Asitli içecekler bir yılda 7 kilo aldırıyor

Modern çağda günlük beslenmenin içinde kendilerine yer bulan asitli içeceklerin sağlık açısından pek çok zararı var. Yılda kızlarda 7, erkeklerde 12 kilo alımına yol açan bu alışkanlığı ayran ve sodayla değiştirin

Bugün hangi restorana gitsek yediğimiz yemeğin yanına bir asitli normal veya diyet içeceklerden birini tercih ediyoruz. Kilo alma, sağlıklı beslenme ve besin tercihlerimizde çok dikkatli olurken acaba içecekler hakkında ne biliyoruz? Önceleri insanlar, toplumun yöresel ve kültürel özelliklerine göre hazırlanan doğal içecekleri tüketirlerdi. Örneğin kefir, ayran, koruk suyu gibi... Saniyeleşme ve besin endüstrisinin gelişmesiyle alkollü içecekler ve doğal içecekler dışında birçok yeni tatlar ve içecekler keşfedildi. Tatlarının cezp edici olması bireylerde hem alışkanlık hem de bağımlılık yaratmıştır.

DİŞ, SIVI VE DUYU KAYBI

Son yıllarda; kolalı gazlı içecek tüketiminin insan sağlığı üzerine etkilerini araştıran bilimsel çalışmalar artmıştır. Asitli meşrubatların ağız pH’sını etkilediği bulunmuş, en düşük pH değerinin dilin kenarlarında olduğu tespit edilmiştir. Bu pH değişikliğinin dilde duyu kaybına, ağız içerisinde bakteri üremesinde uygun ortam yarattığı bulundu. Su kaybına da yol açan ve yüksek kalorili olan bu içecekler çeşitli aktivetelerle yakılmazsa 1 yılda kızlarda 7 erkeklerde 12 kilo artışına yol açar.

EN SAĞLIKLI SIVI ÖNERİLERİ

• Yemek yanına ayran için.

• Yemek sonrası soda içmek hazmı kolaylaştırır.

• Yemek öncesi arası ve sonrasında birer su bardağı su içmek besinin midede kıvam alıp kolay sindirilmesini sağlar. Ayrıca su içimi ile mide kapasitesi dolup besinle birlikte alındığında kısa sürede tok kalmamızı sağlar.

Beslemiyor yağlanma yapıyor

Gençlerin severek tükettikleri asitli içecekler hiçbir besleyici özellik taşımazlarken ileride yağlanmaya ve şişmanlığa neden olabilmektedirler. Kilo alımında yenilen besinin miktarı kadar alınan enerji miktarı da önemlidir. Boş kalori içeren içecekler ek şeker kaynağı olup, besleyici olan protein, yağlar, mineral ve vitaminleri içermemekte, aksine beslenmeyle alınan vitamin ve minerallerin kaybına yol açar.

Selahattin Dönmez
stargazete.com

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI