• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

% 30 Farka Şimdilik 11 Özel Hastane Dur Dedi ! Ya Sonrası ?

Av.Bülent Özer

29/05/2008 tarihli 2008/13728 sayılı kararname ile; özel sağlık hizmeti sunan ve SGK ile sözleşmeli Hastane ve merkezler % 30 fark ücretini alacak mı? Bu uygulamaya şimdilik "Akredite Hastaneler Derneği’nin" 11 Özel Hastane Üyesi SGK ile yenilenmesi gereken sözleşmeyi yapmama kararı ile karşı çıkmıştır, ya diğer özel sağlık kuruluşları da karşı çıkarsa, Sağlık sistemi ne hale gelecektir?

Akredite Hastaneler Derneği’nin, JCI belgeli Dernek üyesi 11 hastanesinden olan; Acıbadem Sağlık Grubu, Alman Hastanesi ve Universal Hospital Group, Anadolu Sağlık Merkezi, Bayındır Hastanesi, Florence Nightingale Hastaneleri, Güven Hastanesi , Hisar Intercontinental Hastanesi, International Hospital, Kent Hastanesi, Memorial Hastanesi ve Mesa Hastanesi. Öte yandan JCI belgesi bulunan Amerikan Hastanesi’nin, Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan %30 fark uygulaması karşısında, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenecek sağlık hizmetleri bedeli doğrultusunda , SGK ile mevcut ve yürürlükte bulunan SGK Özel Sağlık Kurumunundan / Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi'ni, sağlık hizmetinden faydalanan (Devredilen Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK) şu anki SGK'lı hasta ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının istem ve menfaatleri doğrultusunda, en azından reçete yazabilme ve branşlara göre yapılabilecek yeni bir sözleşme olmaz ise, uygulamaya konulmak istenilen sözleşmeyi yapmayacakları doğrultusunda aldıkları kararın sonucu nereye gitmektedir?

Bakanlar Kurulu, Kamuya ait Sağlık Kuruluşlarında şu anki hasta giriş ve maliyet analizini gözönüne alarak bir maliyet çıkarmış, ancak bundan 5-10 sene öncesine göre olan durumu gözardı etmiş bulunmaktadır. Şu anki sağlık sisteminde SGK hastaları istediği Özel Sağlık kuruluşuna gidebilmektedir, bu hizmetten hem hizmet sunan hemde hizmet alan memnundur.

Ancak son karar ile eğer % 30 fark uygulaması başlar ise, bu durumun sonuçları hem hizmet sunan kurum hem de hizmeti alan hastalar için hiçte iç açıcı olmayacaktır. Şöyle ki,

Birincisi %30 fark ile kamu sağlık kurumlarındaki sağlık hizmetlerine göre çok daha ileri ve kaliteli hizmet sunan özel sağlık sektörünün maliyeti, % 30 fark ile karşılanamayacağından dolayı verilen hizmet sadece özel hastaya dönmeye başlayacaktır. Bu durumda verilecek hizmet bedelini karşılamaya maddi gücü yetmeyen vatandaş yeniden kamu hastanelerinde yığılmaya başlayacaktır.

Kamu hastanelerinde zaten yetersiz olan hekim sayısı düşünüldüğünde, yığılma sonucu hekim açığı şu ankinden çok daha büyük sıkıntı yaratacaktır.

Bunların yanında uygulamaya devam etmeye gayret eden özel sağlık sektörü, zamanla % 30 fark ile ayakta kalamayacağını anlayarak, bir bir sözleşme yapmamaya ve sözleşmeleri feshetmeye başlayacaktır ve kamudaki hasta yığılması katlanarak artacak, hizmet kalitesi iyice düşecek ve hükümetin sağlık reformu çökecektir.

Böyle büyük bir sonucu şimdiden göğüslemeye hazır olan hem kamu hemde özel sağlık sağlık kurum ve kuruluşlarına % 30 kararının hayırlı olmasını temenni ediyorum, saygılarımla.

Av.Bülent Özer
www.bulentozer.av.tr

Bu yazı toplam 2478 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim