için raporları geçerli değil..

1 Temmuz'da uygulamaya başlanan yeni sistemle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışı kalan özel hastaneler organ nakillerini SGK'lı hastalar için durdurdular. İstanbul'da SGK sistemi içinde kalan hastane sayısı teke düşünce, buradaki organ nakli bekleme listeleri uzadı. SABAH'ta yayımlanan "SGK Kaosu" yazı dizisini okuyan ve sistemden zarar gören pek çok hasta, dün gazetemizi arayarak sorunlarını anlattı. Haziran ayında SGK güvencesinde ameliyat paralarının bir kısmı ödenirken birden bu haklarının ellerinden alınmasından yakındılar.

HASTALAR MAĞDUR
En çok da ağır hastalıklarla mücadele eden hastalar mağdur olmuşlardı. Geçen yıl 50 karaciğer nakli yapan Memorial Hastanesi ve 50 karaciğer nakli yapan Florence Nightingale Hastanesi, SGK dışında kalmıştı. Geçen yıl 20 karaciğer nakli yapan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ancak organ nakli yapabiliyordu. Oradaki listeler de giderek daha da uzuyordu. Türkiye'nin en ünlü organ nakli uzmanlarından Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Koray Acarlı da yeni sistemden yara alan doktorlardan oldu. Çalıştıkları hastane SGK dışında kaldığı için organ nakli yapsalar bile 1 Temmuz'dan itibaren rapor yazma yetkileri kalmadı. Bu nedenle hastaları nakil sonrası ilaçlarını sosyal güvenceleriyle alamadılar. Oysa bu ilaçların maliyetleri de binlerce lirayı buluyor. Dünyanın organ naklinde en ünlü isimlerinden biri olan Kalayoğlu ve Acarlı'nın çalıştığı hastane, şu andaki sistemde bulunmadığı için raporları kabul edilmiyor.

İKİ KAT FAZLA PARA
Türkiye'nin rekortmen doktorları arasında adı geçen Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat'ın da şu anda resmi rapor yazma yetkisi bulunmuyor. Bu hastanelerin listelerinde bulunan hastalar 1 Temmuz'dan beri ameliyat olamadıkları gibi olmak isterlerse haziran ayına göre iki kat fazla para ödemek zorunda kalıyorlar.

MUAYENE 40 SANİYE
Sistem yalnızca organ nakillerini vurmuyor. Göz hastaları da sorunlarının büyük olduğundan yakınıyor. Gazetemizi arayan Şenol Satıcı adlı hasta 1 Temmuz'dan sonra SGK'ya dahil olan hastanelerde muayene süresinin 40 saniyeye indiğini söylüyor. Gözünden üç kez retina ameliyatı olan Satıcı, "SGK'ya dahil olan bir üniversite hastanesinde 40 saniyede muayene ettiler, her üç ayda bir kontrol olmam gerekiyor. Gerçekten 4 YTL ödedim ama bir sonraki randevuyu 8 ay sonraya verdiler" diyor. Zor durumda olan hastalar yeni sistemin revize edilmesini ve sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyor.

Sabah

Bu haber toplam 2355 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim