• BIST 9203.37
  • Altın 4295.399
  • Dolar 39.7168
  • Euro 45.6146
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Yutma güçlüğü her yaş grubunda sağlık riski oluşturabilir

Yutma güçlüğü her yaş grubunda sağlık riski oluşturabilir
Biruni Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Samet Tosun, toplumda genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilen yutma güçlüğünün (disfaji), her yaştan bireyi etkileyebileceğini belirtti.

Biruni Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Samet Tosun: "Disfaji erken müdahaleyle önlenebilir bir durumdur. Halkın ve sağlık profesyonellerinin bu konuda bilinçlendirilmesi, yutma güçlüğü belirtilerinin önemsenmesi ve zamanında uzman yardımı alınması gereklidir"

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tosun, yutma güçlüğünün sadece yaşlılara özgü bir problem olmadığına dikkati çekerek, yutma sürecinin üç ana fazda gerçekleştiğini anlattı.

Tosun, "Oral, faringeal ve özofageal fazlarda yaklaşık 30'dan fazla kas ve çok sayıda sinir koordineli şekilde çalışır. Bu süreçteki aksaklıklar oral disfaji, faringeal disfaji veya özofageal disfaji gibi farklı türlere yol açar." ifadelerini kullandı.

Disfajinin özellikle ileri yaşta ve nörolojik hastalıklarda daha sık görüldüğünü belirten Tosun, prematüre bebekler, baş-boyun kanseri tedavisi gören bireyler, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkları olanlar ve yoğun bakım süreci geçirmiş hastaların risk altında olduğunu kaydetti.

Tosun, disfajinin nedenlerini nörolojik, yapısal, psikojenik ve sistemik olarak sınıflandırarak, şu bilgileri verdi:

"Nörolojik nedenler arasında inme, Parkinson, ALS, Multiple Skleroz, beyin travmaları ve demans bulunur. Yapısal nedenler ise baş-boyun kanserleri, tümörler, cerrahi müdahaleler ve radyoterapi sonrası doku hasarları gibi durumları içerir."

Yutma güçlüğünün belirtilerinin önemine dikkati çeken Tosun, hastaların genellikle yemek yerken boğazda takılma hissi, öksürük, boğulma hissi, ses kısıklığı, yutmada ağrı ve yeme süresinin uzaması gibi belirtilerle başvurduğunu, bunların ortaya çıkması durumunda mutlaka uzmana başvurulması gerektiğini bildirdi.

Tosun, klinik yutma değerlendirmesinin sürecin ilk adımı olduğunu, daha sonra videofloroskopik yutma çalışması ve fiberoptik endoskopik yutma değerlendirmesi yapıldığını, bu yöntemlerle disfajinin tipi, şiddeti ve aspirasyon riskinin belirlenebildiğini aktardı.

Tosun, tedavide multidisipliner ekip çalışmasının önemine işaret ederek, dil ve konuşma terapistleri, kulak burun boğaz uzmanları, nörolog, diyetisyen, radyolog, gastroenterolog ve gerektiğinde psikologlarla çalışılması gerektiğini kaydetti.

- "Belirtilerin önemsenmesi ve zamanında uzman yardımı alınması gerekiyor"

Tosun, "Disfaji erken müdahaleyle önlenebilir bir durumdur. Halkın ve sağlık profesyonellerinin bu konuda bilinçlendirilmesi, yutma güçlüğü belirtilerinin önemsenmesi ve zamanında uzman yardımı alınması gereklidir." bilgisini paylaştı.

Yutma güçlüğü olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Tosun, "Gıda kıvamı kişinin yutma yetisine göre düzenlenmeli, lokmalar küçük olmalı, yemek sırasında dik oturulmalı ve yemek sonrası en az 30 dakika dik pozisyon korunmalıdır." önerisinde bulundu.

Toplumda disfaji farkındalığının yeterli olmadığının altını çizen Tosun, sorunun genellikle yaşlanmanın doğal sonucu olarak görüldüğünü ve sadece yutamama olarak algılandığını ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim