• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

"Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları" konulu Genelge (2009/56 )

"Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları" konulu Genelge (2009/56 )
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2009/56 sayılı "Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları" konulu Genelge yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2009/56 sayılı "Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları" konulu Genelge yayımlanmıştır.







T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI 
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 


Sayı     : B.10.0.THG.0.10.00.15/010-06                                         37019/ 28.09.2009
Konu   : Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları.                                          
 
GENELGE
2009/56 
 
 
 
            Sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması kapsamında; ülke genelinde yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi, yetersiz yatak kapasitesinin ihtiyacı karşılayabilecek düzeye çıkarılması ve bu birimlerin nitelik, personel ve donanım imkanları bakımından bünyesinde faaliyet gösterdikleri sağlık tesisi ve hizmet verdiği bölgenin şartlarına göre yeniden yapılandırılarak seviyelendirilmeleri hedeflenmiş ve Bakanlığımızca yayımlanan ilgi (a) ve (b) de kayıtlı Genelgeler ile yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin işleyiş ve standartlarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
             Uygulamaya ilişkin olarak gerek illerde yapılan incelemelerde ve gerekse Bakanlığımıza iletilen sorunların değerlendirilmesi neticesinde; ilgi (b) de kayıtlı Genelge hükümleri ve eki düzenlemeler yeniden gözden geçirilmiştir. Buna göre söz konusu genelgenin “s” maddesi;
            “Genel yoğun bakım ünitelerinde anesteziyoloji ve reanimasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, ve genel cerrahi uzmanlarından birisi, branş yoğun bakım ünitelerinde ise çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi uzmanı, nöroloji uzmanı ve benzeri dal uzmanlarından birisi baştabip tarafından yoğun bakım sorumlusu uzman tabibi olarak görevlendirilir.
            İç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, beyin cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, kardiyoloji, nöroloji, anesteziyoloji ve reanimasyon branşlarında müstakil branş nöbeti tutulan ve bünyesinde III. Basamak yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde; müstakil branş nöbeti ile yükümlü uzman tabiplerden, baştabipçe görevlendirilen bir tanesi, aynı zamanda mesai saatleri dışındaki yoğun bakım hizmetlerinin yürütülmesinden de sorumlu ve yetkilidir.
            Müstakil acil branş nöbeti tutulması için uzman tabip sayısının yetersiz olduğu, dahili ve cerrahi branşlardaki klinisyen tabiplerden birer uzman tabibin dahili ve cerrahi branş uzman tabip nöbeti ile yükümlendirildiği, bünyesinde II. Basamak yoğun bakım ünitesi sağlık tesislerinde baştabibin görevlendirilen bu iki nöbetçi uzman tabipten bir tanesi, branş nöbetine ilave olarak aynı zamanda mesai saatleri dışındaki yoğun bakım hizmetlerinin yürütülmesinden de sorumlu ve yetkilidir.” şeklinde değiştirilmiştir.
      Aynı genelgenin (t) maddesi ise;
      “Mesai saatleri dışındaki nöbet hizmetlerinin nöbetçi uzman tabibin denetim ve gözetiminde ağırlıklı olarak pratisyen tabiplerce 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı olarak yürütüldüğü, ilgili branşlarda uzman tabip hizmeti gerektiren hastaların bu ihtiyaçlarının icap nöbeti yöntemi ile karşılandığı sağlık tesislerinde her vardiya için eğitim almış sertifikalı yoğun bakım hemşiresi bulunması kaydıyla I.basamak yoğun bakım hizmeti verilebilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
            Ayrıca, ülke genelinde yoğun bakım ünitelerinin yeniden yapılandırılması, asgari standart ve işleyişe uygun hale getirilmesinin sağlanması bakımından; Bakanlığımıza bağlı yataklı sağlık tesislerinin yanı sıra, kamuya, üniversitelere ve özel sektöre ait tüm hastaneler bünyesindeki mevcut yoğun bakım ünitelerinin ilgi (a) ve (b) sayılı genelgede belirlenen fiziki şartlar, tıbbi donanım, personel ve hizmet standartlarına uygun olarak seviyelendirilmesi gerekli görülmektedir. Özel sağlık tesisleri, 27/03/2002 tarihli ve 24708 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerine ilişkin hükümlerinde belirtilen hususları yerine getirmek kaydıyla seviyelendirilmelerin belirlenebilmesi açısından   bu genelge hükümlerine tabidir.  
            Bu nedenle, kamu ve özel tüm sağlık tesisleri bünyesindeki yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile yoğun bakım ünitelerinin yerinde incelenmesi ve seviyelendirmelerinin yapılarak tescil işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için il sağlık müdürlükleri ve baştabipliklerce yerine getirilmesi gerekli olan iş ve işlemler ile uygulamaya ilişkin izlenmesi gereken usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:
1-    İl sağlık müdürünün görevlendireceği bir sağlık müdür yardımcısı başkanlığında, yataklı tedavi kurumları şube müdürü, ilgili dal uzmanı ve lüzumu halinde ilgili diğer sağlık ve teknik personelin katılımı ile oluşturulan inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulur.
2-   Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin yerinde incelenmesi ve değerlendirilmesi için kurulacak komisyona dal uzmanı olarak yeni doğan uzmanı, bulunmaması halinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı dahil edilir.
3-   Yoğun bakım ünitesi için kurulan komisyon yerinde değerlendirme sırasında; ilgi (b) de kayıtlı Bakanlık genelgesinde yer alan planlama ile belirlenen seviye ve yatak sayısı, personel durumu, cihaz sayısı ve benzeri özellikleri dikkate alır ve raporda ayrıntılı olarak belirtir.
4-   Yenidoğan yoğun bakım üniteleri için kurulan komisyon raporunu ilgi (a) da kayıtlı Bakanlık genelgesinde belirtilen şartlara uygun olarak düzenler ve imza altına alır. Raporda, incelenen ünitenin yatak sayısı, hizmet düzeyi, personel durumu, cihaz sayısı ve benzeri özellikler ayrıntılı olarak belirtilir.
5-   Komisyon raporu uygun ise rapora istinaden valilik onayı alınarak onay ile birlikte komisyon raporunun da Bakanlığa gönderilmesi zorunludur.
          6- Komisyon incelemesi sonrası yapılan değerlendirmede tespit edilen noksanlıklar da raporlanarak bir örneği ilgili kurum baştabipliğine tebliğ edilir ve noksanlığın niteliğine göre verilecek süre içerisinde tamamlanması istenir. Verilen süre sonunda ilgili kurum baştabipliklerce noksanlıkların giderilerek tekrar başvuru yapılması zorunludur.
            Uygulamanın yukarıda belirtilen esaslar dahilinde yürütülmesi ve tescil işlemleri en geç 31/12/2009 tarihine kadar tamamlanarak Bakanlığımıza intikalinin sağlanması, yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile ilgili verilerin her ay sonunda düzenli ve noksansız olarak Bakanlığımız web uygulamaları bölümündeki Hastane Bilgi Formlarına işlenmesinin sağlanmasını ve bu genelge ile istenilen iş ve işlemlerin belirtilen sürede tamamlanmasından il sağlık müdürleri ile kurum baştabiplerinin doğrudan ve müteselsilen sorumlu oldukları hususlarının ilgililere tebliğini önemle arz ve rica ederim.
                                                                                               

                                                                                        Prof.Dr.Nihat TOSUN
                                                                                                 Bakan a.
                                                                                                Müsteşar V.

Dağıtım:                                                                   
A Planı
Maliye Bakanlığı (Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü)
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü     

Bu haber toplam 6125 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim