• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Yeni Tanışanlar İçin BES Nedir

Yeni Tanışanlar İçin BES Nedir
Para biriktirme ve geleceğiniz için yatırım yapma konusunda harekete geçmek istiyorsanız Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanışın.

 

Uzun zamandır düzenli birikim yapmanın yolunu arıyor ama nereden başlayacağınıza karar veremiyor olabilirsiniz. Para biriktirme ve geleceğiniz için yatırım yapma konusunda harekete geçmek istiyorsanız Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanışın. İşte, yeni tanışanlar için bireysel emeklilik sistemine dair bilinmesi gerekenler...

Bireysel Emeklilik Nedir?

“BES nedir?” sorusunun cevabını, kişilerin çalışma hayatları boyunca birikim yapmalarını ve bu sayede çalışırken alıştıkları refah seviyesini emeklilikte de sürdürmelerini hedefleyen, güvenli ve kazançlı bir emeklilik sistemi olarak vermek mümkün. 2003 yılında yürürlüğe giren ve o zamandan bu yana milyonlarca katılımcıya ulaşan BES, kamu sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değil, onun tamamlayıcısı olarak düşünülebilir.

BES’e Kimler Dahil Olabilir?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için aktif olarak çalışma ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olma şartı aranmıyor. BES’e 18 yaş üstü, fiili ehliyete sahip olan herkes dahil olabiliyor. Bireysel emeklilik sistemine olabildiğince erken dahil olmak, emeklilik dönemindeki birikimlerin yüksek olmasını sağlıyor. Dilerseniz kendiniz dışında ailenizin diğer bireyleri için de bireysel emeklilik sözleşmesi yaparak onların geleceği için birikim yapmaya başlayabilirsiniz.

BES Avantajları Nelerdir?

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin Ocak 2021 verilerine göre bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemlerindeki tekil katılımcı sayısı 13 milyon kişiyi aştı. Peki, katılımcılar neden BES’i tercih ediyor? İşte, bireysel emekliliğin başlıca avantajları:

  • Düzenli birikim fırsatı sunuyor: Kazancınızı birikime dönüştürme konusunda istediğiniz disiplini bir türlü sağlayamıyorsanız BES, tam ihtiyacınız olan sistem. Kendi belirleyeceğiniz katkı tutarlarını yine kendi belirlediğiniz ödeme periyotlarıyla bireysel emeklilik hesabınıza aktararak düzenli birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz hesabınızdan otomatik ödeme talimatı vererek ödemeleri kolaylaştırabilirsiniz.
  • Birikimleriniz yatırım fonlarında değerleniyor: BES birikimlerinizi kendi seçeceğiniz fonlarda değerlendirebilirsiniz. Hisse senedi ve bono fonlarından altın fonlarına farklı risk gruplarındaki emeklilik yatırım fonları arasından seçim yaparak birikiminizin hızla büyümesini sağlayabilirsiniz. Fon dağılımınızı piyasa koşullarına göre değiştirebilirsiniz.
  • Devlet katkısı ile birikimleriniz güçleniyor: Bireysel emeklilik sistemine yatırdığınız katkı tutarının mevzuatta belirlenen limitler dahilinde %25’i kadar devlet katkısı hesabınıza aktarılıyor. Örneğin her ay 300 TL katkı payı ödüyorsanız 75 TL devlet katkısından yararlanabilirsiniz.

BES’te emekli olmaya hak kazanmak için sistemde 10 yılı tamamlamanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Emekliliğe hak kazandıktan sonra birikimlerinizi toplu para olarak ya da aylık maaş ödemeleri şeklinde alabilirsiniz. Böylece emeklilik döneminde de alıştığınız maddi standartlardan taviz vermek zorunda kalmazsınız. Siz de hemen şimdi BES’e katılın, rahat bir gelecek için ilk adımı atın.

Bu haber toplam 5495 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim