Soğukların en iyi ilacı bal

Günde iki yemek kaşığı bal yiyene hastalık uğramıyor. Bağışıklık sisteminde doping etkisi yapan bal, kalp-damarla dost, kanserle düşman.

Günde iki yemek kaşığı bal yiyene hastalık uğramıyor. Bağışıklık sisteminde doping etkisi yapan bal, kalp-damarla dost, kanserle düşman.

DOĞAL antibiyotik etkiye sahip olan bal kış aylarında antimikrobiyal, antioksidan ve sindirim sitemini koruyucu etkilerinden dolayı günlük beslenmenizin vazgeçilmezleri listesinde ilk sırada olmalı. Günde 2 yemek kaşığı bal yemek bu olumlu etkilerinden dolayı tamamen kışa karşı vücut direncini arttıracak kadar fonksiyonel etkiye sahip. İster kahvaltınızda, ister gün içerisinde siyah veya bitkisel çaylarınızda balı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balın antioksidatif etkisi sayesinde, vücudumuzdaki oksidatif olaylar sonucunda meydana gelebilecek bir takım rahatsızlıklara, özellikle kansere, kardiyovasküler sorunlara, şeker hastalığına ve bağışıklık sistemi bozulmalarına karşı bizleri koruduğu bilimsel çalışmalar sonuçlarında bildirilmektedir. Balın antioksidatif etkisi, yapısında bulundurduğu tokoferol, askorbik asit, flavonoidler ve diger fenolik bileşikler ve enzimler (diastaz, sakkaraz, katalaz, fosfataz ve glikoz oksidaz) ile sağlanmaktadır. Çalısmalar, balın yapısında bulunan fenolik bileşenlerin antioksidatif etkiye sahip oldugunu ve balın hasta ve sağlıklı bireyler tarafından sadece sulandırılarak tüketilmesinin bile antioksidatif etkiyi arttırdığını ortaya koymuştur.

Ülser bakterisini öldürüyor

Aşırı soğuklar midede üşütme ve mide ülserini tetikler. Ayrıca mide ülserinin etkeni Helicobacter pylori’nin gelişimi soğuk havalarda midenin daha fazla zarar görmesini sağlar. Bal tamamen bu bakteriyi yok ederek midede rahatlamayı sağlamakta, midenin iç yüzeyine dağılarak mide üşütmesi sorunlarını ortadan kaldırabilmektedir. Araştırmalara göre sıcak içeceklere eklenen bal, mide asit salgısını yavaşlatır ve ülserleşmenin ortaya çıkmasına engel olur.

Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI