• BIST 8990.9
  • Altın 2299.643
  • Dolar 32.3233
  • Euro 35.0607
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yeşilay'dan Kalp Sağlığı Uyarısı

Yeşilay'dan Kalp Sağlığı Uyarısı
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıkların kalbe olan zararlarına dikkati çekerek, alkolden uyuşturucuya, teknolojiden nargileye pek çok bağımlılığın önce kalbi vurduğunu bildirdi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıkların kalbe olan zararlarına dikkati çekerek, alkolden uyuşturucuya, teknolojiden nargileye pek çok bağımlılığın önce kalbi vurduğunu belirtti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, yaşamsal faaliyetlerin en önemli anahtarı olan kalp sağlığına dikkati çekmek amacıyla 12-18 Nisan'da kutlanan Kalp Sağlığı Haftası boyunca bilinçlendirme çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Bu kapsamda bağımlılık yapan alkol, sigara ve nargileyle ilgili hatırlatmalarda bulunulan açıklamada, tütünün, içerdiği 4 binden fazla toksik madde nedeniyle akciğer başta olmak üzere birçok kanserin ve kalp hastalıklarının da en önemli sebebi olarak bilindiği kaydedildi. Sigaranın günümüzde 50'nin üzerinde sağlık sorunuyla ilişkili olduğu ve bu sayının araştırmalar derinleştikçe arttığı vurgulanan açıklamada, bu hastalıkların en az 20'sinin ise ölümcül olduğuna dikkati çekildi.

Koroner kalp damar hastalığına neden olan sigaranın, kalbin daha fazla sayıda çarpmasına, kan basıncının yükselmesine, damar sertliğine yol açtığı, hipertansiyon ve atardamar tıkanıklığı riskini artırdığı anlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Yani yalnızca mutluluk ve heyecan duyduğunuz anlarda hızlanması gereken kalp, sigara yüzünden tüm güzel duyguları yaşayabileceğiniz anları sizden çalıyor. Sigaradan daha fazla zararlı madde barındırmasına rağmen zararsız bir alternatif gibi sunulan nargile ise bir tütün ürünü ve bütün tütün ürünleri gibi kanser, kalp, damar, serebrovasküler ve solunum yolu hastalıkları gibi pek çok öldürücü rahatsızlığa neden oluyor. Dumanı sudan geçmesine rağmen yüksek oranda zehirli maddeler içeren nargile akciğer, mesane ve ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlandı.

Kronik kalp rahatsızlıklarına açık davetiye çıkaran alkol, karaciğer reseptörlerinde yalancı açlık durumu oluşturduğu için yağ akümülasyonunu santral obezite şeklinde oluşturuyor. Bu alkol kaynaklı göbek oluşmasının sebebi de olurken, uzun yıllar tüketilen alkol sonucu gelişen santral obezite en başta şeker hastalığı açısından önemli bir risk faktörü. Bu da dolaylı olarak damar hastalıklarına ve kalp krizine giden yolun başlangıcı oluyor." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim