• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Yıpranmış kesme tahtaları tehlike saçıyor

Yıpranmış kesme tahtaları tehlike saçıyor
"Genellikle kasap, lokanta ve börekçilerde kullanılan kesme tahtalarının yıpranan kısımlarına çiğ et parçaları, kan, börek yağı, sebze suyu dolmaktadır. Bu durum, mikroorganizmaların üremesine ve diğer ürünlere bulaşmasına sebebiyet vermektedir"

BALIKESİR (AA) - Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, genellikle kasap, lokanta ve börekçilerde kullanılan kesme tahtalarının yıpranan kısımlarına çiğ et parçaları, kan, börek yağı, sebze suyu dolduğunu belirterek, "Bu durum, ciddi hastalıklara neden olan mikroorganizmaların üremesine ve diğer ürünlere bulaşmasına sebebiyet vermektedir" dedi. 

İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan konseyin, hiçbir yere ve makama bağlı olmadan gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleriyle tüketicileri, kamuoyunu uyarmak, bazı noktalara dikkati çekmeyi amaçladığını söyledi.

Bazı kasap, kebapçı ve lokantaların hijyenik olmayan ürünleri kullanmasının yanı sıra üretim alanlarının hijyen kurallarına uygunsuzluğu eklendiğinde tüketicileri, sağlık açısından çok ciddi tehlikeler beklediğini dile getiren İmrek, bu noktada kesme tahtalarının büyük önem taşıdığını anlattı. 

Birçok kesme tahtasının, kullanıma ve tahtanın özelliğine bağlı olarak zamanla yıprandığını vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:

"Tek blok şeklinde görülen bu tahtalar, aslında birkaç parçanın birleştirilmesiyle oluşturulduğundan çok çabuk yıpranmakta, birleşim yerleri birbirinden ayrılmaktadır. Genellikle kasap, lokanta ve börekçilerde kullanılan kesme tahtalarının yıpranan kısımlarına çiğ et parçaları, kan, börek yağı, sebze suyu dolmaktadır. Bu durum, ciddi hastalıklara neden olan mikroorganizmaların üremesine ve diğer ürünlere bulaşmasına sebebiyet vermektedir. Bir sonraki kullanım için hijyen kurallarına uygun şekilde temizlenmeden ve dezenfekte edilmeden bırakılan bu yıpranmış kesme tahtaları üzerinde bulunan mikroorganizmalar, ortam ısısı ve pisliğine de bağlı olarak hızla çoğalmakta ve hastalık yapıcı ciddi boyutlara ulaşmaktadır."

Birçok börekçi ve lokantalarda kullanılan kesme tahtalarının, çatlamış, yıpranmış ve aralarına artıklar dolmuş olduğunu belirten İmrek, "Çatlaklar arasındaki çürümüş et veya diğer gıda kırıntıları, bazı zararlıların yiyecekleri olabilmektedir. Daha sonra başka bir gıda üretimi veya yiyeceğin servise sunumu esnasında kullanılan bu tahtanın üzerinde kalan kırıntılar veya bunları zararlılar, sağlık açısından risk oluşturmaktadır" dedi.

Mutfaklarda kesinlikle halk sağlığını tehlikeye düşüren bu kalitesiz ve niteliksiz ürünlerin kullanılmasına yasak getirilmesi gerektiğini vurgulayan İmrek, şunları kaydetti:

"Kalitesiz ve yıpranmış kesme tahtalarının yerine sağlıklı, lifli ve yüzeyi pütürsüz Sağlık Bakanlığından onaylı plastik kesme blokları kullanılmalıdır. 5 Temmuz 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre lokanta, kebapçı, büfe ve diğer yiyecek üretimi yapan iş yerleri ile çalışan personelin hijyen eğitimi alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu eğitimde kesme tahtaları üzerinde özenle durulmalı hatta para cezası ile cezalandırmaya gidilerek caydırıcı ve uyarıcı bir etki oluşturulmalıdır."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4413 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim