İftar sofrasının tatlı lezzetleri

Ramazan'da tatlı ihtiyacı nasıl karşılanmalı? Güllaç sağlıklı mı? Meyveler, tatlıların yerini alabilir mi? İftarda dondurma akla gelir mi? İşte ünlü diyetisyenlerden oruç sonrası tatlı arzularını bastırmak isteyenlere tavsiyeler...

EN İYİSİ TARÇINLI KAZANDİBİ
Ender Saraç

En iyi Ramazan tatlısı light sütle yapılmış bol tarçınlı kazandibidir. Güllaç da ara öğünde yenilirse, aşırı şekerle yapılmazsa ve içine bol ceviz konulursa yararlıdır. Ramazan'da tatlı tüketirken dikkatli olmak gerekir. Hiçbir tatlı iftarda ve sahurda yenmemeli, hepsi ara öğünde tüketilmeli, üzerlerine de bol tarçın ekilmelidir. Tarçın kan şekerini dengeleyerek daha sağlıklı bir tatlı mönüsü oluşturur. Porsiyon miktarına dikkat edilerek, haftada üç kere tatlı yenilebilir.

HAMUR İŞİ YERİNE KURU MEYVE
Hamur işi veya kızartılmış tatlılar yerine; fırında pişmiş meyve tatlıları, sütlü tatlılar, meyve salataları, güllaç ve kuru meyveleri tercih etmek daha sağlıklıdır.

GÜLLAÇ SİNDİRİMİ YORMAZ!
Emel UNUTMAZ

En iyi Ramazan tatlısı; sindirim sistemini yormayacak olan sütlü tatlılardır. Ramazan denince akla gelen ilk tatlı olan güllaç, sütlü tatlı grubunda olması nedeniyle oldukça hafif bir tatlıdır. Ancak kişinin kan şekeri değerlerinde sorun varsa ya da kilo problemi yaşıyorsa güllacın da fazlası zararlıdır.

MUTLAKA SÜTLÜ TATLI
Diyabet hastaları, tatlandırıcı kullanarak tatlılarını hazırlayabilirler. Tatlandırıcı ile yapılmış yarım porsiyon güllacı, bir dilim ekmek ve yarım bardak süt olarak hesaplayabilirler. Tatlıların tok tutma özellikleri olmadığı için sahurda tüketilmesini tavsiye etmem. İftarda tatlı tüketilecekse de hafif tatlılar dediğimiz sütlü tatlılar tercih edilmelidir.



MUTLAKA İKİ PORSİYON MEYVE
Banu Kazanç

Kompostolar, Ramazan'da tercih edeceğiniz tatlı alternatifi olabilir. Böylelikle hem tatlı ihtiyacı azalır, alınan sıvı miktarı artar; hem de bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olunur. Ramazan'da genellikle meyve yemek için zaman kalmaz. Oysaki mutlaka iki porsiyon meyve tüketilmelidir.

DAHA SONRAYA BIRAKIN
Hamurlu, şerbetli tatlılar, baklava gibi geleneksel lezzetler yerine; sütlaç ve güllaç gibi hafif sütlü tatlılar veya meyve yemeniz daha sağlıklıdır. Eğer hamurlu tatlılar vazgeçilmeziniz ise miktarını ve yeme sıklığınızı azaltmalısınız. Ancak tatlıları yemekten hemen sonra tüketmemelisiniz.

DONDURMALI TATLAR TERCİH EDİLMELİ
Gizem Kese rvuran


Dondurma hafif ve sağlıklı bir tatlı seçeneği olabilir. Ancak çikolatalı, karamelli dondurmalar yerine; meyveli, sade, sakızlı dondurma veya sorbe (sütsüz meyveli dondurma) tercih etmeliyiz. Dondurmalı elma ya da armut tatlısı da seçenekler arasında olabilir.

MUTLAKA TARÇIN KATIN
Şeker hastalığınız varsa, tatlandırıcı ile yapılmış olanları yiyebilirsiniz; ayrıca tatlınızı mutlaka toz tarçınla lezzetlendirin. Meyve de tatlı ihtiyacını karşılamak için sağlıklı bir seçimdir. Ancak kan şekerine etkisi diğerlerine oranla yüksek olan muz, kayısı, incir ve üzüm dışındaki meyveleri tercih edin. Ayrıca iftarda şerbetli tatlılar yerine güllaç, kazandibi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar yenebilir.

SAHURDA MEYVELİ YOĞURT
SEVİL NAS CAN

Ramazan için en uygun tatlılar; meyve tatlıları ve sütlü tatlılardır. Elma, kayısı veya incir tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Az yağlı sütle yapılmış güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi sütlü ve daha hafif tatlılar da yenebilir.

GÜLLAÇ FAYDALIDIR
Güllaç, hafif ve faydalı bir tatlıdır. Süt, nar, ceviz gibi sağlıklı besinleri içerir. Ancak sahurda yenmemelidir çünkü sahur saatleri, metabolizmanın en yavaş çalıştığı saatlerdir. Yenilip yatıldığından sindirim zorlaşır. Sahurda tatlı isteği; az yağlı meyveli yoğurt ya da bal veya pekmezle giderilebilir.

DİDEM SEYMEN

 

Manşetler