• BIST 9475.01
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yılda 700 milyon dolarlık ilaç çöpe gidiyor

Yılda 700 milyon dolarlık ilaç çöpe gidiyor
Türk Eczacılar Birliği (TEB) 2. Başkanı Şevket Kaya, Türkiye'deki ilaç israfının 50 ile 700 milyon dolar arasında olduğunu, bunun da 10 milyar dolar civarındaki bir pazar için çok yüksek bir rakam oluşturduğunu söyledi.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) 2. Başkanı Şevket Kaya, Türkiye'deki ilaç israfının 50 ile 700 milyon dolar arasında olduğunu, bunun da 10 milyar dolar civarındaki bir pazar için çok yüksek bir rakam oluşturduğunu söyledi.

Kaya, yaptığı açıklamada, dünyada önemli bir sanayi kolu olan ilaç üretiminin Türkiye'deki pazar payının yaklaşık 10 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

''Ülkemizde ilaç israfı 500 ile 700 milyon dolar arasında. Bu da 10 milyar dolar civarındaki bir pazar için oldukça yüksek bir rakam'' diyen Kaya, her ne kadar hastaların ilaç alımlarında provizyon sistemi devreye girdikten sonra bu israf azalmış gibi görünse de AB ülkelerine kıyasla, daha çok ilacın çöpe atılmaya devam edildiğini ifade etti.

''BİLİNÇSİZ İLAÇ TÜKETİYORUZ''

Türkiye'deki israfın büyük kısmının bilinçsiz ilaç tüketiminden kaynaklandığını ifade eden Kaya, şunları söyledi:
''Evlerdeki ilaçların yüzde 15'ini paketini hiç açmadan, yüzde 25'ini de yarım bırakarak israf ediyoruz. İsraf edilen ilaçlar arasında ilk sırada mide ilaçları, ikinci sırada ağrı kesiciler ve üçüncü sırada da antibiyotikler geliyor. Hastalar tam doz kullanmaları gereken ilaçları, özellikle de antibiyotikleri, yarım bırakarak hem ilacı israf ediyor, hem de tam iyileşme sağlayamadığı hastalığı için yeni bir tedavi ve ilaç arayışına giriyor. Bu da ilaç israfının önünü açıyor. Birçok eve parasızlık yüzünden ilaç girmezken, birçok ilaç atılıyor.''

AKILLI İLAÇ KULLANIMI

Kaya, TEB'in ilaç israfının önlenmek amacılığıyla son birkaç yıldır çalışmalar yürüttüğünü anımsatarak, geçen yıl yetişkinler için ''Akılcı İlaç Kullanımı'' temasını işlediklerini, bu yıl ise çocuklara yönelik ''Akıllı Çocuk, Akılcı İlaç Kullanır'' programını sürdürdüklerini bildirdi.
Kaya, şöyle devam etti:

''Akılcı ilaç kullanımı, bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması ya da tedavi edilmesi için, doğru ilaçların uygun nedenlerle, gerektiği zamanlarda uygun hastalara, gerektiği miktarda ve uygun fiyatla ulaştırılmasını kapsayan bir sistemin bütünüdür.''

İlaç israfının sadece
Türkiye'ye özgü bir sorun olmadığını belirten Kaya, Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyada ilaç israfının önemli bir sorunu olduğunu kaydetti.

Kaya, dünyada ilaç temininde adaletsizlik olduğunu ve az gelişmiş ülkelerin ilaçlara ulaşmakta sıkıntılar yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim