• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Yerli aşı üretiminde teknolojik çalışmalar başladı

Yerli aşı üretiminde teknolojik çalışmalar başladı
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer: "Aşı çalışmalarına teknolojik olarak başladık. Sıhhıye'de bir alanı Teknokent yapıyoruz. Bunun için Sanayi Bakanlığına başvurumuz var"

Hacettepe Üniversitesi tarafından yerli aşı üretimi konusunda teknolojik altyapı için çalışmalara başlandı.

Sıhhiye'de bir alanın Teknokent yapılması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvuru yapıldığı, teknolojik altyapı tamamlandıktan sonra, ilk olarak Hepatit B ile başlayacak olan aşı çalışmalarına tüm aşıların dahil edileceği belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ülkenin aşılarını kendi imkanlarıyla üretmesinin çok önemli bir güç olduğuna dikkati çekti.

Aşı üretiminin ve geliştirilmesinin büyük maddi kaynak gerektirdiğine dikkati çeken Tuncer, şöyle devam etti:

"Hacettepe Üniversitesi olarak aşı çalışmalarının içinde yer almak istedik. Bu doğrultuda Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 'Aşı Araştırma, Geliştirme ve Üretimi İşbirliği' sözleşmesini 16 Aralık 2013 tarihinde imzaladık. Şu anda aşı çalışmalarına teknolojik olarak başladık. Sıhhiye'de bir alanı Teknokent yapıyoruz. Bunun için Sanayi Bakanlığına başvurumuz var. Bu, uzun vadeli birşey. En az 2 yıl alacaktır. Ama, önemli olan aşı çalışmalarına teknolojik altyapı için başlanmış olmasıdır. Tüm aşılar için çalışıyoruz. İlk olarak Hepatit B aşısından başlıyoruz, yavaş yavaş bütün aşılara gireceğiz."

-"Türkiye'nin kendi aşısını üretmesi çok önemli"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel de aşı çalışmaları için üniversiteler ile ilaç sanayinin işbirliği içinde hareket etmesinin önemli olduğunu ifade ederek, "Eczacılık fakültelerindeki hocalarımız, ilaçların sentezinden, formülasyonuna, analitik çalışmalarına kadar en bilgili kişilerdir. İlaç sanayimiz de kendi bilgisini bizlerle paylaşıp aramızda bir sinerji oluşturabilirsek bu vizyona süratle ulaşabiliriz" dedi.

Gümüşel, Türkiye'nin 2023 sağlık ve ekonomik stratejisi kapsamında kendi aşısını üretmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu işbirliği sayesinde, Türkiye'nin ihtiyacı bulunan ve ülkemizde yerli üretimi olmayan bakteriyel ve viral aşıların Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi yöneticiliğinde üniversitede kurulacak Aşı Araştırma-Geliştirme laboratuvarlarında geliştirilmesi mümkün olacak" ifadesini kullandı.

Gümüşel, aşı projesiyle, tüm aşıların Türkiye'de dünya kalite standartlarında üretilmesinin ve bunun için gerekli tüm teknolojik altyapının oluşturulmasının amaçlandığını dile getirdi.

Bir sonraki aşamada, sürekliliğin sağlanmasını hedeflediklerini anlatan Gümüşel, "Ayrıca, yerli aşı üretimi sayesinde bu alanda dış ticaret açığının azaltılması da mümkün olacaktır" diye konuştu.

Gümüşel, yerli aşıların Türkiye'de üretilebilmesi için üniversite, sanayi, Sağlık, Kalkınma ve Bilim-Sanayi bakanlıkları arasında bilimsel, teknolojik ve endüstriyel potansiyelin harekete geçirilmesi gerektiğini ve devlet desteğinin önemli olduğunu kaydetti.

Bu haber toplam 3580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim