• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Yenidoğan bebeklerin sağlıklı gelişimi için anne babalara öneriler

Yenidoğan bebeklerin sağlıklı gelişimi için anne babalara öneriler
Yenidoğan bebeklerin sağlıklı gelişim göstermesi için yapılması gerekenler nelerdir.
Anne babanın bebek bakımı hakkında bilgi edinmeli
Güvenilir bir çocuk hekimi ve dikkatle kaleme alınmış bir bebek bakım kitabı çok faydalı olacaktır.
 
Temizlik (hijyen) kurallarına çok dikkat edilmeli
 Örneğin yenidoğan bebeğe dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması, bebeği kucağa almadan önce giysilerin temiz olmasına özen gösterilmesi, sigara dumanlı ve kapalı yerlerdeki kalabalık ortamlardan uzak durulması gerekir.
 
Bebeğin günlük olağan düzenine, normal zamandaki davranışlarına dikkat edilerek bunlardan farklı durumlar ortaya çıktığında bir sorun olabileceği düşünülerek araştırılmalı
Örneğin, her gün düzenli aralıklar ile anne sütünü emerek alan bir bebeğin halsiz ve emmeye ilgisiz görünmesi bir rahatsızlık işareti olabilir.
 
Bebeğin sağlığı için önceden alınması gereken önlemler, nasıl giydirilmeli nelere dikkat edilmeli?
 
Düzenli olarak doktor kontrolüne götürülmeli, bu kontroller sırasında günlük rutinlerin (beslenme, idrar ve kaka çıkarma düzeni gibi), gelişim basamaklarının doktor ile birlikte gözden geçirilmesi, gerekli koruyucu aşıların yapılması, gereksiz ilaç verilmemesi (özellikle doktora danışmadan ilaç verilmemesi, süt veren annenin doktor bilgisi dışında ilaç kullanmaması) gereklidir.
Dünyada her yıl pekçok çocuk önlenebilir kaza ve zehirlenme gibi nedenlerle kaybedilmektedir.
Çocuk doktoru, sağlıklı bebek ve çocuk kontrolleri ve aşı uygulamaları sırasında aileleri temel koruyucu hekimlik konularında bilgilendirmelidir. 
Mevsime ve ortam sıcaklığına uygun, tam pamuklu, terletmeyen giysiler seçilmelidir. Sık görülen yanlışlardan biri de bebekleri gereksiz yere çok kalın giydirmektir. Eğer bebek zamanında doğmuşsa, bebeğin giysileri anne-babanınki gibi olmalı, bebek diye aşırı giydirilmemelidir. Oda ısısı 22-24˚C arası olmalıdır. 
 
Anne-babanın bilmesi gerekenler nelerdir?
 
-Bebek hakkında herhangi bir önemli soru işareti olduğunda kaynaklarına ve doktorlarına başvurarak cevap aramak (konu-komşunun önerisiyle doktor bilgisi olmadan ilaç kullanmamak)
-Doktor ziyaretleri öncesi soruları not almak ve gerekirse cevaplar için not tutmak,
-Babanın anneye bebek bakımı konusunda yardımcı olmasının bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için çok değerli bir katkı olduğunu bilmek
-Bebeğin ayına göre hangi gelişme basamaklarının beklendiğine dikkat edilerek kazalardan koruyucu önlemleri almak.
 
Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz
BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim