• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

"Yenidoğan bebekteki sarılık Hepatit değildir"

"Yenidoğan bebekteki sarılık Hepatit değildir"
Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, başka nedene bağlı olarak karaciğer bozukluğu oluşmasına bağlı olarak görülen sarılıkların Viral Hepatit yani bulaşıcı sarılık anlamına gelmiyor.

Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, safra kesesi taşı nedeniyle olan sarılık veya başka nedene bağlı olarak karaciğer bozukluğu oluşmasına bağlı olarak görülen sarılıkların Viral Hepatit yani bulaşıcı sarılık anlamına gelmiyor. Uzmanlar, bulaşıcı sarılık veya tıp dilinde viral hepatitin (VH), ışık mikroskopu ile görülemeyecek kadar küçük, virüs denen mikroorganizmaların oluşturduğu, karaciğerin Yaygın iltihabi hastalığına verilen isim olduğunu söylüyor.

Bursa Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, hastalığın 'gizli sarılık, bulaşıcı sarılık, mikrobik sarılık, kara sarılık' gibi isimlerle de anıldığını kaydetti. Uzm. Dr. Özsoy, bulaşıcı sarılığın halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, derinin ve göz aklarının sararması ve idrarın koyulaşması ile başladığını dile getirdi. Hastalığın adının 'Sarılık' olmasına rağmen çocukların büyük çoğunluğunda ve yetişkinlerin de bir kısmında, sarılık ortaya çıkmayacağını vurgulayan Dr. Özsoy, "Bu nedenle, özellikle küçük yaş gurubundaki çocuklarda hastalık teşhis edilmeden geçip gidebilir. B, C ve D virusları ile oluşan bulaşıcı sarılıklar kronikleşebilir.

Ülkemizde nüfusun yüzde 5-7 kadarı (4 milyona yakın insan) Hepatit B virüsünü farkında olmaksızın taşımaktadır. Bütün viral hepatitler bulaşıcıdır, ancak bulaşma yolları ve bulaşma kapasiteleri farklıdır. A ve E hepatitleri esas olarak yiyecek-içeceklerle; B, C, D ve G hepatitleri ise kan yolu ile, kanla ve vücut sıvıları ile bulaşmış materyalle (mikroplu enjektör ve iğnelerinin kullanılması, ortak jilet veya diş fırçası kullanımı, akupunktur, piercing, diş tedavisi vs. ), cinsel temas veya yakın temaslarla geçebilir. Ülkemiz için asıl önemli olan Hepatit tipi, hastalığın ve gizli taşıyıcıların yaygınlığı nedeniyle B tipi Viral Hepatit'dir. " diye konuştu.

Hepatit B Hastalığının kan nakli, sıvılar, organ ve doku nakli, anneden bebeğe, virüslü iğneler ve şırıngalar vasıtasıyla bulaşabileceğine dikkat çeken Dr. Özsoy, Hepatit B virüsünün insanların karaciğerini kullanarak hızla çoğaldığına işaret etti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, oluşan yeni virüslerin karaciğer hücrelerinde yayılarak daha çok sayıda hepatit B virüsünün karaciğere zarar vermesine neden olduğunu hatırlattı. Kan dolaşım sistemine giren virüsün karaciğere ulaşıncaya kadar vücudun içinde dolaştığını belirten Özsoy şöyle devam etti: "Daha sonra kendisini karaciğer hücresine yapıştırır ve hücrenin içine girerek kendisine yer açmaya çalışır. Hücrenin içine girmeyi başardıktan sonra hücreyi adeta bir hepatit B virusu üretim fabrikasına dönüştürerek binlerce yeni hepatit B virüsünün gelişmesine neden olur.

Vücudun bağışıklık sistemi derhal tepki vererek virüs üreten karaciğer hücrelerine saldırmaya başlar. Karaciğer kendisini onarmaya çalışsa da, zaman içinde karaciğerdeki hücre bozulması nedeniyle zarar gören hücreler yeni ve sağlıklı hücreler yerine anormal lifli dokuya sahip hücrelerle değiştirilir. Bu süreç (fibrosis veya lif dejenerasyonu) zaman içinde siroza dönüşerek karaciğerin işlevini yerine getirememesine ve yaşamı tehdit etmesine neden olur. İnsanların karaciğer hücrelerini hepatit B virüsü değil, anormal karaciğer hücreleri olarak algıladığı hücreleri yenilemeye çalışan vücudun bağışıklık sistemi öldürür. "

Hepatit B virüsünün bulaşma yolları konusunda bilinçlendirilmeleri halinde bu hastalığa yakalanma riskinin önemli ölçüde azalacağını kaydeden Dr. Özsoy, Hepatit B taşıyan anne adaylarının, çok eşli cinsel yaşamı olan ve geçmişte cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanan kişiler ile kan ve vücut sıvılarına maruz kalan sağlık çalışanların ve tüm yenidoğanların Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak Hepatit B'ye karşı aşılandığını hatırlattı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim