• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 15 °C

'Yeşil karttan tasarruf' sadece bir hayalmiş!

'Yeşil karttan tasarruf' sadece bir hayalmiş!
Yeşil kartı kaldırıp tasarruf edelim' hesabı tutmadı. Genel Sağlık Sigortası'ndan sonra 9.1 milyon kişinin Yeşil Kart'ı iptal edildi. 'Eskinin yeşil kartlısı' gibi hizmet alanların sayısı 10.7 milyona fırladı. Devlet tasarruf istedi, zararlı çıktı

2012 Ocak ayı itibarıyla tüm vatandaşları kapsayacak şekilde Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı. Uygulamayla, doğal olarak 'yeşil kart' sistemi de yürürlükten kalkmış oldu. 2011'in son günlerinde yaklaşık 9 milyon 140 bin kişi yeşil kartlıydı. Genel Sağlık Sigortası başlayınca sağlıktan ücretsiz olarak istifade eden bu yeşil kartlılara 2012'de gelir testi yaptırma yolu göründü.

SADECE HAKEDENE HİZMET VERİLSİN

GELİR testi gibi daha kapsamlı bir incelemeyle hak etmediği halde sağlıktan ücretsiz yararlananların tespit edileceği ve bu yolla devletin tasarruf bile edeceği söylenmişti. Hatta o dönem özellikle Maliye Bakanlığı yeşil kart istismarları önlenince kamu maliyesinin bundan olumlu etkileneceğini de ifade etmişti. Genel sağlık sigortası kapsamında kimlerin prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanacağını bu gelir testleri ortaya çıkarıyor. Bu testte ailenin toplam kazancı tespit edilip daha sonra bu rakam o ailede yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Böylece elde edilen rakama göre kişilerin sağlık sigortası için para ödeyip ödemeyeceği ortaya çıkıyor. Eğer kişi başına düşen rakam asgari ücretin üçte birinden az ise para ödemeden sağlık haklarına kavuşuyorsunuz.

10 MİLYON KİŞİ PRİM ÖDEMEKTEN KURTULDU

EN son 2013 rakamlarına göre, eskinin yeşil kartlısı gibi prim ödemeden sağlıktan yararlanacakların sayısı 10 milyon 689 bin kişiye çıktı. Yeni sistemle beraber geçmişte yeşil kartı olanlardan daha fazla sayıda vatandaş sağlıktan ücretsiz yararlanacak. Yani devletin tasarruf hayali boşa çıktı. Maliye'nin yeşil kartlılar için ödediği parayı şimdi Hazine vasıtasıyla SGK ödemekte.

TESTTE URFA SÜRPRİZİ

BUGÜNE kadar gelir testine giren 14 milyon 833 bin kişinin yüzde 72'si sağlıktan ücretsiz yani prim ödemeden yararlanacak. Gelir testi sonuçlarına göre, en düşük seviyeden prim ödeyeceklerin yani ayda 39 TL ödeyerek sağlıktan yararlanacakların oranı yüzde 27 sayı olarak 4 milyon 58 bin kişi. Bir üst seviyeden yani 117 TL'den prim ödeyeceklerin sayısı 450 bin kişi, en üst seviye olan 235 TL'den prim ödeyecekler ise 85 bin kişi. En fazla gelir testi uygulanan ilimiz İstanbul. İstanbul'da 13 milyon 624 bin kişi yaşamakta. Bu nüfusun 750 bini İstanbul'da gelir testi yaptırdı. Yani her 17 - 18 kişiden biri gelir testine girdi. İstanbul'dan sonra en fazla gelir testi yapılan il ise Şanlıurfa. burada gelir testi yaptıranların sayısı 570 bin kişi. 1 milyon 700 binlik Şanlıurfa'da üç kişiden biri gelir testine girmiş.

DİYARBAKIR'DA ÜÇ KİŞİDEN BİRİ
URFA'yı Diyarbakır takip etmekte. Diyarbakır nüfusu 1 milyon 570 bin, bu ilimizde teste giren kişi sayısı 426 bin. Diyarbakır'da da her üç kişiden biri gelir testi yaptırmış. Şanlıurfa ve Diyarbakır' ı sırasıyla Van ve Malatya illeri takip etmekte. Başkent Ankara'da ise 4 milyon 890 bin olan nüfusa karşılık sadece 273 bin kişi gelir testine girmiş. Doğu ve Güneydoğu illerinde gelir testine her üç kişiden biri girerken, Ankara'da bu oran her 17 kişiden biri olarak ortaya çıktı.

DOĞU'NUN SORUNU
BU sonuçlar, Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu illerimizde herhangi bir sosyal güvenlik hakkına sahip olmayanların oranının diğer bölgelere göre oldukça yüksek olduğunu göstermekte. Nitekim Şanlıurfa ve Diyarbakır'da toplam nüfusun sadece yarıya yakın bir kısmı sosyal güvenlik kapsamında. Geriye kalan nüfusun hiçbir şekilde sosyal güvenlik hakkı bulunmamakta...


Cem Kılıç / Akşam

Bu haber toplam 3233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim