• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Yurtdışı sigortalı müracaatları hakkında duyuru

Yurtdışı sigortalı müracaatları hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Yurtdışı sigortalı müracaatları hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 96773357-045.99-E.922  11.09.2019
Konu : Yurtdışı Sigortalı Müracaatları

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında sağlık yardımı alma hakkı olan yurtdışı sigortalılarının ülkemizde bulundukları süre içerisinde ihtiyaç duydukları sağlık hizmetleri Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) hükümleri doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) karşılanmaktadır.

SUT’un “1.7.1 - Yurt dışı sigortalı müracaatları” başlıklı maddesinde SGK bilgi işlem sisteminde müstahaklık sorgulamasının yapılması sağlanıncaya kadar; yabancı ülkelerle yapılan sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin sağlık hizmetleri, SGK’ca düzenlenmiş ve onaylanmış “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi” ne istinaden sağlanacağı, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında bulunan kişiler için ise MEDULA sistemi üzerinden Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) numarası ile hasta takip numarası/provizyon alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Ancak, SGK tarafından MEDULA programına 01/09/2019 tarihinde “Bir Eylül 2019 tarihi sonrası TA11, atr3, bt8, n111, d111 formüaldları ile alınacak olan yupasslı hasta provizyonları sadece acil branşından alınabilecektir.’’ şeklinde bir düzenleme yapılmış ve bu kapsamda bulunan kişilerin sadece acil hallerde sağlık hizmeti alabilmesine yönelik uygulama başlatılmıştır.

Yapılan bu düzenleme ile Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda sigortalılarınca yukarıda yer verilen formül adları ile yapılan başvurularda yalnızca acil hallerde provizyon sağlanmıştır. Fransa sigortalıları acil kapsamı dışında olup, acil hal aranmayacaktır. Diğer sözleşmeli ülkelerden (Arnavutluk, Romanya, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, KKTC, Hırvatistan, Karadağ, Lüksemburg, Sırbistan, Makedonya gibi) “Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Belgesi” ile başvuran hastalara ise yine formülerlerine göre işlem yapılacaktır. (Geçici olarak ülkemizde bulunan yurtdışı sigortalılardan; geçmişten tedavisi başlanmış olanların tedavileri sonuçlanıncaya kadar provizyon verilmeye devam edilecektir. Tedavisi bittikten sonra yeni bir tedavi için veya ilk defa başvuran yurtdışı sigortalılarına ilgili ülkelerin formülerine göre provizyon verilecektir.).

Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde; yurtdışı sigortalıların sağlık tesislerimize müracaatları halinde provizyon ve faturalandırma süreçlerinin nasıl yürütüleceği ile ilgili rehberlik etmesi amacıyla Genel Müdürlüğümüzce bir algoritma hazırlanmış olup, ekteki algoritmanın tüm sağlık tesislerine duyurulması ve gerekli bilgilendirmelerin yapılması konusunda hassasiyet gösterilmesi hususunda;

Gereğini ve bilgilerinizi arz/rica ederim.

e-imzalıdır.

Prof. Dr. Hilmi ATASEVEN

Bakan a.

Genel Müdür

Ek: Yurtdışı Sigortalı Başvuruları (Algoritma)

Dağıtım:
Gereği:                        Bilgi:
81 İl Valiliği                 Sosyal Güvenlik Kurumu


 
Protokol için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 34253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim