• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Yeşil Kart'ı alan hasta İran'ın yolunu unuttu

Yeşil Kart'ı alan hasta İran'ın yolunu unuttu
Yeşil kartın yaygınlaşması, doktor ve hastane sayısının artmasıyla birlikte sınır illerinden İran'a giden hasta sayısında yüzde 80 azalma oldu. Van, Hakkari, Ağrı ve Iğdır'da devlet hastanelerine başvuran hasta sayısında son iki yılda yüzde 100 artış yaşa

Yeşil kartın yaygınlaşması, doktor ve hastane sayısının artmasıyla birlikte sınır illerinden İran'a giden hasta sayısında yüzde 80 azalma oldu. Van, Hakkari, Ağrı ve Iğdır'da devlet hastanelerine başvuran hasta sayısında son iki yılda yüzde 100 artış yaşandı.

Ağrı, Iğdır, Van gibi İran'a sınırı olan illerdeki hastalar, yeşil karta erişimin kolaylaşması ve bölgedeki hastane sayısının artması sonucu tedavi olmak için İran'a seyahat etmekten vazgeçti. Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin de etkisiyle tedavi için İran'a günübirlik gidiş gelişlerde yüzde 80 azalma oldu. İran sınırında bulunan Gürbulak Sınır Kapısı'ndaki günübirlik seyahatlerde yüzde 30 azaldı.

İran'a sınırı bulunan Van ilinde 2005 yılında semt poliklinikleri, eğitim ve araştırma bölümü olmayan devlet hastaneleri gibi ikinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı 1 milyon 650 bin civarındayken, bu sayı 2007'de 3 milyonu aştı. Van, Ağrı, Hakkari ve Iğdır illerinde devlet hastanelerinde tedavi gören hasta sayısı ise son 2 yılda yüzde 100 arttı.

Van Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ercan Kırımi, "5 yıl önce Van'da hastalanan veya ameliyat olacak her 10 kişiden biri mutlaka İran'a giderdi. Şimdi ise hastaların sırada bekleme derdi yok, yeşil kart sayesinde ilaç masrafları yok. Artık sınır kapılarına çok yakın oturan yeşil kartsız hastalar dışında hiçbir hasta İran'a gitmiyor" dedi.
 
Böbrek ve protez arayanlar gidiyor

Ağrı, Iğdır, Van gibi sınır illerindeki hastalar, yeşil kart avantajlarının yanısıra, hekimlerin tam gün çalışması, hastanelerin ameliyathane bölümlerinin gelişmesi ve kapasitelerinin artmasıyla birlikte kendi illerinde tedavi olmaya başladı.

Iğdır Devlet Hastanesi Müdürü Hüseyin Yanardağ, Iğdır'dan İran'a giden hasta sayısının yok denecek kadar azalmakla birlikte sürdüğünü belirterek, "Yeşil kartsız hastalar için bir diş protezi Iğdır'da 100 YTL iken, İran'da 20 YTL. Burada uygun veya ucuz böbrek bulamayan hastalar da İran'ı tercih ediyor" dedi. Iğdır Devlet Hastanesi'nin 2006 yılında 150 bin hastaya hizmet verdiğini anlatan Yanardağ, uzman doktor sayısının da artmasıyla birlikte, bu sayının 2007'de 400 bine ulaştığını kaydetti.

Tedavi için İran'a geçen vatandaşların hâlâ yoğunlukta olduğu tek il ise Hakkari. Tedavi için Hakkari'den İran'a geçişlerin devam etmesinin en büyük nedeni şehirdeki doktor eksikliği. Hakkari Devlet Hastanesi yetkilileri de, doktor azlığından yakınarak, Türkiye'de doktor başına düşen hasta sayısı sıralamasında Hakkari'nin son sıralarda yer aldığına dikkat çekti.
 
Fiyatlar Türkiye'den uygun

Hastaların İran'ı tercih nedenlerinin başında ise tedavi ücretlerinin Türkiye'ye göre düşük olması geliyor. Iğdır'da yaşayan ve çocukluğundan beri sara hastası olan Bahattin Tekçe, İstanbul ve Iğdır'daki hastanelerde uzun süre tedavi gördüğünü ancak İran'da ticaret yapan bir akrabasının tavsiyesiyle geçtiğimiz ay İran'a gittiğini söyledi. 3 ayda bir almak zorunda olduğu ilaçların Türkiye'deki maliyetinin 120 YTL olduğunu, İran'da ise profesör kontrolünde 3 günlük tedavi, sayısız röntgen, tahlil ve ilaç maliyetinin 270 YTL tuttuğunu kaydeden Tekçe, "Türkiye'de aynı tedavinin bedeli en az 2 bin YTL tutuyor" dedi.

Bu haber toplam 1570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim