• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yeşil Kart gidiyor, sosyal yardım geliyor

Yeşil Kart gidiyor, sosyal yardım geliyor
16 yıldır devam eden ancak suiistimaller nedeniyle büyük haksızlığa neden olan Yeşil Kart uygulaması 2 yıl içinde kalkacak. Bunun yerine ise asgari ücrete endeksli yeni sosyal yardımlar devreye girecek.

16 yıldır devam eden ancak suiistimaller nedeniyle büyük haksızlığa neden olan Yeşil Kart uygulaması 2 yıl içinde kalkacak. Bunun yerine ise asgari ücrete endeksli yeni sosyal yardımlar devreye girecek.

Hükümetin dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması için verdiği Yeşil Kart uygulaması, 2 yıl sonra sona erecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yeşil Kart kalktığında sosyal yardımların devreye gireceğini belirterek, bununla ilgili yasa tasarısını önümüzdeki günlerde TBMM’ye göndereceklerini açıkladı. Tasarıya göre yeni dönemde Yeşil Kart sahipleri, Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği kriterlere göre primleri devlet tarafından ödenecek.

Ancak Yeşil Kart uygulamasındaki istismarlar nedeniyle hükümet, yoksul araştırmasını yeni baştan yapacak ve buna göre geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sağlık primini devlet yatıracak. Yaklaşık 9.3 milyon Yeşil Kartlı’nın kaçının priminin devlet tarafından yatırılacağı ortaya çıkacak. Primi devlet tarafından ödenecek ve ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanacakların belirlenmesinde mal varlığı, aylık geliri, ailedeki fert sayısı dikkate alınacak. Bunun için de öncelikle Türkiye’nin yoksul envanteri hazırlanacak. İl il çıkarılacak envanter çalışmasıyla kimin ne düzeyde yoksul olduğu tespit edilecek.

MESLEK EDİNDİRİLECEK

Yapılacak sosyal yardımlar da buna göre belirlenecek. Kime ayni yardım, nakdi yardım yapılacağı, kime meslek öğretileceği, meslek sahibi yoksullardan nasıl yararlanılacağı belirlenecek. Yeşil Kart uygulamasının 2 yıl sonra kaldırılacağına dikkat çeken Çelik, bunun yerini sosyal yardımın alacağını söyledi. Çelik ‘Yeşil Kart kalktığında sosyal yardımlar devreye girecek. Sadece yardımları düzenleyen değil, meslek sahibi olmayı sağlayan, yoksulun sayısını azaltacak bir yasa olacak’ dedi.
Neşe Sarıdoğan

Yoksulun tanımı yapılacak
ÇALIŞMA Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de yoksul kriterinin belli olmadığına dikkat çekerek, yeni kriterler belirleyeceklerini söyledi. Çelik ‘Yoksul kim, belli değil. Mesela bir ilçede 10 bin nüfus var. 15 bin Yeşil Kart’lı var; nüfusun üzerinde Yeşil Kart’lı var. Kim yoksul, köyün muhtarı da köyün ileri geleni de, köyün fakiri de işin içinde. İki yıl sonra Yeşil Kart uygulamadan kalkacak, bu yasanın mutlaka çıkması gerekiyor’ dedi.

Bu haber toplam 2324 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim