• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Cezalar ve Kesintiler Hakkında Bir Soru İki Yorum !

Av.Bülent Özer

SGK’ya aylık 30.000 TL fatura kesen kurum ile 3.000.000 TL fatura kesen kuruma aynı miktarda ceza mı kesilmelidir? Yorum sizlerindir!

Merhabalar,

SGK geçen günlerde yaklaşık 240 özel hastaneyi denetlediğini ve %30 fark uygulamasına uymadıkları gerekçesiyle her birine 50.000 TL. ceza kestiğini duyurdu. Benim bu konuda cevabını merak ettiğim, ancak kimin cevap verebileceğini bilmediğim için burada dile getireceğim sorularım olacak:

1- SGK’ya aylık 30.000 TL. fatura kesen kurum ile 3.000.000 TL. fatura kesen kuruma aynı miktarda ceza mı kesilmelidir ?

2- Sadece çok az tetkikte (dış laboratuar hizmetleri gibi), az miktarda fark alan kurum ile tüm hizmetlerinde ve muayenelerinde %300-500 civarında fark alan kuruma aynı ceza mı kesilmelidir ?

3- Ayaktan tedavilerdeki paket ücretlerinde %20 eksik ödeme alan tıp merkezleri ile hastanelere aynı miktar ceza mı kesilmelidir ?

Önerilerim:

%30 fark uygulamasına uyulmamasının cezası belirlenirken belli kriterler olmalıdır;
• Ya aylık fatura miktarı ile orantılı olmalı (aylık 30.000 TL. fatura kesen kurum ile 3.000.000 TL. kesen kurum bu cezadan farklı etkilenecektir)

• Yada alınan fark ücretinin %30’u ne kadar geçtiğine bakılmalıdır (nasıl ki trafikte hız sınırını ihlal ettiğimizde olması gereken hızı ne kadar çok geçmişseniz ceza miktarı da o kadar artmaktadır)

• Paket işlemlerde %20 eksik ödeme alan tıp merkezleri ile hastaneler aynı cezayı ödememelidir.

Son günlerde basında yer alan fark ücretlerinin %70 e kadar çıkacak olması geyiklerine bir türlü akıl erdiremiyorum. Yapılan tetkik başına fark ücreti alınması uygulamasına geçilmedikçe bunlar sektörün sıkıntısına çözüm olmayacaktır. Sonuçta bir tetkik yada ameliyatta bile kurala uyulmadığında cezası yine 50.000 TL. olacaktır.

İlkokul çocuğuna bile sorsanız, 10 tahlil yaptığınızda da 10 TL. fark alabileceksiniz, hiç tahlil yapmayıp reçete yazınca aynı miktarı alacaksınız, hangisini yaparsınız diye ? Bu yaştaki çocuk bile, bu uygulamayı getiren arkadaşların finansal zekalarının aşınmış olduğunu söyleyecektir.

Bu cezaları kesmekteki amaç, kurumları uygulamaya zorlamak ise, birer ay arayla yine denetler cezaları keser ve uymayan kurumlar ile anlaşmaları iptal edersiniz. Dolayısı ile son günlerde global bütçe hesaplamaları ile yorulmuş olan zihninizi de dinlendirmiş olursunuz. Özel sektöre sıfır bütçe ayırır, bütçe açığını da kapatarak daha sağlıklı yaşarsınız.

Ohsad temsilcileri ve SGK yetkililerinin bu konudaki fikirlerini merak ediyorum….

Op.Dr. İrfan Başpınar 

Merhaba İrfan Bey.

İfadelerinizden sistemde büyük gruplar yanında tıp ve dal merkezi gibi küçük girişimlerin de yaşaması, kapılarına kilit vurmak zorunda kalmaması ve buralardaki hekimlerin perişan olup bakanlıktan kadro bekler duruma düşmemesini isteyen bir beklenti taşıdığınız anlaşılıyor. Önerileriniz de bu yönde. Aslında SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın da sizinle tamamen aynı beklentileri taşıdığını belirtmek isterim.
 

C.T 

Değerli İrfan ve Coşkun bey ; nasılsınız ? Çoşkun bey ile eski dostluğumuz var , İrfan beye de tekrar saygılarımla diyorum , Değerli hocam ; siz bu sektörü yakından bilenlerdensiniz , hele Coşkun bey Sağlık Bakanlığı uygulamalarını tecrübeli bir şekilde yaşamış değerli bir hekimdir , ben 10 yılı aşkın sizlerin aranızdayım , artık sizlerin sorunlarıyla iç içe olduğumdan , sizlerin çekincelerini de iyi bildiğimi düşünüyorum.

1-) Nedir ilk sorun ? İlk sorun SGK ve Sağlık Bakanlığı ile her gün yüz yüze , iç içesiniz !
2-) SGK ile sözleşmeniz gereği ,(ve Sağ.Bak.Mevzuatlarına bağlı olmanız zorunluluğundan) sözleşme maddelerine uymak zorundasınız !Sözleşmenin maddelerinden herhangi birine aykırı durum söz konusu olduğunda , her hangi bir maddede ki belirtilen cezayı ödemek zorundasınız !
3-) Sözleşmedeki maddelerden birinden dolayı “haklı olduğunuzu düşündüğünüz halde” ceza yediniz ! Ne yapmak gerekir ?
İtiraz edersiniz değil mi ? Diyelim itiraz ettiniz , bir dilekçe ile durumu ilettiniz ve haklı olduğunuzu bildirdiniz !İtiraz ettiniz ! (Sadece dilekçe yanlış anlamayın) Dilekçeniz ilgili yerlere ulaştı ve karşıdaki yetkili ne düşündü dersiniz ?

"Sen misin bana itiraz eden !" Cevap ya verir yada büyük ihtimal ile vermez ! Cevap verdiğini düşünelim ! Cevap kesinlikle sizin istediğiniz doğrultuda , yani "Kusura bakmayın biz yanlış yapmışız , hatalıyız , özür dileriz" şeklinde olmayacaktır. Ne olacaktır , “şu kanunun , şu tebliğin , şu sözleşmenin şu , şu maddelerine göre , siz şunu yaptığınızdan dolayı ceza kestik ,ödeyeceksin ! (ve SGK mensubu hastalara , sözleşme gereği verdiğiniz sağlık hizmetine rağmen !) hak edişinizden mahsup ettik , avucunuzu yalayın , işinize gelirse ! Ya bu deveyi güdeceksin , ya bu diyardan gideceksin , yetki bende kardeşim !” Şeklinde olacaktır.

Hadi bakalım buyrun , İrfan bey ! Ne yapacaksınız şimdi ? % 100 haklısınız , göz göre göre haksızlığa uğradınız , itiraz dilekçesi verdiniz ancak nafile ! Ne yapmak isterdiniz ! Ordaki tüm yetkililerin kafasına tüm belgeleri , bilgileri fırlatmak isterdiniz değil mi ? Çünkü haklısınız ve hakkınız çiğnendi ! Ama ne yapıyor herkes biliyor musunuz ? Lanet olsun diyor!  içlerinden "ben böyle adaletinde , böyle sisteminde içine edeyim ! Böyle haksızlık olur mu ?" diyor ve sineye çekiyor !

Hadi dava açayım dediniz ! Gerçekten cesaretiniz var mı ? Bina kirası , personel maaşları , sizin giderleriniz , aylık periyodik ödemeleriniz neye bağlı ? SGK 'dan gelecek ödemelere bağlı değil mi ? Ödemenizin bir kısmı kesildi ve sıkıntıya düştünüz , ama gelen kısım idare ediyor ! Ya hepsi kesilirse , 3 ay , 5 , ay , bir yıl ödeme alamazsanız ne yaparsınız ?

İşte mevcut durum maalesef ki ( benim gördüğüm kadarıyla) bu şekilde İrfan hocam ; ortada büyük bir haksızlık var , ancak ipler karşı tarafta ! İpleri ele geçirmesi gereken tarafın ,yani sizlerin ,  birlikte hareket etmemesinden ve hakkını bir bütün olarak arayamamasından dolayı , sizler bu şekilde nereye ve ne zamana kadar devam edeceksiniz bilemem tabi ki ,yorum sizlerin , saygılarımla.

Av.Bülent Özer

Bu yazı toplam 3200 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim