• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Yüksek İhtisas Hastanesi'ndeki Döner Sermaye Haksızlığına Yargı Freni

Yüksek İhtisas Hastanesi'ndeki Döner Sermaye Haksızlığına Yargı Freni
Yüksek İhtisas Hastanesi’nde geçici işçilikten 4/B statüsüne geçen sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri dışındaki personele döner sermaye ödemeyen idarenin işlemi iptal edildi.

Yüksek İhtisas Hastanesi’nde geçici işçilikten 4/B statüsüne geçen sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri dışındaki personele döner sermaye ödemeyen idarenin işlemi iptal edildi.

Sağlık-Sen'nin açtığı davada Ankara 10. İdare Mahkemesi Yüksek İhtisas Hastanesi’nin 209 Sayılı Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kurumlarda Döner Sermaye Hakkında Kanuna aykırı bir işlem gerçekleştirdiği gerekçesiyle işlemin iptaline ve geriye dönük alacakların tahsiline hükmetti.

209 Sayılı Döner Sermaye Hakkındaki Kanunun 5. maddesinde personelin istihdam şekline dair bir sınırlama getirmeden kurumda çalışan tüm personele döner sermaye ek ödemesi yapılmasının öngörüldüğüne vurgu yapılan Mahkeme kararında, buna karşın idarenin, döner sermaye ödemelerini düzenleyen yönetmelikte davacının kadrosunun yer almadığı gerekçesini öne sürerek davacıya döner sermaye ödemediği belirtildi.

Bu durumun, “Yasaların uygulanmasını göstermek için çıkartılan tüzük, yönetmelik ve talimatlar, dayalı olduğu yasaya aykırılık teşkil edemez” yönündeki İdare Hukuku ilkelerine aykırılık teşkil ettiği kaydedilen dava kararında şu görüşlere yer verdi:

“Bu durumda davalı idarece bir üst norm olan yasa hükmü gözetilmeksizin, yasaca öngörülmeyen bir sınırlamanın bir alt norm kuralı olan yönetmelikle getirilmesinde ve aynı birimde görevli personel arasında ayrım yapılarak kadrosu yönetmelikte sayılmayan ancak fiilen çalışmalara katkıda bulunan personelin ek ödemeden faydalandırılmaması sonucunu doğuran düzenlemeye dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.

Öte yandan, davacının bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı mali haklarının ise idareye başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tazmin edilmesi gereği Anayasa’nın 125. maddesinden kaynaklanan bir zorunluluktur.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar, mahkeme kararının; Yüksek İhtisas Hastanesi’nde döner sermaye hakkından yararlandırılmayan 4/B’liler için önemli olduğu kadar sendikamız içinde önemli bir karar olduğunu belirterek, “sendikaların varlığı üyelerinin sorunlarını çözdükçe anlam kazanır. Üyesine boş vaatler yerine hizmet sunma ilkesiyle hareket eden Sağlık-Sen hiçbir zaman bu çizgisinden sapmayacaktır” dedi.

Sağlık-Sen

Bu haber toplam 1680 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim