• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Yurtdışından gelen kedi ameliyat olurken sahibi boğaz turu yapacak

Yurtdışından gelen kedi ameliyat olurken sahibi boğaz turu yapacak
Göz ve diş hastanelerini örnek alan hayvan hastaneleri turizme de el atıyor. Avrupa Hayvan Hastanesi, yurtdışından hasta hayvanları getirip, Avrupa'nın yarı fiyatına hem ameliyat ederken, sahiplerine tatil paketleri hazırlayacak.

Göz ve diş hastanelerini örnek alan hayvan hastaneleri turizme de el atıyor. Avrupa Hayvan Hastanesi, yurtdışından hasta hayvanları getirip, Avrupa'nın yarı fiyatına hem ameliyat ederken, sahiplerine tatil paketleri hazırlayacak.

Yoğun bakım ünitesi, 360 derece dönebilen özel röntgen cihazları, göz ünitesi, obezite kontrolü, çamur banyosu, otopsi, pedikür ve kuaför... Sahip oldukları gelişmiş teknoloji ve her türlü konforla özel hastanelere taş çıkartan hayvan hastaneleri, şimdi de yurtdışından gelecek hayvanların bakımına hazırlanıyor.
Avrupalı hastaları Türkiye'ye getirip, yarı fiyatına ameliyat eden ve aynı zamanda tatil yapma fırsatı sunan göz hastanelerini örnek alan hayvan hastaneleri, yurtdışından gelecek hayvanlara hem her türlü sağlık hizmetini sunacak hem de sahiplerinin Türkiye'de tatil yapmasını sağlayacak.
İstanbul'daki Avrupa Hayvan Hastanesi Genel Müdürü Burak Tuvay, göz ve diş hastanelerinin uygulamasından yola çıkıp, kendilerinin de yarı fiyatına Avrupalı hayvanların bakımına talip olduklarını belirterek, "Avrupa'da bir köpeğin kalça çıkığı operasyonu 4-5 bin euroya, bizde ise 1500 euroya yapılıyor. Başta Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinden veteriner ve hastanelerle iletişim kurduk. Özellikle Almanya'da büyük bir reklam ve tanıtım kampanyası hazırlıyoruz. Hasta hayvanıyla gelecek turistlere bir haftalık paket programlar hazırladık. Hayvanları iyileşirken sahipleri de Türkiye'yi gezecek" diyor.
İstanbul ve İzmir'de at hastaneleri bulunan Türkiye Jokey Kulübü (TJK) de uluslararası çapta bir hizmet vermek için düğmeye bastı. Kulüp, bu amaçla İzmit'te yeni bir hastane daha kuracak. Bugüne kadar İzmir ve İstanbul'daki hastanelerinde uluslararası yarışlar kapsamında Türkiye'ye gelen atlara sağlık hizmeti veren TJK, İzmit hastanesi ile bu hizmeti yarışlar dışına çıkarıp tüm yıla yaymak istiyor.
 
Avrupa'nın yarı fiyatına
Son yıllarda hayvan sevgisinin ve ilgisinin artmasıyla gelişmeye başlayan evcil hayvan sektörü, hızlı bir büyüme içinde. Veterinerlerle başlayan evcil hayvan sağlığı hizmeti, kliniklere oradan da son teknolojiye sahip özel hayvan hastanelerine taşındı. Sadece İstanbul'da klinik sayısı 5 yılda ikiye katlanarak 370'i bulurken, Ankara'da 250'ye ulaştı. Türkiye çapında ise bu sayının 1000'i aştığı tahmin ediliyor. İlki 1999'da İstanbul'da kurulan özel hayvan hastaneleri de son 2 yılda 10'dan 21'e çıktı.
Büyük yatırımlarla kurulan ve son teknolojilerle donatılan hastanelerde verilen hizmetler, insanları kıskandıracak nitelikte. Bazı hastanelerde davranış bozukluğu tedavisinden obezite kontrolüne, yoğun bakım ünitesinden göz ünitesine, çamur banyosundan kuaföre, 360 derece dönebilen röntgenden otopsiye kadar her türlü hizmet veriliyor. Hizmet kalitesini artıran hastaneler, Avrupa'ya göre çok ucuz olan fiyatlarıyla şimdi de Türkiye'yi bir "hayvan sağlığı turizmi" ülkesi haline getirip, yabancı hasta hayvanları ve sahiplerini konuk etmeye hazırlanıyor.
Sektörün büyük bir hızla büyüdüğünü ve artık yurtdışı operasyonları da geliştirmek istediklerini söyleyen Avrupa Hayvan Hastanesi Genel Müdürü Burak Tuvay, "Türkiye'yi bir 'evcil hayvan sağlığı turizmi' ülkesi haline getirmek istiyoruz. Hasta hayvanıyla gelecek turistlere bir haftalık paket programlar hazırladık. Hayvanları iyileşirken sahipleri de Türkiye'yi gezecek" diyor.
 
VIP uygulaması bile var
Sektördeki hızlı büyüme, hayvan hastanelerinin de sıkı bir rekabete tutuşmasına neden olmuş. Bu durum hastanelerin belli konularda uzmanlaşmasını da sağlamış. Örneğin, Ankara'da hizmet veren Vet Hospital, yakın zamanda sadece kediler için düzenlenmiş bir kedi hastanesine dönüşmüş.
Ankara'da bulunan Pet Hospital, VIP Card uygulamasıyla hasta hayvanların takibi ve sürekli indirim olanağı tanıyor. VIP kart sahibi olmak için hastaneye bir defa gelmek yetiyor ve hastane hayvanların hastalık gelişimlerini daha kolay takip edebiliyor. VIP kartlan hastaneden alınan her türlü hizmet, mama ve malzeme alışlarında, özel sürekli indirim veya   "pet puan" kazanılıyor. Toplanılan puanları pet para olarak kullanılabiliyor.
 
 
İşsiz veterinerler metropolleri kliniğe boğdu
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Türkiye'nin Avrupa'da en fazla veterinerlik fakültesine sahip ve yılda en fazla veteriner mezun eden ülke olduğuna dikkat çekiyor. Arslan, "Mezun olan veterinerler büyükbaş alanında da iş bulamayınca gıda veya ilaç fabrikalarına geçiş yapıyor. Tarıma yönelik destek artınca Anadolu'da tekrar iş bulur hale geldiler, ancak tarıma destek yine azaldı ve veterinerler mecburen krediler çekerek metropolleri kliniklerle doldurdu. Sayıları ihtiyaçtan çok fazla olan klinikler birkaç yıl sonra batacak ve veterinerler yine kriz yaşayacak" diyor.
Kadıköy Bağdat Caddesi'de bazı sokaklarda 3-4 klinik bulunduğunu belirten veterinerler de bölgelere göre caddelere klinik sınırlaması getirmesi gerektiğini düşünüyor.
 
 
Kuş gribinden korkan iguana'ya yöneldi
Geçen yıllarda dünya çapında ortaya çıkan kuş gribi salgını, pet sektörüne de farklı bir yön verdi. Kuş alımlarının neredeyse sıfıra indiğini söyleyen veterinerler, evlerdeki kuşların da sokaklara salındığına söylüyor. Veterinerler kuşlardan korkan, köpek ve kediden sıkılan hayvan severin yeni tutkusunun da sürüngenler ve maymunlar olduğunu kaydediyor. Son yıllarda "en çok sevilen" hayvanlar arasına iguana'lar da girmiş. Veterinerler iguana satışlarında patlama yaşandığını, Kadıköy, Levent ve Taksim sokaklarında iguana gezdiren birçok insan olduğunu kaydediyor.
 
Hayvanların yüzde 90'ı kaçak
Tüm sektörlerde olduğu gibi hızla büyüyen pet sektöründe de en büyük sorunlarından biri kaçak hayvan girişi.Veterinerler ithal edilen evcil hayvanların çoğunun Türkiye'ye kaçak sokulduğunu belirtiyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan Tarım İl Müdürlükleri'nin denetmen kadrosunun yetersiz olduğunu, petshop'larda satılan hayvanların yüzde 90'ının kaçak olduğunu söylüyor. Veterinerler kaçak girişin önlenmesi, vergi kaybının engellenmesi ve evcil hayvan sektörünün gelişmesi için hükümetin yerli üretimi teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Pet Hospital yetkilisi Prof. Ali Daşkın, "Pet sektörü gelişiyor, modernleşiyor, gelecekte çok büyük bir sektör haline gelecek. Bunun için de hayvan yetiştirme merkezleri kurmamız lazım. Hem ekonomimiz zenginleşir hem de sağlıklı hayvan üretiriz" diyor.
 
 
Erdoğan, teşvik için hastane açsın
Türkiye'de hayvan sevgisinin artmasından memnun olan veterinerlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bir talebi var. Geçmişte başbakanların köpeği veya kedisiyle gazetelere poz verdiğini ve bunun da hayvanlara duyarlılığı artırdığını söyleyen veterinerler, başbakandan da benzer taleplerde bulunuyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Köpük" adlı terrier'ına, Abdullah Gül ve Erkan Mumcu'nun golden retriever'larına, Rahşan Ecevit'in kedilerine ve Tansu Çiller'in kangallarına bakan Ankara'daki Pet Hospital'da çalışan Daşkın, "Başbakan Erdoğan da eski liderler gibi bir köpek evi ziyaret etse veya bir hayvan hastanesi açsa çok iyi olur. Hayvan sevgisi popülerlik kazanmaya devam eder" diye konuşuyor.
 
 
 
Verilen hizmetlerin ücretleri (YTL)
Endoskopi 414
Sistemik Göz Muayenesi 100
Ultrason 110-200 
Doğum ve Jinekoloji 60-550
Eko Kardiyografi 160 
Oksijenizasyon (30 dakika) 33
Yoğun Bakım Küvezi 50-100 
Kuaför 35-100 
24 saat gezici klinik ve ambulans 50-200 
Her türlü aşılama 36-45 
Diş sağlığı 35-150 
Parazit kontrolü ve koruması 17-35 
Davranış bozuklukları incelemesi 200
Pedikür ve tırnak kesimi 17 
Çamur banyosu 40-80 
Otopsi 265 
EKG 70 
Gaz, kan, idrar, dışkı testleri 20-30 
Diş fırçalama 20 
Obezite kontrolü ve sağlıklı beslenme seansı 100 
Tüy bakımı seansı 50 
Aşırı ses çıkarma ve sağırlık tedavisi seansı 50 
Altını ıslatma tedavisi seansı 50 YTL
 

Not: Tarifeler hayvanın boyutuna göre değişiyor.

Bu haber toplam 2201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim