• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Yoksula ücretsiz insülin hizmeti

Yoksula ücretsiz insülin hizmeti
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bünyesinde yaklaşık 5 yıl önce kurulan ''insülin bankası'' sosyal güvencesi olmayan diyabet hastalarının güvencesi olmaya devam ediyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bünyesinde yaklaşık 5 yıl önce kurulan ''insülin bankası'' sosyal güvencesi olmayan diyabet hastalarının güvencesi olmaya devam ediyor.

İnsülin üreten firmalardan bağış yoluyla alınan ilaçlarla oluşturulan bankadan bugüne kadar, çoğu çocuk ve genç olmak üzere 300'den fazla diyabet hastası yararlandı.

Hastalar, hizmet sayesinde, aylık 300-500 YTL'yi bulan insülin ücreti ödemekten kurtuluyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon diyabetli hasta bulunduğunu, bunların sürekli izlenmesi gerektiğini söyledi.

Diyabetin ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tetiker, ''Özellikle insülinle tedavide gerekli dozların uygulanamaması durumunda organ kayıpları, şeker koması, hatta ölümlerle bile karşılaşılabiliyor'' dedi.

Ölümcül riski olması nedeniyle hastaların düzenli tedavilerinin yapılması gerektiğini ifade eden Tetiker, bu bilinçten yola çıkarak yaklaşık 5 yıl önce hastane bünyesinde insülin bankasını oluşturduklarını bildirdi.

Bankanın sosyal güvencisi olmayan hastalar için bir umut olduğunu kaydeden Tetiker, bugüne kadar 300'den fazla hastanın banka sayesinde tedavi edildiğini anımsattı.

Bankadan halen ''tip bir'' denilen ve çocuklarla gençlerin oluşturduğu yaklaşık 30 hastanın düzenli olarak faydalandığını belirten Tetiker, şöyle konuştu:

''İlaç firmalarından bağış yoluyla aldığımız insülinleri poliklinikteki odada topluyoruz. Bize başvuran hastaları muayene ederek elde ettiğimiz bulguları kayıt altına alıp tedavilerin uygun şekilde devamını sağlıyoruz. Tip bir diyabetli hastalığında çoğu hastanın sosyal güvencesi var, olmayanlara da biz destek oluyoruz. Bu tür hastaların iyileşmesi söz konusu değil ama kan şekerlerinin düzenli şekilde kontrol altında tutulması gerek.''

Bankanın sürekliliğinin diyabet hastaları için önemine değinen Tetiker, Çukurova'da tek banka olmalarının sorumluklarını daha da artırdığını söyledi.

''İnsülin bankasını hastaların hizmetine sunmaktan gurur duyduklarını belirten Tetiker, ''Banka sayesinde tedavileri kontrol altında tutulan hastalar aylık 300-500 YTL'yi bulan ilaç insülin masrafından da kurtuluyor'' dedi.



Bu haber toplam 2114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim