Kilo kontrolü kış aylarında yerini ihmalkârlığa bırakıyor

kış aylarında yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması açısından önemli. Kış mevsiminde genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artıyor.

Kilo kontrolü kış aylarında yerini ihmalkarlığa bırakıyor

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo kontrolünün, kış aylarında yerini ihmalkarlığa bıraktığına dikkat çekti.

Seraceddin Çom, kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması açısından önemini vurgulayarak, kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olduğunu, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını söyledi.

Fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olduğunu belirtti.

Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı. İmkânlar dâhilinde her gün mevsiminde bol meyve ve sebze tüketilmeli.

-Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tüketilmeli.

-Taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli.

-E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarlarda alınmalı.

-D vitamini, omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini kaynağı balık haftada 2 3 kez tüketilmeli.

- Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarin ve tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzaklaşılmalı.

-Saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları tercih edilmeli.

-Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmeli

-Haftada 2 -3 kez ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalı.

-Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınmalı. Her gün en az 2 -2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmeli.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI