• BIST 9659.17
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Yıllardır yamyam tavuk yiyoruz

Yıllardır yamyam tavuk yiyoruz
Tavukçuluk sektörü, tavuklara yem olarak yine tavukların kafasını, tüylerini ve iç organlarını vermiş...


Tavukçuluk sektörünün büyük bir bölümü, tavukların kafası, tüyleri, bacakları, bağırsakları, kanı ve kullanılmayan iç organlarını “rendering” adı verilen işlemle yem haline getirip, tavuklara yediriyorlar. Yani yediğimiz tavuklar, insan tüketimine uygun olmayan kendi artıklarını yiyerek besleniyorlar. Tavuk sakatatının yem olarak kullanılmasını yasaklayan karar yürürlüğe girmezse, “yamyam tavuk” yemeye devam edeceğiz.

Sözcü gazetesinden Nil Soysal'ın haberine göre "rendering" işlemi; tavukların iç organları, kafaları, tüyleri, bacaklarının kıyılarak, 20 dakika süreyle 133 santigratta işlenmesiyle gerçekleşiyor.  Daha sonra bu ürünlerden et unu, et kemik unu, kanatlı unu, tüy unu, kan unu, balık unu, don yağı veya kanatlı yağı gibi ürünler elde ediliyor. Ve bunlar yemle karıştırılarak, tavuklar bunlarla besleniyor.

BİR YIL DAHA UZATILDI

24 Aralık 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanan ancak uygulamaya 5 yıl sonra konması için ertelenen yasak, 1 Ocak 2016'da bitmesine karşın…  Geçen yıl bir yıl daha uzatılarak 1 Ocak 2017'ye ertelendi. Bu uygulamaya tavukçuluk sektörünün kendisini hazırlaması için 5 yıl süre verilmişti. Ancak 1 Ocak 2016'da yasaklanması gerekirken, tavukçuluk lobisinin gayretleri sonucu bu yasak 1 yıl daha uzatılıp, Ocak 2017'de yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Ama şimdi sektör yetkililerinin bu yasağın 5 yıl daha ertelenmesi için büyük bir lobi çalışmasını başlattığı söyleniyor.

AB'DE BU YEM YASAKLANDI

Öte yandan, İngiltere'de koyunlardan elde edilen ve scarpie proteini içeren rendering yemlerin, sığırların beslenmesinde kullanılması sonucu sığırlarda süngerimsi beyin hastalığı oluştuğu gözlenmişti. Daha sonra bu hastalık, bu etleri yiyen insanlarda, başka bir forma dönüştü.

Bunun sonucunda da Avrupa Birliği, 1994-95 yıllarında rendering yemlerinin tüketilmesini yasakladı. Avrupa'da olduğu gibi bizde de yasaklandığında, Rendering işlemiyle elde edilen bu tür un ve yağ halindeki yemlerin çimento fabrikalarında enerji
olarak kullanılacağı, yağlarının ise kimya sanayiine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

RENDERİNG YEM NEDİR?

Et üretimi sırasında ortaya çıkan ve insan gıdası olarak bir değer taşımayan atıklar, rendering tesislerinde işlenerek et-kemik unu ve hayvansal yağa dönüştürülüyor ve yem üretiminde hayvansal protein kaynağı olarak yeniden kullanılabilir hale getiriliyor.

Ancak AB ve İngiltere'de insan sağlığına aykırı olduğu  için yasaklandı.

5 YIL DAHA ERTELEME İSTİYORLAR

Tavuklar, kendi kesilen kafalarından, ayaklarından, bağırsaklarından, iç organlarından, tüylerinden ve akan kanlarından yapılan yemleri yiyor. Bu yöntemle yapılan yemler, çok proteinli olduğu için tavuklar kısa sürede gelişiyor. Sektördeki bu tür yem üretimi 1 Ocak 2016'da bitecekti… Ancak tavukçuluk sektörünün baskısıyla 1 yıl daha uzatıldı. Sektör yetkililerinin 5 yıl daha erteleme için lobi yaptıkları da iddia ediliyor.

Sözcü

Bu haber toplam 4541 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim