• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Yumurtalık yaşına dikkat

Yumurtalık yaşına dikkat
Kadının kronolojik yaşı ile yumurtalık yaşı paralel gitmiyor. Prof. Dr. Sedat Kadanalı, "Yumurtalığın yaşı, kadının yaşından büyük olursa erken menopoz riski oluşabilir" diyor

 

ÖNCE YUMURTALIK KONTROLÜ SONRA KARİYER PLANLAMASI YAPIN
Erken menopoz riski belli olur mu?
Çalışan kadınların bilmek istediği "Acaba bende erken menopoz riski var mı?" sorusunun yanıtıdır. Evet, bu yanıtı bulmak mümkündür; yumurtalık rezervini ve erken menopoz riskini, ultrason ve bazı hormon tahlilileri ile öngörebiliriz.

ERTELEMEYİN DİYORUZ
Risk yüzdesi kadının yaşıyla paralel mi gidiyor?
Her zaman kadının kronolojik yaşı ile yumurtalık yaşı paralel gitmeyebilir; bazen yumurtalığın yaşı kadının yaşından daha büyük olabilir. Yani kadının yaşı 30, yumurtalığın yaşı 40 olabilir, bu da erken menopozu getirebilir.
Erken menopoz riskinin bilinmesi kadına nasıl bir avantaj sağlıyor?
Muayene ve hormon tahlilleri sonucu yumurtalık rezervinin azaldığını öngördüğümüz evli kadınlara; çocuk doğurma planlarını hemen gerçekleştirmelerini öneririz. Eğer rezerv iyi ise o zaman hayat planını kendi şartlarına göre yapabileceğini, çocuk doğurmayı birkaç yıl daha erteleyebileceğini söyleyebiliriz.

HORMON TAKVİYESİ İLE MENOPOZ GECİKTİRİLİYOR
Yumurta hücreleri neden azalıyor?
Bu hücrelerin azalması programlanmış bir hücre ölümüdür. Bu hücre ölümü bazı kadınlarda daha hızlı olduğunda veya genetik program ile menopoz yaşı 40'ın altına indiğinde ortaya erken menopoz çıkar. Bunun tedavisi veya geri döndürülmesi söz konusu olmamaktadır.

YERİNE KONAMAZ
Menopoz geciktirilebilir mi?

"Acaba menopozu geciktirebilir miyim?" sorusu hekimlere çok sık sorulur. Eğer burada kastedilen âdet görmek ise cevap "Evet" olur. Yumurta hücresi, kadın yumurtalığında büyürken ürettiği hormonlar olan östrojen ve progesteron; yumurta hücresinin bittiği menopoz durumunda dışarıdan ilaç olarak verilirse düzenli âdet görmeye devam edilir.

Çocuk doğurma yaşı geciktirilebilir mi?
Menopozla ilgili soru 'çocuk doğurmak için' olduğunda, cevap 'hayır'dır. Bitmiş, yok olmuş yumurta hücresini yerine koymak, yani yoktan var etmek mümkün değildir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8559 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim