• BIST 9524.59
  • Altın 2503.709
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.5666
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr.Ulvi Ünal'ın Açıklaması!

Av.Bülent Özer

Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr.Ulvi Ünal; Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı "Özel Sağlık Kurum Ve Kuruluş Yatırımları Hakkında Karar" ve Ekim ayında yapılması gerekirken yapılmayan planlama konusunda açıklamalar yapmıştır.

 

EGE ÖZEL HASTANELER DERNEĞİ BAŞKANI DR.ULVİ ÜNAL'IN AÇIKLAMASI

Bildiğiniz üzere Sağlık Bakanlığı 31.10.2008 tarihinde ÖZEL SAĞLIK KURUM VE KURULUŞ YATIRIMLARI HAKKINDA KARAR yayınlamış ve Bakanlıkta ruhsat başvurusunda bulunmuş 218 Özel Hastane ve 70 Dal/Tıp Merkezinin sonucuna göre tekrar değerlendirme yapacağını ve planlamayı da buna göre yapacağını bahane ederek Ekim Ayında Sitesinde duyurması gereken Planlamayı yapmamış, yapamamıştır.

Bu duruma nasıl gelindiğini hatırlayalım;18.02.2008 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde yapılacaklar Konulu Genelgenin;

3) Yönetmeliğin Ek 4 üncü Maddesi uyarınca Sağlık Kurum ve Kuruluşları ile bunlara ait insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu, tıbbi cihaz dağılım alanlarını da kapsayacak şekilde planlama yapılıncaya kadar aşağıda belirtilenler haricinde özel hastaneler ile ilgili Bakanlığımız talimatları dışında herhangi bir iş ve işlem yapılmayacaktır:

ç) 15/2/2008 tarihi öncesinde ruhsatlandırılmış hastaneler için, bu tarihten sonra devirleri yapılmış olsa bile, Yönetmeliğin Ek 4 üncü maddesi uyarınca planlama yapılıncaya kadar ek bina, yeni tıbbi hizmet birimi, sağlık çalışanı ve teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilavesi yapılmayacak ve bu yöndeki talepler kabul edilmeyecektir.

Belirtilmiş ve tüm özel sağlık sektörü de Ekim ayında yapılacak planlamayı beklemiş ne hekim ne branş ne de cihaz ilavesi yapamamıştır.

Ancak Sağlık Bakanlığı her konuda olduğu gibi bu işi de eline yüzüne bulaştırmış ve planlamayı yapmayı becerememiştir.

Bakanlık tarafından yayınlanan “Karar “, “Genelge” ya da “Yönetmelik Değişikliği”, “Tebliğ” olarak bilinçli olarak çıkarılmamıştır, nedeni ise bu isimle yapılmış olsa idi bir idari işlem sayılacak ve bu idari işleme karşı belki yüzlerce dava açılabilecekti, Bakanlık bu duruma fırsat vermemek için “Karar” adı altında yayınlamıştır.

“Karar”a dönecek olursak;

Planlama çalışmaları ve geçiş sürecinde ortaya çıkan sorunları tespit etmek ve istişari görüş oluşturmak amacı ile Planlama ve İstihdam Komisyonu oluşturulacaktır.

Planlama ve İstihdam Komisyonu; Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Personel Genel Müdürlüğü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sektörle ilgili iki temsilcisinden teşkil olunacaktır.

Bu komisyonun oluşturulması ve komisyonun çalışmaya başlaması en az 6-7 ay geçmesi demektir. Bu durumda ya beklenecektir, ya da Dr , branş ilavesi veya tıbbi yoğunluklu cihaz alımı için İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurulup gelecek cevaba karşı dava açma yoluna gidilmesi gerekecektir.

Bakanlığın bu durumda savunması olamayacaktır, çünkü Yönetmelik ve çıkarmış olduğu Genelge’lerde Planlamanın Ekim ayında yapılacağı tüm Türkiye’ye duyurulmuştur, bunun savunulabilecek bir tarafı kalmamıştır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI

2. Yönetmelikler

MADDE 124. – Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

B. Yargı yolu

MADDE 125. – İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.

Burada dikkat edilecek husus; 124 üncü maddede belirtilen; bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

“Bunlar” demek, kanunlara aykırı olmamak kaydıdır. Bakanlığın Kararında da belirttiği gibi;

Anayasamızın 56 ncı maddesi, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 üncü maddesi ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 ve 2 nci maddeleri gereği ülke düzeyinde özel sektör dahil sağlık hizmetleri ile ilgili planlama yapmak Sağlık Bakanlığının görevidir.

Bakanlık, Yönetmelikte belirttiği Planlama Yapma Görevini Kanunlardan almıştır, peki kanunlara uymuş mudur? Hayır?

Sonuç olarak, Sağlık Bakanlığı, Dr ve Branş ilavesi başvuruları için yakında bir açıklama yapacağını ve bu konuda çalışma yapıldığını her platformda belirtmesine rağmen, 9 aydır herhangi bir yumuşama yada bir çözüm üretmemiştir. Bu durumda hangi yolun izleneceği sizlerin takdirindedir.

EGE ÖZEL HASTANELER DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Dr.Ulvi Ünal



Av.Bülent Özer

Bu yazı toplam 5325 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim