• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

"Yunanistan, Türkiye'yi örnek alırsa kısa zamanda krizden çıkar"

"Yunanistan, Türkiye'yi örnek alırsa kısa zamanda krizden çıkar"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Hava Yolları'nın (THY) Selanik'te düzenlediği iftara katıldı.

Selanik'te bir otelde düzenlenen iftara, Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Kilise temsilcisi Metropolit Varnavas, Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, Yunan basın yayın kuruluşlarının temsilcileri, Yunan işadamları, Batı Trakyalı soydaşlar ve Selanik'te yaşayan Müslümanlar katıldı.

Müezzinoğlu, Türkiye'den gelen sanatçıların tasavvuf müziği dinletisinin ardından yaptığı konuşmada, "İftar bahane, asıl amaç kardeş iki ülke insanlarını bir araya getirmek" dedi.

"Kutsal ramazan ayında Müslüman Türk kardeşlerim ve Hristiyan Yunan kardeşlerim arasında bulunmaktan mutluluk duyuyorum" ifadesini kullanan Müezzinoğlu, sağlık alanında her iki ülkenin farklı avantajları bulunduğunu, iki ülke sağlık kurumlarının işbirliği yapabileceği birçok alan olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da önemli aşamalar kaydettiğini belirten Müezzinoğlu, Yunanistan'da uzmanlık için uzun süre beklemek zorunda olan pratisyen doktorlara ihtisaslarını Türkiye'de yapma çağrısında bulundu.

Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bildiğim kadarıyla uzmanlık yapmak isteyen pratisyen doktorlar için en az dört yıl bekleme süresi var. Pratisyen doktorların ihtisaslarını Türkiye'de yapabilmeleri açısından ortaklaşa önemli projeler geliştirebiliriz. Kazan-kazan anlayışıyla hareket ederek, hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de ortak projelerle Yunanistan'daki zenginlikleri ve Türkiye'nin güçlü altyapısını değerlendirerek ortak bir vizyonu güçlü bir şekilde oluşturabiliriz."

Yunanistan'ın bugün içinde bulunduğu zor durumu Türkiye'nin daha önce yaşadığını ve deneyimleri bulunduğunu anlatan Müezzinoğlu, Yunanistan'ın bu konuda kötümser olmaması gerektiğini, Türkiye'yi örnek alması durumunda en kısa zamanda ekonomik krizden çıkabileceğini söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, son on yılda çok sayıda Yunanlı işadamının Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güvenerek önemli yatırımlar yaptığını belirterek, Yunanlı yatırımcılara Türk ekonomisine sağladıkları katkılar için teşekkür etti.

Müezzinoğlu, "Önümüzdeki kısa süre içinde bu mikrofonlardan Yunan hükümetinin bakanlarından da 'Türkiyeli işadamlarına teşekkür ediyoruz. Yunanistan'ın ekonomilerine önemli katkılar sağladılar' cümlelerini de açıkçası duymayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

-"Cami tahsis edilmesi Müslümanlar adına bizi memnun etti"-

Bu arada, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, iftar öncesinde kaldığı otelde Selanik Belediye Başkanı Butaris ile kısa bir görüşme yaptı. Müezzinoğlu, basına açık olarak gerçekleştirilen görüşmede, Selanik Belediyesi'nin, Ramazan Bayramı'nda ibadetlerini yerine getirmeleri için cami tahsis etmesinden dolayı Butaris'e teşekkür etti. Geçen bayramda imam konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatan Müezzinoğlu, "Cami tahsis edilmesi Müslümanlar adına bizi memnun etti. Ancak, kentteki Müslümanların kendi imamlarını kendilerinin getirmeleri daha sevindirici olacaktır" dedi.

-"İslam Sanatı Müzesi" planlanıyor-

Müezzinoğlu ayrıca, Selanik'te bir Müslüman mezarlığı bulunmamasının da sıkıntılara neden olduğunu belirterek, Butaris'ten bu konuda yardımcı olmasını istedi.

Butaris ise Atatürk'ün doğduğu şehir Selanik'in tarihi geçmişinin tanıtılması ve kentteki Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması için elinden geleni yaptığını ifade ederek, "Bunu turist gelsin, para getirsin diye yapmıyoruz. Kendimize olan saygıdan yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyük babasının geçmişte Türklerle iyi dostlukları olduğunu ve birlikte iş yaptığını anlatan Butaris, "Kendimi Türklerle kardeş hissediyorum. Avrupalıları ise sadece ortak olarak görüyorum. Avrupalılarla kardeş olamayız. Bizim farklı kültürümüz var" diye konuştu.

Butaris, Atatürk'ün evinin bulunduğu caddenin restorasyonu için planları bulunduğunu ayrıca Selanik'teki tarihi Yeni Cami ve Alaca İmaret Camisi'ni "İslam Sanatı Müzesi" yapmayı planladığını belirterek, bu konuda Müezzinoğlu'ndan yardım istedi. Müezzinoğlu'nun gündeme getirdiği Selanik'te Müslüman mezarlığı ve cami konusuyla ilgili girişimleri bulunduğunu anlatan Butaris, yetkili makamlardan Selanik'te Pavlu Mela kışlasındaki küçük caminin Müslümanlara verilmesi ve bir şehir sınırları içinde bir Müslüman mezarlığı oluşturulması konusunda talepte bulunduğunu kaydetti.

İftarın ardından Müezzinoğlu, Türkiye'ye hareket etti. Bakan Müezzinoğlu'na Selanik gezisinde THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, şarkıcı Sinan Özen ve Türk işadamları eşlik etti.

Bu haber toplam 2785 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim