• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Covid19 (+) teşhisi alanlar meslekten men edilmeli mi?

Hukuk Köşesi

 

 

COVID19 (+) TEŞHİSİ ALANLAR

MESLEKTEN MEN EDİLMELİ Mİ?

umit-erdem.jpg

Koronavirüs Salgını’nın görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın talimatları doğrultusunda, salgının/bulaşın Toplum Sağlığı ve Kamu Düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma adına birçok Tedbir Kararı alınarak hayata geçirilmiştir.

65 yaş üstü için uygulanan “Sokağa Çıkma Kısıtlaması”, virüsün yayılımını azaltmak için 20 yaş altı bireylerde de (istisnaları olmakla birlikte) uygulanmaya başlanılmıştır. Alınan bu Karar; nüfusumuzun (yaklaşık) Yüzde 40’ına karşılık gelmektedir.

Alınan tedbirlerin, bulaşın yayılım hızına olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; BüyükŞehir statüsündeki 30 İlimiz ile Zonguldak İli’ni kapsayacak şekilde; bazı Ek Tedbirler de alınmıştır.

Devletimiz tüm kurumları ile bu Salgın’ın yayılmasını ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok tedbir almakta, bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır. Yaşanan Salgın’ın bir an önce engellenmesi için alınan tedbirlere istisnasız uyulması çok büyük önem arz etmektedir.

*-*

1593 Sayı’lı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23, 27 ve 72. Maddeleri kapsamında Umumi Hıfzıssıhha Meclisleri (Kurulları) tarafından da İlgili Mevzuat ve Genelgeler kapsamında “Kararlar” alınmaktadır.

Alınan Kararlar’a uymayanlara aynı Kanun’un 282. Maddesi gereğince İdari Para Cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili Maddeleri gereğince işlem yapılmakta, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. Maddesi kapsamında adli süreç başlatılmaktadır.

*-*

İlgili Kanun incelendiğinde; bir başka düzenleme dikkati çekmektedir. Kanun’un 76. Maddesi şöyledir;

Etrafında bulunanlara sari ve salgın hastalıklardan birini nakle vasıta olduğu muhakkak olan kimseler muvakkaten ve bu zail oluncaya kadar meslek ve san’atlarının icrasından Hıfzıssıhha Meclisleri karar ile menolunur.

Bir diğer anlatımla; Etrafına Bulaşıcı ve Salgın Hastalık Yayma Durumu (Olasılığı Yüksek) Olanların, GEÇİCİ Olarak ve Bu Durum Ortadan Kalkıncaya Kadar Meslek ve Sanatları’nı Uygulaması, Hıfzıssıhha Kurulları Tarafından Yasaklanır.

*-*

SONUÇ YERİNE     :

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile mücadele kapsamında;

1) Faaliyet gösteren umuma açık (Bakkal, Market, Fırın vs.) (çalışması yasaklanmayan) tüm İşyerleri ile (çalışması yasaklanmayan) her türlü Ticaret Yerleri Sahip ve Çalışanları’nda COVID-19 teşhisi konulması durumunda; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 76. Maddesi hükümlerine göre Sağlık Müdürlüğü Filyasyon Ekibi tarafından en kısa yoldan yapılacak Bildirimler ile COVID-19’un görüldüğü İşyeri’nin Sahip ve Çalışanları’nın İzolasyon ve Tedavi Süresince (GEÇİCİ OLARAK)  Meslek ve Sanat(lar)ını İcra Etmesinin Belediye sınırları içinde Belediyeler’ce, Belediye sınırları dışında da İl Özel İdaresi’nce ÖNLENMESİ gerekmektedir.

2) Yine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 86. Madde’si hükümleri doğrultusunda; faaliyeti sırasında COVID-19 teşhisi konulan Sahip ve Çalışanı bulunan her türlü İşyeri ile varsa bitişiğindeki İşYeri ya da Bina’nın, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kapatılıp ıslahının (dezenfeksiyonunun) Sahipleri tarafından, imkân bulunmaması halinde Belediye sınırları içinde Belediyeler’ce, Belediye sınırları dışında da İl Özel İdaresi’nce YAPILMASI zorunludur.

*-*

Sağlıkla/Sağlıcakla …

#EVDEKAL

Avukat Arabulucu ÜMİT ERDEM
[email protected]
053229418882

 

Bu yazı toplam 22671 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim