• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Yorgunluğa savaş açın!

Yorgunluğa savaş açın!
Azıcık iş yapsanız da yoruluyor musunuz? Soluk bir teniniz ve dökülen şaçlarınız mı var, azıcık iş yaptığınızda yoruluyor musunuz? Hemen bir tahlile ihtiyacınız var demektir. Kandaki demir düzeyi, ferritin...

Azıcık iş yapsanız da yoruluyor musunuz?

Soluk bir teniniz ve dökülen şaçlarınız mı var, azıcık iş yaptığınızda yoruluyor musunuz? Hemen bir tahlile ihtiyacınız var demektir. Kandaki demir düzeyi, ferritin ve hemoglobin oranına baktırmalısınız. İşte Star Gazetesi'nden Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in yorgunluğa çare reçetesi...

Kronik yorgunluk çoğu kişinin ortak sorunu. Bu problemin temelinde ise çoğunlukla demir eksikliği yatıyor. Bir kan testi sorunun kaynağını bulmak için yeterli. Eğer kanda demir düzeyi, ferrin ve hemoglobin eksik ise demirden zengin beslenerek hızla eski aktif formunuza dönebilirsiniz.

Kaynakları: En iyi kaynakları kırmızı et, organ etleri, yumurta; orta dereceli kaynakları kurubaklagiller, yağlı tohumlar; az miktarda içeren yiyecekler ise koyu yeşil yapraklılar, sebzeler, kuru meyvelerdir.

Biyolojik görevleri: Enzimlerin sistemli bir şekilde çalışmasında, solunumla alınan oksijenin kan hücrelerine taşınmasın

da, besin öğelerinden enerji oluşturulmasında ve bağışıklık sistemin güçlendirilmesinde çok önemli görevleri vardır. Gereğinden fazla alımı toksik etki yaratabilir.

Yetersizliği: Hipokromik mikrositik anemi, baş dönmesi, yorgunluk, iştahsızlık, sindirim sisteminde bozuluşlar, iş veriminde düşüş gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Yararları: Anemi oluşumunu ve anemiye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasını önler, enfeksiyonlara direnci artırır.

MAGNEZYUMLA KRAMPLARA SON

Beslenmenizi mutlaka ceviz, fındık ve badem karışımı ile zenginleştirerek kas kasılmalarınızı önleyin.

Kaynakları: En iyi kaynakları yağlı tohumlar, kurubaklagiler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar; orta derece kaynaklı yiyecekler süt ve süt ürünleri, etler; düşük dereceli kaynakları koyu yeşil yapraklılar, sebzeler ve kuru meyvelerdir.

Biyolojik görevleri: Kemik ve diş yapımında, sıvı elektrolit dengesi, sinir kas çalışması, enzim çalışması, bazı hormonların aktivitelerinde görev alır.

Yetersizliği: Titreme, sese ve dokunmaya karşı hassasiyet, kas kasılmaları, halüsinasyonlar yetersizliğinde görülebilecek bazı durumlar arasında sayılabilir.

Yararları: Kan basıncını düzenler. Yaşlılarda glikoz toleransını düzeltir. Gebeliğe bağlı kasılma ve krampları önler. Kalp hastalığı riskini azaltır.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2890 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim