• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Zamanında müdahale kalbi duran adamı hayata döndürdü

Zamanında müdahale kalbi duran adamı hayata döndürdü
Zamanında müdahale kalbi duran adamı hayata döndürdü


Yolda yürürken aniden kalbi duran 58 yaşındaki eski antrenör Türkay Sayılıev Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahaleler ile yaşama döndü. Sayılıev'in kardeşi Özcan Sayılıev, ağabeyinin ikinci hayatını yaşadığını belirterek doktorlarına teşekkür etti.

Dünyada en çok ölüm sebepleri arasında kalp damar hastalıkları yer alıyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, yaklaşık 125 kişi de bu nedenle hayatını kaybediyor. Kalp krizinin nedeni cinsiyet, yaş, genetik ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterirken, erken müdahale hayati önem taşıyor. Uzmanlara göre, kalp krizlerinde hastaların yaklaşık yarısı hastaneye başvurmadan veya hastaneye başvurular ilk dakikalarda kaybediliyor. Kalp krizi tedavisinde teşhis konulur konulmaz zamana karşı bir yarış başlıyor. Kaydedilen her dakikanın hayati önemi var. Bunun nedeni her geçen dakikada birçok kalp kası hücresinin oksijensizlikten ölmesi. İzmir'de yaşayan üç çocuk babası Türkay Sayılıev, geçirdiği kalp krizinin ardından gelen zamanında müdahale ile hayata tutundu. Geçtiğimiz günlerde yolda yürürken aniden yere düşen Sayılıev'in hem kalbi hem de solunumu durdu. Çevredekilerin haber verdiği 112 ekibi dakikalar içinde olay yerine gelerek ilk müdahaleyi yaptı. Ardından 112 ekibi Sayılıev'i, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Acil Servis’e nakletti. Sayılıev burada yapılan müdahalelerle hayata döndü. Hastanede Sayılıev'e ilk müdahaleyi yapan Acil Tıp Uzmanı Feyzullah İnan, "Hastayı 112 ekibi canlandırma işlemi yaparak getirdi. Hastayı hemen Yeniden Canlandırma Odası’na aldık. Solunum yolunu açarak canlandırma işlemine devam ettik. Canlandırma işlemi esnasında hasta iki kez nabızsız ritim bozukluğuna girdi ve iki kez şok verildi. Yanıt alınca hemen Genel Yoğun Bakım Ünitesine aldık" dedi.

"BU BİR EKİP İŞİ"

Mutlu sona ulaşmanın bir ekip işi olduğunu vurgulayan hastanenin kardiyoloji uzmanları, hastanın ilk müdahalesi yapıldıktan sonra, ileri takip ve tedaviler için yoğun bakıma yatırarak, gerekli  tüm tedavi ve bakımlarının planlanarak uygulandığını anlattı. Hastaneye yatışının 5. gününde Sayılıev, solunum destek cihazından ayrıldı. Ancak mevcut hastalık durumu, tansiyon, nabız, kalp ritmi ve diğer bulguları açısından takipleri yoğun bakım ünitesinde devam ettirildi. Kardiyoloji Servisinde tedavisi devam eden Sayılıev'in doktorları kısa süre içinde taburcu etmeyi planladıklarını söyledi.

"AĞABEYİM İKİNCİ HAYATINI YAŞIYOR"

Hastanın erkek kardeşi Özcan Sayılıev ise “Ağabeyim o gün işlerini halletmek için sabah saatlerinde evden çıkmış. Yolda yürürken düşmüş, bayılmış ve ambulansla hastaneye getirilmiş. Zamanında yapılan müdahale ile yaşama döndürülmüş. Uzun ve zor bir yaşam mücadelesinin ardından şu an aramızda. İkinci hayatını yaşıyor adeta ya da ikinci şansını. Ağabeyimin tüm tedavi sürecinde emeği geçen herkesten öncelikle Allah razı olsun diyorum. Yaptıkları iş çok zor, özveri gerektiriyor ve bir o kadar da kutsal. İnsanları yaşama tekrar döndürmeye vesile oluyorlar" dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim