• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 15 °C

Zengin hastalıkları yoksullara da sıçradı

Zengin hastalıkları yoksullara da sıçradı
Bilim insanları diyabet, kalp, tansiyon ve kanserin 21’inci yüzyıla damgasını vuran çağın kronik hastalıkları olduğunu söylüyor.

Günümüzde, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronikleşen hastalıkların yol açtığı ölümler, AIDS, sıtma ya da tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerle yarışır duruma geldi. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu Müdürü Peter Piot, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 60’ının, bulaşıcı olmayan hastalıklar yoluyla gerçekleştiğine dikkat çekti.

Piot şunları söyledi: "Günümüzde insanlar bulaşıcı hastalıklardan ziyade, kalp rahatsızlıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklardan ölüyor. Afrika'da Sahra'nın güneyi bir istisna. Orada ölümlerin birincil sebebi hala AIDS. Ölüme yol açan hastalıkların değişmesinin nedeni değişen yaşam tarzı. Bu, çok tuzlu, çok şekerli, çok yağlı yemek gibi beslenme alışkanlıkları ya da ucuz yemeğin her zaman iyi yemek olmadığı gerçeğinin kötü bir sonucu. Bu faktörler, Avrupa’daki insanlara zarar verirken, şimdi etkilerini dünyanın farklı yerlerinde de görüyoruz.”

"Zengin hastalıkları" deniyordu

Obezite ve hiper-tansiyon gibi hastalıkların, refah içindeki Batılı zengin ülkelere has gelişmişlik ya da ‘modern toplum hastalıkları’ olduğu kabul edildi. Dutsche Welle'nin haberine göre, ancak küreselleşme ve kentleşmenin etkisi sonucu; örneğin Afrika'da geleneksel beslenme anlayışının değişerek, hazır gıdaların çoğalması, Arap Emirlikleri’nde bol şekerli meşrubat tüketiminin artması ya da tütün endüstrisinin Asya'ya yelken açması gibi değişimler, bu hastalıkların küresel bir sorun halini almasını sağladı. Günümüzde, kronik hastalıkların yol açtığı ölümlerin yüzde 80'ni yoksul ülkelerde yaşanıyor.

Bilim insanları, insanlığı tehdit eden kronik hastalıklar grubuna psikolojik hastalıkları da dâhil ediyor. Londro Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Peter Piot, dünya genelinde yaklaşık 150 milyon insanın psikolojik hastalıklardan muzdarip olduğunu, ancak bu hastalıkların ciddiye alınmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim gözümde, psikolojik rahatsızlıklar en fazla ihmal edilen hastalıklar. Toplum içinde de damgalanıyorlar. Oysa psikolojik rahatsızlıklar diğer hastalıkların tetikleyicisi durumunda. Ancak öncelik sınıfına alınmıyorlar. Örneğin bulaşıcı olmayan hastalıklar konusu 2011 yılında BM Genel Kurulu'nda da ele alınacak. Bu güzel, ancak psikolojik rahatsızlıkların bu toplantılarda ele alınmayacağını kararlaştırmış olmaları şaşırtıcı.“

"İnsanlar bilinçlendirilmeli"

Psikolojik rahatsızlıklara yol açan birçok belirsiz faktörün yanı sıra, stres de en büyük tetikleyici ve modern yaşamın zor mücadele edilebilen unsurları arasında sayılıyor. Uzmanlar, toplumların daha sağlıklı yaşamaya teşvik edilmeleri gerektiği konusunda hemfikir.

Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Prof. Dr Pekka Puska, devlet yönlendirmesinin önemine dikkat çekti. Puska “Burada önemli olan, insanların bilgilendirilmesi gereken toplumsal bir değişim süreci. Bilinçlenmeye ihtiyacımız var ve daha sağlıklı yaşamaları için insanlara yardım etmeliyiz. Bu da çevreleriyle ve yaşam tarzlarıyla bağlantılı" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2371 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim