• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Danıştay kararı sonrası üniversitelerde çalışan doktorların durumu

Sizden Gelenler
Yaklaşık bir yıldır devam eden tam gün davalarının sonucunda, Danıştay dairelerinin üst mahkemesi olan İdari Dava Daireleri Kurulunun kararı ile, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan doktorlara muayenehane açma yolu kapandı.
 
Bir yıl önce, henüz Anayasa Mahkemesinde dava açıldıktan birkaç gün sonra, bu davanın Sağlık Bakanlığında çalışan doktorları mağdur edeceğini öngörmüş ve ilgilileri uyararak yapılan hatanın düzeltilmesini istemiştik. Maalesef bu önerilerimiz dinlenmedi. Doktorlar arasında gerçek duruma aykırı bir iyimserlik yayılmaya çalışıldı.
 
Temmuz sonunda Anayasa Mahkemesi iptal ve yürütmenin durdurulması kararını verdiğinde de kararın Sağlık Bakanlığı hastanelerini kapsamayacağını söyledik.  
 
Nihayet Danıştay Beşinci Dairesinin kararından sonra da hükmün Danıştayın aynı konudaki önceki içtihatlarıyla çeliştiğini, üst mahkemeden döneceğini, çözümün başka hukuki çarelerle mümkün olacağını ifade ettik.
 
Geçtiğimiz günlerde Dava Daireleri Kurulu son sözünü söyledi ve bir yıl önceki öngörülerimiz doğrulandı.
 
Danıştay Dava Daireleri Kurulu kararından sonra bu sefer, üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar için de muayenehane açma yolu kapandı mı sorusu sorulmaya başlandı.
 
Daha önce söylediğimiz gibi Anayasa Mahkemesi Kararından sonra, üniversite hastanelerinde çalışan doktorların serbest çalışmalarına ilişkin yasak iptal edilmiştir. Bu konuda gereksiz spekülasyonlar yapılarak binlerce kişi tedirgin edilmektedir. Zira Anayasa Mahkemesinin geçen Temmuz ayındaki kararı,  bu hususta, ilave yoruma yer vermeyecek ölçüde net bir belirlemede bulunmuştur.
 
Bu noktada Sağlık Bakanlığı topu YÖK ve Üniversitelere atamaz. Zira muayenehanelerde ve özel hastanelerde çalışma ruhsatı Sağlık Bakanlığınca verilmektedir. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin kararı da oldukça açıktır ve izaha muhtaç değildir. Yine Temmuz ayından bu yana verili hukuki durum değişmediğinden, Sağlık Bakanlığının ilk değerlendirmesini geçersiz kılacak bir neden de bulunmamaktadır.
 
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı sadece Bakanlık hastanelerinde çalışan doktorların durumu için verilmiştir. Mahkemeler yalnızca önüne gelen konuda karar verebilir. Üniversite hastanelerinin durumu konusunda dava açılmadan hiç bir mahkeme karar veremez. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı da üniversite çalışanları hakkında değildir ve onlar aleyhine uygulanamaz. Kaldı ki kararın hiçbir yerinde üniversite çalışanlarının serbest çalışamayacakları şeklinde bir belirleme bulunmamaktadır.
 
Ancak mevcut durumda Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan doktorlar aleyhine bir tablo ortaya çıkmıştır. Bu durum hakkaniyete ve eşitliğe aykırıdır. Gerçekten de üniversite hastanelerinde, asistanlar dışında bütün doktorlar için serbest çalışma yolu açılırken, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan bütün doktorlara bu yolun kapatılmış olması adaletle bağdaşmamaktadır.
 
Dr. Erkin Göçmen
Tıp Doktoru-Hukukçu
Bu yazı toplam 22076 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim