• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Yurt dışı sağlık aktivasyon işlemleri hakkında duyuru

Yurt dışı sağlık aktivasyon işlemleri hakkında duyuru
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Yurt dışı sağlık aktivasyon işlemleri hakkında duyuru yayımlandı.

 

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-40552758-203.05.15-14622271 26.11.2020
Konu: Yurt Dışı Sağlık Aktivasyon İşlemleri

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardım hakkına sahip Kurumdan gelir/aylık alanların, sağlık uygulamasını da içeren sözleşmeli ülkelerde daimi olarak ikamet ettikleri sırada Ülkemiz adına sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamdaki kişilerden Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sisteminde (SPAS) sağlık aktivasyonları açık olanlardan Almanya’da sağlık yardımlarından yararlanacaklar için gerekli olan formüler Kurum Sigortalıları Sağlık Sistemi (KUSAS) üzerinden, diğer ülkeler için ise kağıt ortamında düzenlenmektedir. Ancak, uygulamada sözleşmeye göre yurt dışında sağlık yardımı hakkı bulunmasına rağmen SPAS’ta sağlık aktivasyonları kapalı olan kişiler için gerekli formüler düzenlenememektedir.

Diğer yandan, sağlık uygulaması bulunan sözleşmeli ülke sigorta kurumu/hastalık kasalarınca sözleşmelerin uygulanmasında kullanılan formülerle daimi ikametlerde sağlık yardım formüleri talep edildiğinde, sistemde sağlık aktivasyonları kapalı olanların, sosyal güvenlik il müdürlükleri (SGİM)/sosyal güvenlik merkezlerince (SGM) Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS) adreslerini Ülkemize taşımadıkları gerekçesi ile sağlık aktivasyonlarının açılmadığı tespit edilmiştir.

Vatandaşlarımızdan gelen taleplerin karşılanabilmesi ve uygulamada karşılaşılan sorunların önlenmesi amacıyla, sağlık uygulaması bulunan sözleşmeli ülke sigorta kurumu/hastalık kasalarınca, sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardım hakkına sahip kişiler adına ilgili formüler ile daimi ikametlerde sağlık yardım hakkı formüleri talep edilmesi durumunda;

- Adına formüler talep edilen kişilerin KPS’de adresleri yurt dışı görünse dahi öncelikle sözleşme kapsamında sağlık yardım hakkının bulunup bulunmadığının tespiti yapılacaktır.

- Sağlık yardım hakkının bulunduğunun tespiti halinde, Yurtdışı İşlemleri Servisince “Yurtdışı Birimlerince Bağlanan Aylık Sahiplerinin Sağlık Aktivasyon Talep Formu” sigortalının imzasına gerek duyulmadan doldurulacaktır.

- Form, “IV Sonuç” alanı kaşelenip imzalandıktan sonra ekine sözleşmeli ülke sigorta kurumu/hastalık kasasının talep yazısı ve/veya formüleri eklenerek ilgililerin sağlık aktivasyonlarının açılması için Sağlık Aktivasyon Servisine gönderilecektir.

- Sağlık Aktivasyon Servisinin sağlık yardımlarını açmasını müteakip Yurtdışı İşlemleri Servisi ilgili formüleri düzenleyerek talep eden sözleşmeli ülke sigorta kurumu/hastalık kasasına gönderecektir.

- Formüler düzenlendikten sonra bu kişilerin sağlık aktivasyonları, mevzuatımızın öngördüğü durumlar hariç olmak üzere kapatılmayacaktır.

Sonuç itibariyle, Kurumca gelir/aylık bağlanan kişiler adına sağlık uygulaması bulunan

sözleşmeli ülke sigorta kurumu/hastalık kasalarınca sözleşmelerin uygulanmasında kullanılan formülerle daimi ikametlerde sağlık yardım formülerinin talep edilmesi halinde, sadece sistemde sağlık aktivasyonları kapalı olan kişilerin işlemleri bu Genel Yazıda, ilk defa gelir/aylık talebinde bulunanların sağlık aktivasyonlarının açılması işlemleri ise 28/07/2020 tarihli ve E.8949028 sayılı Genel Yazıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

İsmail ERTÜZÜN
Genel Müdür V.

Dağıtım:
Gereği:                 Bilgi:
Taşra Teşkilatı        Merkez Teşkilatı

Yazının aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 25091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim