• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

'Yüzde 30' kavgası tam gaz...

'Yüzde 30' kavgası tam gaz...
Tedavi ücretinin yüzde 30’una kadarının hastaya ödetilmesi ne özel hastaneleri ne de sağlıkçıları mutlu etti. Bakanlık ‘Yöntemden dönüş yok’ diyor. Hastanelerde hastalardan tedavi ücretlerinin yüzde 30’una varan oranlarda katkı payı alınmaya başlanması, s

Tedavi ücretinin yüzde 30’una kadarının hastaya ödetilmesi ne özel hastaneleri ne de sağlıkçıları mutlu etti. Bakanlık ‘Yöntemden dönüş yok’ diyor. Hastanelerde hastalardan tedavi ücretlerinin yüzde 30’una varan oranlarda katkı payı alınmaya başlanması, sağlık sektörünü karıştırdı. Hem özel hastaneler hem de sağlık çalışanlarının temsilcilerinden sert eleştiriler geliyor.

Hastalardan devletin belirlediği tedavi ücretinin yüzde 30’una varan oranda katkı payı alınmasını öngören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu’nun 1 Ekim’de yürürlüğe girmesinin ardından sağlık sektöründe tablo şöyle: 


Özel hastane: Sağlıkta kalite biter
Ankara Mesa Hastanesi, özel hastanelerin hastadan alacağı katkı payına en fazla yüzde 30 sınırı getirilmesinin ardından, sistemden ayrılan hastanelerden. Yeni artık devletle anlaşmalı olarak hasta bakmıyor. Hastanenin İletişim Koordinatörü Metin Atak, devletin özel hastanelere parasını ödeyerek  hasta yollamasını içeren Sosyal Güvenlik Kanunu’nu aslında desteklediklerini anlattı.
Ancak Atak’a göre yeni uygulama sağlık hizmeti kalitesini düşürdü: “Tedavi sırasında 48 YTL’ye altı öğün yemek, teçhizat, doktor temini sağlanamaz. Bu uygulamayı yapan hastanelerde, hizmet kalitesi düşüyor. Bizim doktorumuzun günde 12 saat muayene ediyor. Bir hastaya yarım saat ayırabiliyor. SGK anlaşması yapan hastanelerdeyse bir doktor günde 50 hasta muayene ediyor. Sistemden biz bu nedenle ayrıldık. Ben bu işi 25 YTL’den yaparsam günde 50 hastaya bakmam gerek. Bu işi doğru yapmanın gereği yarım saattir. Her hastaya 10 dakika verilemez.” 

Tabip örgütleri: Yine halk yolunacak
Devletin vatandaşına sağlık hizmeti vermesi gerektiğini savunan Türk Tabipler Birliği ise katkı payına temelden karşı. Ankara Tabipler Odası’na (ATO) göre de son katkı payı uygulaması, aslında ‘ihtiyaç üzerine’ halkın üzerine konulmuş ek bir vergiden başka bir şey değil. Uygulama öncesi görüş alışverişinde bulunan ATO yetkilileri, hükümetin, Türkiye’nin içinde bulunduğu borç sarmalını gerekçe gösterdiğini ve halka ek sağlık vergisi olarak sunduğunu savundu.
ATO hükümetin ‘sınıfsal tercihler nedeniyle’ zenginlerden alınacak vergiler yoluyla sağlığa kaynak sağlanacağı yerde, yoksul halktan prim yoluyla vergi aldığını söylüyor. 

Özel hastane birliği: Orta yol bulunsun
Hükümetin sağlık alanında çok önemli bir devrim yaptığını vurgulayan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat’a göre ise orta yol bulunmalı: “Özel hastaneler belli bir azınlığın, zengin kesimin hizmet aldığı yerler değil. Özel hastaneler en az kamu hastaneleri kadar sizin hastaneniz. Ben diyalogla bütün sorunların çözüleceğine inanıyorum. Devletin elindeki para belli, imkânları sınırlı. Anlıyoruz. Biz, yoğun bakımda, acilde fark olmamasını anlıyoruz. Bunlara itiraz etmiyoruz. Ama mutlaka maliyetleri düşürelim, anlaşması olmayan özel sağlık kuruluşlarının branş anlaşmalarını hızlandıralım. Başımızın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi duran anlaşma iptali gibi durumları, cezaları biraz ılıştıralım istiyoruz. Eğer branş anlaşmaları hemen yapılmaz, yoğun bakımlarda en azından yılbaşına kadar eski pakete dönülmez ve acildeki fiyatlarda oynama yapılmazsa işler özel hastaneler açısından çok zor. Maliyetler çok yüksek.” 

Çalışma Bakanı: Hodri meydan
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bu tartışmaların işleyişi değiştirmediğini ifade ederek “SGK’nın, özel dal ve tıp merkezleriyle anlaşmalarını feshedeceğine yönelik bir kampanya yürütülmeye çalışılıyor. Anlaşma feshinin söz konusu değil” diye konuştu. Çalışma Bakanı Çelik, denetimlerin devam ettiğini bazı sorunların da suiistimallerden kaynaklandığını ifade ederek, “Ayıklanması gerekenler ayıklanırsa hizmetteki nitelik de arar. Sistem daha sağlıklı hale gelir” diye konuştu. 

Ne değişti?
Türkiye’de emekli olanlar 1 Temmuz’dan itibaren, kamu çalışanları ve yeşil kartlılar dışındaki tüm vatandaşlar da 1 Ekim’den itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Buna göre hastalar, aile hekimliği uygulamasının olmadığı illerde, poliklinik veya sağlık ocaklarına ücretsiz olarak başvuruyor. Eğer buralarda tedavi edilemiyorsa diğer hastanelere gidebiliyor. Devlet hastanelerine, araştırma ve özel hastanelere başvuran hastalardansa katkı payı (devletin belirlediği tedavi ücretinin en fazla yüzde 30’u kadar) alınıyor.

Bu haber toplam 2729 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim