Aşırı ‘tuz’a karşı SMS’li mücadele

Yüksek tansiyon, yüksek kan basıncı, mide kanseri, osteoporoz ve böbrek hastalıklarına neden olan tuz, kalp krizine bağlı ölümlere yol açıyor.

Yüksek tansiyon, yüksek kan basıncı, mide kanseri, osteoporoz ve böbrek hastalıklarına neden olan tuz, kalp krizine bağlı ölümlere yol açıyor. Sağlık Bakanlığı da bu soruna dikkat çekmek ve önlem almak için "Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı"nı devreye soktu. Bakanlık, bu programla toplumdaki tuz tüketimini önerilen seviyeye çekmeyi öngörüyor.

TUZSUZ EKMEĞE HAZIR OLUN

Türkiye'de tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik 2015 yılını kadar uygulanacak program kapsamında, kısa ve uzun dönemde ekmekte yapılacak tuz azaltma oranları belirlenecek ve alt seviyelere çekilecek. Restoran, fastfood, lokanta gibi yerlerdeki menüler incelenerek tuz oranlarının azaltılması istenecek. İşlenmiş ürünlerdeki tuz oranları kontrol altına alınacak. Bakanlık, vatandaşların bilinçli tuz tüketimine katkıda bulunmak için göndereceği kısa mesajlarla uyarıda bulunacak.

Milyonlarca ölüm engellenebilir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2010 yılında yayımladığı raporda tuzun sağlık açısından zararlı olduğunu ortaya koydu. WHO, tuzla hipertansiyon arasında doza bağlı dolaysız bir ilişki olduğunu belirterek, tuz tüketiminin azaltılması durumunda kardiyovasküler hastalık ve inme riskinin azalacağını açıkladı. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesiyle her yıl 2.5 milyon ölümün önlenebileceğini duyuran örgüt, gıda endüstrisinin de gönüllü olarak işlenmiş gıdalardaki tuz seviyesini azaltmasıyla milyonlarca dolar tasarruf yapacağını raporunda belirtti.

Serdar ALAKUŞ/BUGÜN GAZETESİ

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI