Sosyal Güvenlik Kurumu, işitme engellilerin duymasını sağlayan 'biyonik kulak' operasyonları için 3 kulak burun boğaz uzmanı ile iki odyolog imzası şartı getirdi. İzmir'de ise sadece bir odyolog var.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın, Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde yaptığı ve 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek değişiklik, SGK'lıların işitme cihazı taktırmalarını zorlaştıracak.
Çünkü bu değişiklikle, halk arasında 'biyonik kulak' olarak bilinen 'koklear implant' cihazı operasyonu için uzman doktorlar tarafından hazırlanacak Sağlık Kurulu raporunu, 3 kulak burun boğaz uzmanı ve iki odyoloğun imzalaması gerekecek. Bu da odyoloğu bulunmayan devlet hastanelerinde 'biyonik kulak' ameliyatlarının yapılamayacağı anlamına geliyor.
KADRO YOK
SGK'nın tebliği, Sağlık Bakanlığı'nın da elini, konulu bağladı. Sağlık Bakanlığı, tanımladığı uzmanlık dalları arasında bulunmadığı ve kadrosu olmadığı için hastanelere odyolog ataması yapamıyor. SGK uzmanları, sıkıntının çözülmesi için Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'na odyolog kadrosu tahsis etmesi gerektiğini belirtirken, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, SGK'nın tebliğini değiştirmesini ve 2 odyolog şartını ortadan kaldırmasını istiyor.
SGK'nın tebliği İzmir'i de etkileyecek. Türkiye'nin en çok biyonik kulak operasyonunun yapıldığı İzmir'deki Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tepecik Eğitim Hastanesi'nde tek odyolog görev yapıyor. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan odyolog Şerife Çelik Erdoğan, İl Sağlık Müdürlüğü'nün görevlendirmesi ile haftanın bir günü de Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veriyor.
İzmir'de biyonik kulak operasyonu yapılan iki devlet hastanesinde sıra bekleyen 122 işitme engelli çocuğun operasyonu tehlikeye girdi. SGK, tebliğdeki değişikliği geri çekmezme sırada bekleyen çocukların büyük bölümü ameliyat olamayacak.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı, "Bir odyolog arıyoruz. Ama şu ana kadar bulamadık. Sağlık Bakanlığı'ndan üç ay önce odyolog talebinde bulunduk. Henüz yanıt gelmedi" dedi.
SGK yetkilileri ise iki odyoloji uzmanı bulunmayan hastanelerde biyonik kulak ameliyatı yapılamayacağını, tek imzalı raporların dikkate alınmayacağını belirttiler.
İzmir'de yılda 150 biyonik kulak operasyonunun yapıldığı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 110, yılda 80 operasyonun gerçekleştirildiği İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 12 çocuk sırada bekliyor. 5 ile 30 arasında yıllık operasyon yapılan üniversite hastanelerinde ise sırada bekleyen yok.
Nehir de duymayı bekliyor
Buca'da yaşayan Engin-Hülya Aktar çiftinin 14 ay önce dünyaya gelen ikizlerinden biri olan minik Nehir, biyonik kulak ameliyatı olmayı bekleyen çok sayıdaki çocuktan birisi. Ancak tebliğ, Aktar çiftini tedirgin ediyor. Anne Hülya Aktar, "Kızım duyamadığı ve konuşamadığı için çok huzursuz ve sinirli davranışlar sergiliyor. Dengede duramıyor. Bir an önce ameliyatı beklerken bu tebliğ iyi olmadı" dedi.
Yeniasır