Hergün Kalsiyum ve D vitamini alıyor musunuz?

Kas ve kemiklerinizin güçlü kalabilmesi için kalsiyuma ve kemiklerinizin de kalsiyum depolayabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır.

Kas ve kemiklerinizin güçlü kalabilmesi için kalsiyuma ve kemiklerinizin de kalsiyum depolayabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Kalsiyumu yeteri kadar alsakda eğer D vitamini yetersizse kemik sağlığınızla ilgili problemler açığa çıkabilir.

En başta süt ve süt ürünlerinin kalsiyum içerdiğini biliyoruz ama peki ya diğer besinler neler?

*Kahvaltıda tüketeceğiniz kepekli kaşarlı bir tostla 230mg veya 5-6 yemek kaşığı kadar meyveli, kuruyemişli müsli ve bir bardak kadar az yağlı sütle ortalama 350 mg kalsiyum alacaksınız, bu miktarda bir yetişkinin ortalama alacağı kalsiyumun dörtte biridir.

*Salatalarınıza ilave edeceğiniz koyu yeşil yapraklı sebzelerle, roka, tere, ıspanak, maydanoz ile ortalama 250mg daha kalsiyum alma imkanınız var.

*Bir öğününüzde tüketeceğiniz 1 porsiyon somon balığı ile 200mg, 1 porsiyon sardalye ile 290mg kalsiyum alınacak. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Ara öğün olarak ilave edeceğiniz 15 adet badem, ceviz veya fındık ile ortalama 50mg veya 1 orta boy portakal veya 2 orta boy mandalina ile 40mg, 1 orta boy kivi ile 100mg kalsiyum ihtiyacınız karşılanacak.

*Yemeklerinizle birlikte tükettiğiniz 1 kase yoğurt veya cacık veya 2 bardak ayran ile normal yağlı ise 240mg, az yağlı ise 250mg kalsiyum almış olacaksınız.

Beslenmemizle yeteri kadar kalsiyum aldık peki depolamak için ve vücudun kullanabilmesi için gerekli olan D vitaminini nasıl alacağız?

En başta güneşle, 10-15 dakikalık güneşlenme yaklaşık 3 haftalık D vitamini ihtiyacımızı karşılayacaktır ama sonbahar ve kış aylarında bu pek de mümkün olmamakta.

Karaciğer, yağlı balıklar, yumurta, peynir ve düşük oranda mantarda D vitamini bulunmaktadır ama besinlerle günlük ihtiyacımızın sadece %10’luk kısmını karşılamaktayız. Bebeklerin ve yaşlıların gerekirse D vitamini takviyesi alması gerekebilir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI