• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

15 TL katılım payından SGK tarafından faiz alınması hukuka uygun mudur?

Av.Bülent Özer

Özel Sağlık Kurumlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu adına Vatandaşlarımızdan tahsil ettiği 12 TL katılım paylarından SGK’nın ayrıca faiz alması ne kadar adildir?

Aşağıda bunu tartışmaya açmak istiyorum, yorumlarınız açılacak davalara ışık tutacaktır, saygılarımla arz ederim.

Bilindiği üzere Devlet yada Özel Sağlık Kurumlarında tedavi olan vatandaşlardan alınan çeşitli tutarlardaki Katılım Payının vatandaşlarımızdan alınma amacı, sağlık hizmetlerinin finansmanında yaşanan sıkıntılıların ve bütçe açığındaki kalemlerden en büyüğü olan sağlık harcamalarına vatandaşında katkıda bulunmasıdır.  

Bu düşünce herkes için mantıklı ve adil olarak karşılanabilecek iken Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Kurumları ile Özel Sağlık Kurumlarından farklı ve hukuka aykırı bir şekilde Katılım Payı alınmasına gelince durum değişmektedir. (Bu haksız duruma karşı açılan iptal davaları halen devam etmektedir.)

“Tedavi Katılım Payı” 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda “sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutar” olarak tanımlanmaktadır.

Buna göre  kapsama dahil kişiler için ;

Birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL (Danıştay tarafından İptal edildiği için artık alınmıyor)

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında    8 TL,

Özel Sağlık Kurumlarında                                                 15 TL,

Ancak sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonrasında kişilerin muayeneye ilişkin reçete ile eczanelere müracaat etmemesi durumunda, birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmaz, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde ise 3 TL indirim yapılır.  

Şeklinde yeniden belirlenmiştir ;

Buna göre vatandaş Özel Sağlık Kurumuna geldiğinde 12 TL gibi bir katılım payını peşin olarak ödemekte, ancak kendisine yapılan sağlık hizmetinin bedelini Özel Sağlık Kurumu birkaç ay sonra SGK’dan alabilmektedir.

Yani özetle vatandaş Özel Sağlık Kurumunda Krallar gibi sağlık hizmetini almakta! ancak verilen sağlık hizmetinin karşılığı olan ücreti Özel Sağlık Hizmet sunucusu sayın SGK’dan aylar sonra, faturalarında gördüğü binlerce lira kesinti tutarını sineye çekerek ve faizsiz olarak, zar zor alabilmektedir.

Ancak sayın SGK, Özel Sağlık Kurumuna gelen hastalardan tahsil edilen 12 TL Katılım Paylarını, Özel Sağlık Kurumlarının hakedişlerinden zaten kestiği halde, bir de bu kesintilerin üzerine katılım payları tutarlarının Özel Sağlık Kurumunda beklediği süre için faiz uygulamakta ve vatandaştan alınan katılım paylarını faiziyle tahsil etmektedir.

SGK mensubu vatandaşa verilen sağlık hizmetinin karşılıkları aylarca SGK tarafından incelenmekte ve verilen sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmı haksız ve hukuka aykırı bir şekilde kesinti yapılarak ve beklenilen süre için bırakın faizi, tamamı bile ödenmezken!!! katılım paylarının hastanelerimizde bekletildiği süre için SGK tarafından bankalardan dahi yüksek faiz oranları ile  alınması ne kadar adil ve hukuka uygundur!

Bu konuya ilişkin Özel bir hastane adına 31.01.2011 pazartesi günü bildiğim kadarıyla ilk yada benim tarafımdan açılacak olan davayı açıyorum.

SGK tarafından Özel Sağlık Kurumlarının hak edişlerinden haksız ve hukuka aykırı bahanelerle yapmış olduğu kesinti ve uyguladığı cezalara ilişkin açmış olduğum tüm davalar kazanılmış olup, sayın müvekkillerimin bana olan güvenlerine ayrıca teşekkür ederim, saygılarımla duyurulur.

1-) Tüsider (Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği)

2-) Tümsad (Tüm Sağlık Kuruluşları derneği)

3-) Ege Özel Hastaneler Derneği

4-) Ankara Aile Hekimleri Derneği

5-) Ulusal Kontasepsiyon ve Üreme Sağlığı Derneği

6-) Kalite Geliştirme Derneği (Kalgerder)

7-) Özel Hiperbarik ve Oksijen Tedavi Merkezleri Derneği

Vekili Av.Bülent ÖZER

Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara

Tel     : 0312 229 20 76

Faks  :  0312 229 20 96

Bu yazı toplam 6873 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim