• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Yürürlüğe giren yeni SGK genelgesi ile kolesterole de zam

Yürürlüğe giren yeni SGK genelgesi ile kolesterole de zam
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı yeni düzenleme kolekterol hastaları ile eczacıları karşı karşıya getirdi. Uygulamaya göre, ailesinde kolesterol hastalığı bulunmayanlar ve rapor teşhisi hiperkolesterolemi, hiperlipidemi olarak belirtilen hastalar raporl

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı yeni düzenleme kolekterol hastaları ile eczacıları karşı karşıya getirdi. Uygulamaya göre, ailesinde kolesterol hastalığı bulunmayanlar ve rapor teşhisi hiperkolesterolemi, hiperlipidemi olarak belirtilen hastalar raporları olmasına rağmen çalışıyorlarsa yüzre 20, emekli iseler yüzde 10 ilaç katılım payı ödemek zorunda.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) 16 Temmuz’da yürürlüğe giren genelge ile Sağlık Uygulama Tebliği’nde yeni düzenlemeler yaptı. Her Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliğinde yaşanan mağduriyet, bu kez kolesterol hastalarını vurdu.

Daha önceki düzenlemeye göre raporu olan hastalardan katılım payı alınmazken, yeni düzenlemeyle raporunda "ailevi hiperkolesterolemi" teşhisi olmayan hastalar kolesterol ilaçlarını alırken katılım payı ödeyecekler.

Hastalar mağdur oluyor

Düzenlemeden hastaların haberdar edilmemesi nedeniyle, hastalar ile eczacılar bir kez daha karşı karşıya geldi.

SGK’nın kolesterol hastalarını mağdur eden bu yanlış uygulamadan hala vazgeçmemiş olmasına anlam veremediklerini ifade eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Oldu bittiye getirilen, raporlu hastaların ve raporları çıkaran doktorların dahi bilgisi olmadan yapılan değişikliklerden vazgeçilmeli, tarafların görüşü alınmadan ve geçiş süreci tanınmadan hayata geçirilen düzenlemeler dönemine artık ivedilikle son verilmelidir" dedi.

Yıllardır sorun var

SGK’nın kolesterol hastaları ile sorununun yıllardan beri devam ettiğini ifade eden Saydan, şunları söyledi:

"LDL değerine limit konuldu. LDL değerini gösteren laboratuar belgesi istendi. Yetmedi. SGK şimdi de ailevi kolesterol deyimini literatürümüze kazandırdı. Uygulamaya göre, ailesinde kolesterol hastalığı bulunmayanlar ve rapor teşhisi hiperkolesterolemi, hiperlipidemi olarak belirtilen hastalarımız raporları olmasına rağmen çalışıyorlarsa yüzre 20, emekli iseler yüzde 10 ilaç katılım payı ödemek zorundalar. SGK yine bir takım bilimsel temelden yoksun değişiklikler hayata geçirerek hastalarımızı mağdur etmiştir. SGK’nın bu tür uygulamaları yüzünden mağdur olan hastalarla daha önce de olduğu gibi yine biz eczacılar karşı karşıya getiriliyoruz."

Hürriyet

Bu haber toplam 1660 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim