Karbonhidrat diyeti efsanesi çürütüldü

25 yıl süren araştırmalar sonunda karbonhidrat tüketiminin azaltıldığı diyetlerin uzun vadede zararlı olduğu ortaya çıktı

İsveçli bilim insanlarının 25 yıl boyunca yaptığı araştırmalarda, karbonhidrat tüketiminin azaltıldığı diyetlerin uzun vadede sağlıksız olduğu ortaya kondu. Şimdiye kadar karbonhidratın azaltıldığı diyetlere ilişkin yapılmış en uzun soluklu ilk araştırmada, 1986 ila 2010 yılları arasında 140 bin kişinin sağlık durumu takip edildi.
 

Bölgede sağlıklı beslenme bilincinin artırılmasına ilişkin eğitim ve pazarlama uygulamalarının etkisiyle, 1990’lı yıllarda yağ tüketiminin azalmasıyla birlikte kolesterol seviyeleri de düştü. Fakat bu oranlar 2005’ten sonra birdenbire değişti. İşlenmiş karbonhidrat tüketimi az olduğu halde kaıtlımcıların yağ oranları ve kolesterol seviyeleri yeniden yükseldi. Gothenburg Üniversitesi araştırmacıları, Dukan, Atkins gibi yağ ve protein bakımından zengin, karbonhidrat bakımından zayıf diyetlerin kısa vadede kilo vermek için yardımcı olduğunu ancak uzun vadede kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI