• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50'sini önlüyor...

Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50'sini önlüyor...
Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olarak kabul edilen şişmanlık, dünyada çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olarak kabul edilen şişmanlık, dünyada çığ gibi büyümeye devam ediyor. Dünyada bütün büyük devletlerin sağlık politikalarının içinde olan obezite tedavisinde hedefi doğru koymanın önemine değinen Dr. Yavuz Furuncuoğlu, obezite tedavisinde ilk önce uygulanacak doğru adımın 6 ayda yüzde 5-10 kilo vermek olduğunu belirterek, "Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50'sini önlüyor. Hedefimiz hastalarımızı manken yapmak değil. Yüzde 10 kilo vermekle obezite nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 10'unda azalma oluyor. Diyabete bağlı ölümlerde yüzde 30, kansere bağlı ölümlerde de yüzde 40 azalma oluyor" dedi.

"Kısa süreli spor salonuna yazılmanın bir faydası yok"

Şişmanlığın dereceleri olduğunu ifade eden Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "Şişmanlık anne karnında iken başlıyor. Biz hastalarımızı manken yapmak için bir programın içine sokmuyoruz. Bizim için öncelikli olan onların sağlığı ve sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri. Bütün ileri tetkikleri yapılan hastayı bir programın içine alıyoruz. Bu programın içinde, ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz mutlaka var. Ancak hayatı boyunca hiç spor yapmamış bir insana; biz, haydi koşmaya başla diyemeyiz. Bu nedenle kısa süreli ama düzenli egzersizler çok önemli. Aşırı fiziksel aktivite insanı yaşlandırıyor. Günde ortalama 30-45 dakika yürüyüş en faydalı aktivitedir. 45 dakika süren bir egzersiz bizim için yeterlidir. Ciddi hastalar tempolu spor yapamaz. Ölebilirler. 40-50 yaşına kadar spor yapmamış bir insan, bu yaştan itibaren hızlı bir şekilde spor yapmaya başlarsa bunu kaldıramaz. Kısa süreli olarak spor salonuna gitmenin faydası yoktur. İki-üç ay ağır bir spor yapıp, 10-20 kilo verip, sonra sporu bırakmak yanlış olur. Yeniden kilo alınmasına neden olur. Düzenli egzersiz en doğru ve sağlıklı olanıdır. Sadece zayıflamak için değil, sürekli egzersiz yapılmalıdır" diye konuştu.

"Kişiye özel obezite tedavisi"

Obezite tedavisinde hedefi doğru koymak gerektiğinin altını çizen Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "Obezite tedavisinde doğru olan 6 ayda yüzde 5-10 kilo vermektir. Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50'ni önlüyor. Ne olursa olsun kilo verilmelidir gibi bir hedef olmamalıdır, sağlıklı bir yöntemle kilo verilmelidir. Dengesiz ve kontrolsüz kilo kayıpları sağlığın kaybolmasına neden olabilir. Tek yönlü beslenme kesinlikle olmamalıdır. Örneğin sadece lahana çorbası içerek zayıflama olmaz. Bilinmeyen ispat edilmemiş yöntemlerle zayıflama olmaz. Aşırı kilo kaybı ile zayıflama olmamalıdır. Hızlı kilo vermek sağlıklı kilo vermek demek değildir. Kilo yağdan verilmelidir. Kas ve su kaybı ile verilen kilo hem sağlığı bozar hem de kolayca geri alınmasına neden olur. Yüzde 10 kilo vermekle obezite yüzünden ölümlerde bile yüzde 10 azalma oluyor. Diyabete bağlı ölümlerde yüzed 30, kansere bağlı ölümlerde yüzde 40 azalma oluyor. Dışardan aldığınız gıdaların mutlaka etiketlerini okuyun. Light ürün diğe aldığınız birçok şey kilo yapabiliyor. Gerçek light (diyet) gıda 100gr'ında 3 gr'dan az yağ içeren gıdadır. Şişmanlığın dereceleri vardır. İnsanlarımız şişman=obez denilince karikatürize edilmiş tipleri anlıyor. Halbuki Obezite hastalık oluşturabilecek şişmanlıktır. Hafif, orta ve ileri derecede şişmanlık vardır. Obezler bütün dünyada aç insanların sayısını geçmiştir. Obezitede bizim için iç organların yağlanması çok önemlidir. Çünkü hastalıklara neden olan iç organ yağlanmalarıdır. Alınan enerji, harcanan enerjiden daha fazla olduğu durumlarda şişmanlık başlıyor."

"Obezler gece rahat uyuyamazlar"

Dr.Yavuz Furuncuoğlu, 300 obez hastada yaptığı çalışmasında şişmanlığın derecesi ile gece uykusu süreleri arasında belirgin bağlantılar bulduğunu belirtti. Dr.Furuncuoğlu, "Gece uyku süresi ve kalitesi ile obezite arasında ciddi bağlantılar bulunmuştur. Daha az ve kalitesiz bir uyku obeziteye davetiye çıkarmaktadır Obezlerin çoğu da gece rahat uyuyamaktadır. 300 obez hastada yaptığımız çalışmada şişmanlığın derecesi ile gece uyku süreleri arasında belirgin bağlantılar bulunduğu ortaya çıktı. Buna göre obez kişilerin çoğu 6 saatten az uyumaktadır ve gece uyanmaktadır Aşırı obez kişilerin yüzde 92'i geceleri uyanmakta ve kaliteli uyuyamamaktadır. Obez insanların yüzde 82'si, fazla kilolu insanların ise yüzde 7.8 i gece uyanmaktadır. Ayrıca yine 740 hasta üzerinde yaptığımız başka bir araştırma sonucunda da obezitenin ciddi hastalıklara neden olduğu ortaya çıkmıştır. Şişman insanların yüzde 86'sında ek bir hastalık saptanırken, sadece yüzde 14'ü normal bulunmuştur. En sık rastlanan hastalıklar arasında da yüzde 42.4'le karaciğer yağlanması, yüzde 38.3'le kan yağlarının yüksek bulunması, yüzde 30.2 ile de şeker hastalığı ve gizli şeker ortaya çıkmıştır. 359 kişi üzerinde yaptığımız başka bir çalışmaya göre de günde 8 saatten fazla televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirenlerin yüzde 91.5'i obez veya aşırı obezdir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3325 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim