• BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Almanya’dan Türkiye’ye turist gelişinin önünü açacak önemli fırsat!

Prof.Dr. Paşa Göktaş

 

 

Almanya’dan Türkiye’ye Turist Gelişinin Önünü Açacak Önemli Fırsat:

ALMANYA, AKREDİTE LABORATUVARDA YAPILMIŞ KOVİD-19 TESTİ İLE KARANTİNASIZ KABUL KARARI ALDI

Türk Turizmi İçin Almanya’nın Önemini Anlatmaya Gerek Yok

Bilindiği üzere, turizm gelirleri Türkiye için hayati öneme sahip bulunuyor.

Almanya ve Rusya da, gelen turist sayısı yönünden Türk turizminin en önemli ülkeleri durumundalar.

Her yıl Almanya’dan, Türkiye’ye 5 milyondan fazla turist geliyor.

Almanya, Birkaç Gün Önce Yeni Bir Karar Açıkladı

Almanya’nın, bizdeki Halk Sağlığı Kurumu (Eski Hıfzıssıhha Enstitüsü) görevini sürdüren Robert Koch Enstitüsü, 19.06.2020 tarihi saat 20:30 itibariyle yeni bir karar açıkladı.

Dünyanın 84 ülkesinden Almanya’ya giriş yapacak kişiler, son 48 saat içinde Uluslararası Akreditasyona sahip bir laboratuvarda yaptırılmış olan ve sonucu Negatif çıkan Kovid-19 PCR  testi belgesini sundukları takdirde, Almanya’ya karantinasız giriş yapabileceklerdir.

Bilindiği Üzere Almanya, Avrupa Birliği Ülkelerine Kolaylık Sağlamaya Başlamıştı

Bilindiği üzere Almanya, yakın sürede Avrupa Birliği üyelerinden gelen kişilere, Almanya’ya giriş kolaylığı sağlamaya başlamıştı.

Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmadığı için, bu ayrıcalıktan yararlanamamıştı.

Bu durum da, Türk turizmi yönünden büyük darbe niteliğinde olduğu için, Türkiye’nin yoğun şikayetine ve tepkisine neden olmaktaydı.

Engellenen Sadece Türkiye Değildi

Almanya, aldığı kararla yalnızca Türkiye’yi değil, başka birçok önemli ülkeyi de engellemişti.

İlk aşamada, yalnızca Avrupa Birliği ülkelerine kolaylık sağlamıştı.

Avrupa Birliği içinde yer Almayan diğer Avrupa ülkeleri olan İngiltere, Norveç, Rusya, Ukrayna ile birlikte diğer önemli ülkelerden ABD, Çin, Avusturalya, Japonya ve Kanada’yı da engellemişti.

Bu nedenle, Almanya’yı da fazla suçlamamak gerekiyor. Onlar da, kendilerine göre tedbirlerini almaktalar.

Almanya, Bu Kararla Kendisini Korumaya Çalışıyor

Vaka sayısını belirli oranda kontrol altına almış olan Almanya, bu kararla kendisini yeni pozitif vaka girişlerinden korumaya çalışıyor.

84 ülkeden test yaptırma koşuluyla girişleri kabul edeceğini bildirmekle birlikte, test yaptırma merkezleri için, ISO 15189 Uluslararası Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonu Belgesi bulunan laboratuvarlarda yapılan testleri kabul edeceğini belirterek, yüksek standartlar koyuyor ve fiilen birçok ülkeyi eliyor.

Ancak Belirli Ülkelerde Bu Standartta Laboratuvarlar Bulunuyor

Gördüğümüz kadarıyla 84 ülkeden, Türkiye ile birlikte ABD, İngiltere, Avusturalya, Çin, Hongkong, Japonya, İsrail, Kanada, Meksika, Norveç, Rusya, Tayvan, Tayland, Ukrayna’da ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesine sahip laboratuvarlar bulunuyor.

Bunun dışında, belki 10-15 ülkede daha 1-2’şer laboratuvar bulunabilir.

Geri kalan 50-60 ülkeden girişler, fiilen engelleniyor demektir. Çünkü bu ülkelerde, bu standartta laboratuvar bulmak oldukça zordur.

ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesi Nedir?

Bu belge, TSE ve bazı özel kuruluşlar tarafından verilen ISO 9001 belgesinden tamamiyle farklıdır.

ISO 9001 Belgesi, bir “Kalite Sistem Belgesi”dir ve kuruluşun bir kalite sistemi uyguladığını ifade eder. Daha genel standartlar içerir ve alınması da daha kolaydır. Türkiye’de çeşitli sektörlerden yüzlerce, belki binlerce kuruluşun bu nitelikte belgesi bulunmaktadır.

ISO 15189 Belgesi ise, yalnızca Tıbbi Laboratuvarlara yönelik, spesifik bir belgedir ve ilgili laboratuvarın, ilgili testleri güvenilir yöntemlerle, güvenilir şekilde ürettiğini ortaya koyar.

Koşulları daha zordur. Giderleri yüksektir. Her yıl ciddi miktarda kaliteye yatırım yapmayı ve bütçe harcamayı gerektirir. Zorunlu değildir, gönüllüdür. Bu nedenle de, kaliteye önem veren ve bu doğrultuda ciddi bütçe ayıran belirli sayıda laboratuvarlar bu belgeye sahiptirler.

Türkiye’de Durum Nedir?

Uluslararası ISO Standartları Organizasyonu adına, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) bu belgeyi düzenlemeye yetkilidir. TÜRKAK, bu belgeyi 2011 yılından beri vermektedir. Yaklaşık 10 yıl boyunca, TÜRKAK’tan ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesi’ni alan ve halen her yıl denetimlerle sürdüren laboratuvar sayısı 30 civarındadır. Bunlardan 24’ü özel laboratuvar durumundadır, yalnızca 5’i kamuya ait laboratuvarlardır.

Belge, dünyanın tüm ülkelerinde uluslararası geçerliliğe sahiptir.

Bu belgeyi alabilmek için, en az 2 yıl kadar ön hazırlık yapmak ve başvuruda bulunmak gerekmektedir. Yani, “parayı bastıralım ve birkaç ay içinde alalım”  türünden bir belge değildir. Yoğun emek ve ekip çalışması gerektirmektedir.

Almanya da bu durumu bildiği için, bu yüksek standardı koymuş durumdadır.

HÜKÜMETİN ÖNÜNE ÖNEMLİ BİR FIRSAT ÇIKMIŞ DURUMDADIR

Almanya’dan Türkiye’ye turist akışının önündeki en önemli engel, tekrar Almanya’ya dönen kişilere konulan 14 gün karantina kuralıdır.

Almanya, şimdi bu kuralı koşullu olarak kaldırmış durumdadır.

Türkiye’nin önüne de büyük bir fırsat çıkmış bulunmaktadır.

Hükümetin yapacağı ilk iş, Türkiye’deki tüm ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesine sahip laboratuvarları ACİLEN Kovid-19 testleri yönünden yetkilendirmektir.

Aslında TÜRKAK ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesine sahip laboratuvarların, baştan itibaren Kovid-19 testlerini yapma yetkisine sahip olmaları gerekirdi. Tüm dünyada ülkeler, öncelikle bu laboratuvarlarla birlikte yürümüşlerdir. Ancak Türkiye’de, anlayamadığımız nedenlerle bu laboratuvarlar, Kovid-19 mücadelesinin dışında bırakılmışlar, hatta bazıları bu nedenle cezalandırılmışlardır.

Şu anda ISO 15189 Akredite Laboratuvarlar, turizmi kurtarmak için Türkiye’nin EN ÖNEMLİ YÜZ AKI VE TANI GÜCÜ durumundadırlar.

Acilen bu laboratuvarlara yetki verilerek, Türkiye’nin çıkarları yönünde mücadeleye dahil edilmelidirler.

Bu yönde her gün gecikme, önemli bir kayıp niteliğindedir.

Tüm yetkililerin, bu sorumluluğu duymaları gerekmektedir.

ORGANİZASYON NASIL YAPILABİLİR?

Muhtemelen, Türkiye’ye gelecek Alman veya Türk turistlere, Turizm Firmaları ve Tur Operatörleri, dönüşte Almanya’ya girişi sağlayacak “Akredite Laboratuvarlarda Yapılmış Kovid-19 PCR Testi Belgesi” sağlamayı garanti ederek turist getireceklerdir.

Firmalar da, TÜRKAK’tan ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Belgesine sahip Laboratuvarlarla anlaşarak, Almanya’ya dönüşten 48 saat önce testin yapılmasını sağlayacak ve test sahiplerine bu belgeyi ileteceklerdir.

Böylelikle de, Almanya’dan Türkiye’ye turist gelişinin önü açılmış olacaktır.

Hükümetin, hızlı biçimde bu yönde aksiyon alması ve tüm paydaşların da, ülkenin çıkarları doğrultusunda el ele vermeleri gerekmektedir.

Saygılarımızla.

Prof. Dr. Paşa Göktaş
TIPLAB
Tıp Laboratuvarları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Mail:
[email protected] 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 84111 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim