• BIST 9923.41
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Yönetmelik engeline takılan SPA merkezleri kapanmayla karşı karşıya

Yönetmelik engeline takılan SPA merkezleri kapanmayla karşı karşıya
Oteller kapsamında hizmet veren SPA merkezleri, ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ nedeniyle kapanmayla karşı karşıya. SPA merkezlerinde her odaya getirilen tuvalet şartı, sektörü zor durumda bıraktı.

Oteller kapsamında hizmet veren SPA merkezleri, ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ nedeniyle kapanmayla karşı karşıya. SPA merkezlerinde her odaya getirilen tuvalet şartı, sektörü zor durumda bırakırken yatırımcının da kaçmasına neden oluyor. ‘Suyla Gelen Sağlık’ anlamına gelen ve 500 milyon dolarlık pazara ulaşan SPA sektörü, ilgili bakanlıktan yönetmeliğin yeninden düzenlenmesini istiyor.

Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, 27652 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ ile SPA merkezlerine tanınan geçiş süresinin 25 Temmuz 2011’de dolacağını bildirdi. Ak, yönetmeliğin düzeltilmemesi halinde binden fazla SPA işletmesinin kapanacağını ileri sürdü. Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Ak, Antalya’da düzenlediği basın toplantısında SPA, masaj salonu ve güzellik merkezinde kaliteyi artırmak için çıkarılan yönetmeliğin bu tür işletmelerde tepeden tırnağa değişiklik öngördüğünü belirtti.

Yönetmelik kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 520 saatlik sertifikası olmayan kişilerin masaj yapmasının yasaklandığını kaydeden Ak, "20 bin kişinin istihdam edildiği sektörde sertifikalı eleman sayısı çok az. Bu nedenle para karşılığı sertifika satışları ve sahtecilik olayları arttı." dedi.

İşletmelerin yüzde 90’ının şu an yönetmeliğe uygun olmadığını vurgulayan Ak, şöyle devam etti: "Yönetmeliğe uymak için çoğu tesisi yıkıp baştan inşa etmek gerek. Örneğin her odaya bir tuvalet konması isteniyor. 20 odalı bir işletmeye 20 tuvalet koymak sağlığa da uygun değil. Sorun çözülmezse sezonun en hareketli geçeceği temmuz ayında işletmelerin kapısına kilit vurulacak. Zaman daraldıkça çaresiz kalan işletmeler şimdiden yarı fiyatına el değiştirmeye başladı. Sadece Akdeniz sahilinde 500, toplamda ise 2 bin işletmenin baştan dizayn edilmesi gerekiyor. Belirsizlik ortamı yeni yatırımcıları da ürkütüyor."

Ak, yönetmelikle ilgili denetimleri kimin yapacağına yönelik belirsizliğin de söz konusu olduğunu aktardı. Ak,"Bu sorun çözülmezse sektör, ya kaosa sürüklenecek ya da tamamen bitecek." dedi.

SAHTE SERTİFİKA SAYISI PATLADI

İlgili yönetmelik, sektörde sahte sertifika sayısında da patlamaya yol açtı. Masaj elemanlarına 520 saatlik Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika zorunluluğunun para karşılığı sertifika satışlarını arttırdığına da dikkat çeken Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, "Yönetmeliğin işletmeler için tanıdığı süre 3 ay sonra doluyor. Bunu fırsat bilenler 250-500 TL gibi rakamlara hiç eğitim vermeden sertifika satıyorlar.

Sahtecilik öyle had safhaya ulaştı ki, 2003 yılında ölen enstitümüzün kurucusu Prof. Dr. Ahmet Hamdi Turgut’un imzası bile kullanılarak sahte masaj sertifikası satılıyor. Sektördeki deneyimli elemanların yerini para karşılığı sertifika satın alan kişiler almaya başladı. Daha birkaç gün önce bir sözde masör etik olmayan davranışından ötürü 10 yıl hapisle yargılanmaya başlandı. Sahte sertifikalar bu örnekleri daha da artıracak." diye konuştu. Yönetmelikle her odaya bir tuvalet şartının da getirildiğini hatırlatan Ak, şunları kaydetti: "Bu madde işletmeleri tam bir çıkmaza soktu. İşletmeler 3 ay sonra kapılarına kilit vurulmasından korkuyor. İlgili bakanlığa dilekçemizi sunduk, gerekli düzenleme sezon açılmadan yapılmalı."

YÖNETMELİK, İŞLETMELERİ TEPEDEN TIRNAĞA DEĞİŞTİRİYOR

Yönetmelik, işletmelere ağır yükümlülükler getiriyor. Masaj tekniklerini uygulayan personel MEB onaylı Genel Masaj eğitimi almış olacak. Kanıtlanmış etkileri dışında etki vaadeden uygulamalar ve reklam yapılamayacak ve sadece üretim izini verilen ürünler kullanılabilecek. Çikolata masajı, Şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışacak. Salonlarda, tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak. Salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmak yasaklandı. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak.

Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak. Masaj salonlarında 18 yaşının altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek. Girişte sekretaryada en az 15 metrekarelik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak. Uygulama odaları asgari 6 metrekare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet ve saç kurutma makinesi olacak. İşletmelerde, yönetmeliğe uygun belgelere sahip sorumlu müdür bulunacak.

Haberdar

Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim