Sağlığın temelinde elli besin

Çeşitlilik optimal beslenme ve sağlığın temelidir. Büyüme, gelişme ve sağlıklı olarak uzun süre yaşamak için 50 ayrı türde besin öğesine ihtiyaç var...

Çeşitlilik optimal beslenme ve sağlığın temelidir. Büyüme, gelişme ve sağlıklı olarak uzun süre yaşamak için 50 ayrı türde besin öğesine ihtiyaç var. Bu besinleri tüketmek sizi kronik hastalıklardan da korur

Dünya sağlık Örgütü (DSÖ), kanser olgularının 2000-2020 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde yüzde 73, gelişmiş olan ülkelerde ise yüzde 29 oranında artacağı tahmin ediliyor. Kurum, ‘Kanser olgularının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30’u, gelişmiş olan ülkelerde ise yüzde 20’si diyete bağlı oluşuyor’ deniliyor. Bazı kanser türlerinin (menapoz sonrası meme kanseri, kolon kanseri, böbrek ve özafa≠gus kanseri gibi) nedeninin; sağlıksız vücut ağırlığı ve hareketsiz yaşam olduğu belirtiliyor. Optimal beslenme, normal vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite ile kanser olgularının üçte bir oranında önlediği raporda vurgulanıyor.

TEK YÖNLÜ DİYET ZARARLI
Dünya Sağlık Örgütü hareketsiz yaşamın; kardiovasküler hastalık ve inmelerden ölümleri iki katına çıkardığı gibi kardiovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve şişmanlık oluşum riskini de iki kat artırdığını da belirtiyor. Bu nedenle çeşitli besinleri tüketin. Çeşitlilik optimal beslenme ve sağlığın temelidir. Büyüme gelişme, sağlıklı olarak uzun süre yaşamak için 50 ayrı türde besin öğesine ihtiyaç vardır. Bunların kaynağı besinlerdir. Hiçbir besin tek başına vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermez. Besinlerin her birinde ayrı özellikte ve vücut çalışmasında ayrı işlevi olan değişik türde besin öğeleri vardır. Optimal beslenmek için bu besin ögelerini belirli oranlarda almak gerekir. Bu besin öğelerinin diyetteki oranları birbirerinin emilim, metabolizma ve gereksinimi etkiler.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi
• Beslenmenizde balık, sebze, meyve ve tahılları bir arada yemeğe özen gösterin.

• Tuzsuz fındık ve fıstık, filtre edilmiş kahve ve açık limonlu siyah çayı beraber yemek kalp sağlığı açısından önemli.

• Düzenli yüksek tempoda yürüyüşler yapın.

• Özellikle kükürtlü sebzeleri karnabahar, soğan çeşitleri, sarımsak, pırasa ve brokoli gibi besinleri mutlaka her gün yemeğe özen gösterin.

• Her gün ışığından yararlanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı 15 dk. kadar güneşlendirin.

• Sert peynirleri yemeğe özen gösterin.

• Spor yaptıktan sonra kaslarınızın toparlanması için bol yağsız süt için.

• Tuzu sofralarınızdan kaldırın.

• Açıkta satılan süt ve sür ürünlerini yemeyin, pastörize olanları tercih edin.

• Yoğurt sindirim sistemi için en sağlıklı besin kaynağı ve yoğurdu yeşilimsi suyu ile beraber tüketin.

• Taze sebze ve meyve yemeğe özen gösterin. Eğer dondurup sakladığınız sebzeleriniz varsa içerdikleri besin öğelerini korumak için pişirme yapmadan önce çözdürmeyi beklemeyin ve direk düdüklüde pişirin. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI