• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Akdağ, Son SUT değişikliğinin altında kalmıştır!

Sizden Gelenler

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumunun yayımladığı son SUT değişikliğinin altında kalmıştır!

 

Hekimlik ve hekimler, hiçbir dönemde AKP Hükümeti ve onun hekim olan bu Sağlık Bakanı kadar saldırıya uğramadı ve itibarsızlaştırılmadı.

 

 

          Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 29.09.2012 tarihinde yayımlanan Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) ile AKP hükümeti sağlıkta çelişkili uygulamalarından birisine daha imza attı.  Sağlık Dönüşüm Programını hayata geçirmek için hekimleri, özellikle de üniversite öğretim üyelerini sürekli aşağılayan Sağlık Bakanının söylemleri ile SGK uygulamaları arasında yaşanan çelişkili durum oldukça şaşırtıcı.  Özellikle kısaca “Tam Gün” yasası olarak bilinen düzenlemede vatandaşa yansıtılan en önemli değişiklik üniversite hastanelerinde öğretim üyeleri adına alınan fark ücretinin kaldırılması olmuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bununla artık vatandaşı tuzu kuru öğretim üyesi hekime soydurmayacağını ilan etmişti. Peki, şimdi ne oldu? Son SUT değişikliği ile yeniden üniversite hastanelerinde öğretim üyesi farkı alınmasının yolu açıldı.

       Yetkilerin sağlık hizmetleri ile ilgili söyledikleri ile yapılan uygulamalar birbirini tutmuyor mu!.

          Anlayacağınız sağlıkta işler pek de iyi gitmiyor!. Hekimleri kötüleyerek, onlara saldırarak politika yapanlar şimdi de kötüledikleri hekim öğretim üyeleri üzerinden üniversitelere kaynak yaratmaya çalışmaktadırlar.

          AKP, sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu olarak hekimleri ve tıp fakültesi öğretim üyelerini suçlamış ve onları sağlıkta şiddetin hedefi haline getirmiştir. Gerek Başbakan gerekse Sağlık Bakanı özellikle “Tam Gün” yasası görüşülürken hekimleri ve tıp fakültesi öğretim üyelerini itibarsızlaştırmak için her fırsatta sevgisiz, hürmetsiz, kıymet bilmez açıklamalarda bulunmaktaydılar İşte o dönemin ifadelerinden bazı örnekler;

“Doktor efendi mani peşinde “

“Paracı doktorlar gürültü yapıyor”

“Bunların gözü doymaz”

“Çalışmak istemiyoruz derseniz istediğiniz yere çeker gidersiniz”

“Çalışmayan doktoru çalıştıracağız, bıçak parasını kaldıracağız, doktorun elini hastanın cebinden çıkaracağız” türünden ifadelerle tıp fakültesi hastanelerindeki öğretim üyeleri yerden yere vurulmuş ve öğretim üyesi fark ücretleri büyük bir tantana ile kaldırılmıştı.

           Oysa aynı Hükümet bu ifadelerin henüz mürekkebi kurumadan çok değil altı ay sonra yani geçen hafta SGK tarafından yayımlanan uygulama tebliği ile üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde vatandaşın ödeyeceği katkı payını arttırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya SGK’unu yetkilendirmiştir. (SUT madde1, 3.2.1 birinci fıkra)

 

Duyduk Duymadık Demeyin Satır Parası Geri Geliyor (Hem de Devlet Eliyle)…!

 

               Sağlık Bakanın kendi deyimiyle vatandaştan satır parası alınmaya devam edilecektir. SUT madde1: 3.2.1’de ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularından… 5 TL ibaresinden sonra gelmek üzere ‘’vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında olan üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde artırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya kurum yetkilidir.’’ cümlesi eklenmiştir. . Bu eklenen madde ile vakıf üniversiteleri hariç olarak üniversite hastanelerindeki öğretim üyesi muayenelerinde katılım payını arttırma yetkisi SGK’una verilmiştir.

 

                  5510 sayılı kanunun 68. maddesi gereği Kurum, belirlediği muayene katılım payını on katına kadar artırmaya ve sağlık hizmeti sunucuları için ödenecek farkı belirlemeye yetkilidir. “Tam Gün” yasası görüşülürken propaganda malzemesi yaptıkları, her türlü hakareti pervasızca kullanarak kaldırdıkları üniversite hastanelerindeki öğretim üyesi muayene katkı payları, şimdi yaptığı bu geri manevrayla Sağlıkta Uygulama Tebliğinin altında paspas olmadı mı!

 

                 Biz Hekim ve sağlık çalışanları, piyasaya düşürülmüş bir sağlık hizmetinin ‘oyuncusu’ değil, topluma adanmış mesleğin onurlu üyeleri olarak görevimizi performans, ciro, SUT baskısı olmadan yapmak istiyoruz ve Hükümeti Sağlıkta Dönüşüm Programından tümden vazgeçmeye çağırıyoruz.

 

Hazırlayan: Dr Ergün DEMİR  - Dr Güray KILIÇ

Bu yazı toplam 6296 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim