Ramazan ayı boyunca sahura mutlaka kalkılmalı

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, Ramazanda oruç tutanların mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini söyledi.

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, Ramazanda oruç tutanların mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini söyledi.

Sahurun sağlık açısından önemine dikkat çeken Başhekim Kayhan, sahurun bireyleri oruca hazırlayan en önemi öğün olduğunu ifade ederek, "Uyanamama bahanesiyle sahurun asla atlanılmaması gerekir. İftarda yenilen Yemeklerle oruç tutulduğunda, açlık dönemi daha da uzar ve kan şekerinin düşmesine neden olur." dedi.

Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Kayhan şunları söyledi: "Ramazanda bireylerin günlük enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı değişmemekte ancak aç kalınan süre uzamaktadır. Bu nedenle sahurda çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir. Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden ise, insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya neden oldukları ve kabızlığı tetikledikleri için kaçınılmalıdır. Ayrıca bol sıvı tüketilmesi gerekir. Bu nedenle iftar ile sahur arasındaki zamanın iyi değerlendirilmesi ve bol bol sıvı tüketilmesi gerekir."
 

stargundem.com

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI