• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Depresyonu bu besinlerle alt edin!

Diyet Köşesi

Sanılanın aksine depresyonun, moralsizliğin çözümü antidepresan kullanmak değildir. Yapılan araştırmalarda vücuttaki eksikliği depresyona neden olabilecek besin değerlerini uygun beslenme ile yerine koyulduğunda olumlu sonuçlar alınmıştır.

Çare Kafein-Alkol-Sigara Değil!

Peş peşe içilen alkol, sigara ve kahvelerin moralsizliğe, depresyona çare olacağı sanılsa da çözüm bu değildir. Hatta istenilenin aksine fazla kafein gerginlik ve sinirliliği artırırken, içilen alkol ve sigara vücutta toksinlerin birikmesine, vitamin ve minerallerin azalmasına kısaca sağlığın bozulmasına, moralsizliğin artmasına neden olmaktadır.

Depresyonda Beslenme Nasıl Olmalı?

Öncelikle işe dengeli öğünler yemekle başlayın. Ana öğünlerde bolca sebzenin yanında et, süt ve tam tahıl gurubu besinlerden birer porsiyon ekleyerek sağlığınızı iyileştirmeye başlayabilirsiniz.

Öğün aralarında abur cuburlara ya da gereksiz besinlere saldırmak yerine mevsimindeki taze meyvelerden günde 2-3 porsiyon tüketilebilir. Yanına ekleyeceğiniz minerallerden ve sağlıklı yağlardan zengin olan kuru yemişler, vücuttaki eksik mineral depolarınızı doldurarak zamanla moral kazanmanızı sağlayacaktır.

Artık fazla tuzun sağlığa zararlı olduğunu, vücutta ödeme neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Tuzlu besinleri ve yemeklerdeki tuzu azaltıp yerine çeşitli baharatlar kullanarak değişik lezzetlerle damağınızı şenlendirerek moral ve sağlık bulabilirsiniz.

Triptofan isimli bir amino asit mutluluk hormonu olan Serotonin’in salgılanması için vücuda alınmak zorundadır. Bu nedenle triptofan içeren besinlerle besin çeşitliliği sağlanarak beslenme yapılmalıdır.

Triptofandan zengin besinler;

• Kırmızı et-tavuk-balık-yumurta gibi kaliteli protein kaynakları,

• Süt-peynir-yoğurt gibi süt ürünleri,

• Mercimek-nohut-fasülye gibi kuru baklagiller,

• Keten tohumu-kabak çekirdeği-fıstık-badem-kaju gibi kuru yemişler,

• Balık-ceviz-keten tohumu yağı gibi omega-3 yağ asidi kaynakları,

• Esmer pirinç-bulgur-kepekli makarna-çavdar-yulaf-kinoa-tahıllı ekmek gibi tam tahıllar,

• Taze meyveler ve sebzeler iyi birer triptofan kaynaklarıdır.

Görüldüğü üzere günlük beslenmede yer alabilecek birçok besin triptofan amino asidini içermektedir. Çeşitlilik ve denge içinde birlikte tüketildiklerinde gerekli vitamin-mineral ve besin değerleri karşılanarak moralsizlik ve depresyonu alt edilebilir.

Tatlı Yemek Depresyonu Destekler!

Morali bozuk olan kişiler tatlıya saldırsa da bu kalıcı bir çözüm değildir. Tatlıları yedikten sonra kısa bir süre kendinizi iyi hissedersiniz ancak aniden çok yükselen kan şekeri aynı hızla düştüğünde günün geri kalanını moralsiz ve depresif, sonraki günleri de pişmanlıkla geçirmeniz muhtemel!

D Vitamininiz ve Omega-3’ünüz Eksik Olmasın!

Düzenli ve yeterli güneşlenme ile günlük ihtiyacımız olan D vitaminini karşılayabiliriz. Bu mümkün olmuyorsa doktor kontrolünde takviye kullanılabilir. Bu şekilde eksikliğinde görülebilen depresyon ve moral düşüklüğü alt edilebilir.

Derin su balıklarının en iyi kaynağı olduğu omega-3 yağ asitleri, bu balıkların haftada 2-3 tüketimi ile vücuda alınabilmektedir. Ayrıca ceviz, brokoli, semizotu, keten tohumu, keten tohumu yağı ve kanola yağı da diğer kaynaklarıdır. Yeterli tüketim olmadığında genel vücut sağlığı ve moral durumunda bozulma görülebileceğinden omega-3 takviyesi almaktan çekinmeyiniz.

Düzenli Uyku ve Egzersiz!

Depresyon yaşayan kişilerde sık görülen durumlardır uyku bozuklukları, uyuyamama ya da düzensiz uyku. Gündüz saatlerinde vücudun dinç ve moralli olması için özelikle 23.00-04.00 saatleri arasında uykuda olmak gerekiyor. Hem bu şekilde gece yapılan fazla atıştırmalara da son verilebilir. Akşam saatlerinde içilen papatya ya da yasemin çayı, ılık bir duş, hoş ve sıcak bir ortam rahatlamanıza ve uykuya dalabilmenize yardımcı olabilir.

Düzenli yapılan egzersiz, moral seviyesini yükseltmekle kalmayıp uykuyu da düzene sokar. Yapmaktan zevk alacağınız, mutlu vakitler geçirebileceğiniz bir sporu düzenli olarak yapmaya gayret edin. İlk zamanlarda içinizde istek olmasada etkilerini görmeye başladıktan sonra daha önce neden yapmadığınızı sorgulayacaksınız.

Probiyotikler!

Sindirim sistemini rahatlatmak ve bağışıklığı güçlendirmek moral seviyesini de artıracaktır. Probiyotikleri artıran yoğurt, ayran, sirke, turşu gibi besinler beslenmede yer almalıdır. Gerekirse düzenli olarak probiyotik takviyesi de alınabilir.

B Gurubu Vitaminleri!

Depresyon tedavisinde önemli yeri olan folik asit, B12 gibi B gurubu vitaminleri sinir sisteminin doğru ve sağlıklı çalışması için olmazsa olmazdır. Tavuk, balık, yumurta, koyu renkli sebzeler, bulgur pilavı, tahıllı ekmek ve tüm tam tahıllar B gurubu vitaminleri kaynaklarıdır.

Sıvı Tüketimi Artırılmalı!

Gün içinde 2 litre su tüketiminin yanında 2-3 fincan zencefil, adaçayı, zerdeçal, ıhlamur çayı içilebilir.

Musmutlu Günler..

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com

 

Bu yazı toplam 4185 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim